понедељак, 30. септембар 2019.

Milan Tegeltija nastavlja da štiti Dalibora Vreću, sada "međunarodnom pravnom razmjenom"piše: Slobodan Vasković

1.
Visoki sudski i tužilački savjet BiH, na čijem čelu je Milan Tegeltija, nastavlja da štiti Dalibora Vreću, postupajućeg tužioca u slučaju zločina teškog ubistva Davida Dragičevića, iako je poodavno morao da ga ukloni iz tužilačkih redova; Primarno zbog toga što opstruiše istragu oko ubistva Davida Dragičevića, ali i zbog brojnih drugih nedjela koje je Vrećo počinio.

2.
Među njima je najzanimljivi, svakako, “Slučaj Naerac” (vidi dodatak) o kojem sam pisao u nekoliko navrata; Ukratko, Vrećo je, u bukvalnom smislu te riječi, lažirao Dragana Naerca u sudnici u Gradišci, dovodeći umjesto njega NN lice koje se predstavilo kao Naerac, nakon čega je uslijedila sudska nagodba. Za to vrijeme, stvarni Naerac bio je u ekstradicionom pritvoru u francuskom gradu Versaju, te je nakon nagodbe pušten na slobodu.

3.
Naerac nije mogao biti istovremeno na dva različita mjesta - i u Versaju (u pritvorskoj jedinici) i pred sudom u Gradišci, o čemu svjedoče i dokumenti organa Republike Francuske, BiH i RS.

4.
Uprkos objavi svih tih dokumenata i činjenice da je Vrećo počinio krivično djelo, on i dalje obavlja posao tužioca, jer ga štiti Teegeltija, koji Alenu Kurspahić, Glavnog disciplinskog tužioca, ima “u džepu”; Preciznije, Tegeltija ucjenjuje Kurspahićevu i ona mora da djeluje kako joj se naredi; Svaka, iole ozbiljnija istraga, dokazala bi navedeno, a ucjene sežu od “saobraćajnih do francuskih”.


5.
Uputio sam pitanja Kurspahićevoj u vezi sa slučajem Vrećo i dobio maliciozan odgovor koji glasi:
“UDT je, po službenoj dužnosti, a osnovom medijskih objava, otvorio predmet u vezi sa navodima iz Vašeg upita.

Kako je u toku istraga pred ovim Uredom, a koja obuhvata i radnje međunarodnu pravnu pomoć, što znatno utiče na dinamiku postupanja, u skladu sa članom 70. i 71. Zakona o VSTV- BiH, Ured za sada  ne može dati više informacija”.

6.
Šta, praktično, znači odgovor Kurspahićeve - da čekaju dokumente iz Francuske, koji se već nalaze u BiH u državnim institucijama. 

7.
Nije li bilo sasvim logično da od državnih institucija, koje raspolažu kompletnom dokumentacijom u “slučaju Naerac”, ona bude zatražena i da se na osnovu nje sprovede postupak; Bar suspenzije, ako pravila VSTS nalažu da se, u takvim situacijama, mora čekati međunarodna pravna pomoć?!

8.
Bilo je logično, ali to nije učinjeno, jer bi u tom slučaju Vrećo morao biti sklonjen iz slučaja zločina teškog ubistva Davida Dragičevića, što bi direktno ugrozilo Dragana Lukača, koji stoji iza naredbe da se taj slučaj ne riješi. Potvrdio je to javno Želimir Lepir, Glavni okružni tužilac i, nakon tog istupa, nastavio da djeluje po Lukačevoj naredbi.

9.
Dalje, pitanje je zbog čega VSTS ne vjeruje državnim organima BiH koji posjeduju sve dokaze, pa i tražene iz Francuske, već je ta institucija i u ovom slučaju iznad države te se njoj moraju dostaviti dokumenti iz Francuske?!


10.
Jasno je kao dan da je riječ o opstrukciji rješavanja slučaja Vrećo, kako bi se nesmetano moglo nastaviti sa opstrukcijom istrage ubistva Davida Dragičevića.

11.
Jasno je i da su razrješenja tužioca Saše Labotića i Huseina Delalića, pomoćnog sudije, zbog prikrivanja kriminalne prošlosti, samo kozmetika i da VSTS nema namjeru da radi svoj posao, ali itekako ima namjeru da nastavi svoju značajnu ulogu u funkciji zločinačkih organizacija.

12.
Tegeltija nastavlja sa uništenjem pravosuđa BiH, što i jeste njegov osnovni cilj u kojem je snažno podržan od političkopodzemnih struktura iz cijele BiH i neće se zaustaviti dok taj cilj i ne ispuni.

Za to vrijeme raznorazne bande, kao što su “Tito i Dino”, Lukačeva razularena Hunta, Nešićevi Gangsteri i brojni drugi nesmetano nastavljaju da komadaju zemlju i uništavaju svaki njen dio i svakog onog ko im se na bilo koji način suprotstavi; Ako su sebi mogli dozvoliti da ubiju nekažnjeno, potom da nekažnjeno javno opravdavaju ubistvo koje su počinili, onda ne postoji ništa na šta taj najotrovniji ljudski talog nije spreman. A kako se stvari odvijaju, novo ubistvo nekog nevinog samo što se, nažalost, nije desilo!!!

13. 
Pitanja Aleni Kurspahić, Glavnom disciplinskom tužiocu, 26.09.2019.Poštovana,
Dalibor Vrećo, tužilac OJT Banjaluka falsifikovao je suđenje u Gradišci na način da je lažirao prisustvo optuženog Dragana Naerca u sudnici, iako se Naerac tada nalazio u ekstradicionom pritvoru u Versaju (Francuska), te nije mogao biti istovremeno i u Gradišci i u Versaju.

Suđenje sa lažiranim Naercem, kojem je prisustvovao i Vrećo održano je 28.04.2017. godine, a lažni Naerac presuđen na simboličnu zatvorsku kaznu.

Iako Naerca nema, Vrećo učestvuje u postupku  kao da je tu, a u presudi, napisanoj 03.05.2017. godine, čak se navodi i izjava “prisutnog” Naerca, što nije moguće.

Molim Vas da mi odgovorite na sledeća pitanja:
-Zašto UDT do sada nije hitno reagovao u vezi sa ovim sramnim i nezakonitim ponašanjem tužioca Vreće, iako je Vaša kancelarija upoznata sa tim slučajem?
-Da li UDT ima uopšte namjeru da reaguje na način da Vreću kazni tako što će ga zauvijek udaljiti iz pravosuđa, jer se usudio lažirati suđenje tako što je lažirao optuženog, odnosno umjesto optuženog, koji se tada nalazio u pritvoru u Versaju (Francuska), na suđenje je doveo NN lice?
-Da li će UDT zahtijevati od nadležnih organa sprovođenje krivičnog postupka protiv Vreće i ostalih odgovornih, jer je nesporno da je riječ o teškom i svjesnom krivičnom djelu, kojim je počinjeno i drugo krivično djelo - omogućeno da se opasni kriminalac Dragan Naerac pusti na slobodu iz ekstradicionog pritvora u Versaju?
-Da li i zbog čega štitt Dalibora Vreću, uprkos činjenici da imate sve dokaze o tome da je nezakonito postupao, teško obrukao instituciju tužioca i stavio je u funkciju kriminala?
-Da li je zaštitu Vreće od Vas tražio predsjednik VSTS Milan Tegeltija ili bilo koji drugi član VSTS?

Odgovor Alene Kurspahić, 27.09.2019.
Poštovani g. Vaskoviću, 
u vezi Vašeg upita, imajući u vidu da tražite hitnost u postupanju, dostavljamo Vam odgovor Ureda disciplinskog tužioca (Ured/UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u formi e-maila, a ne rješenja, kako to predviđa Zakon o slobodi pristupa informacija BiH:

UDT je, po službenoj dužnosti, a osnovom medijskih objava, otvorio predmet u vezi sa navodima iz Vašeg upita.

Kako je u toku istraga pred ovim Uredom, a koja obuhvata i radnje međunarodnu pravnu pomoć, što znatno utiče na dinamiku postupanja, u skladu sa članom 70. i 71. Zakona o VSTV- BiH, Ured za sada  ne može dati više informacija.

Zahvaljujemo na upitu.
S poštovanjem,
Ured disciplinskog tužioca
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH

14. Dodatak: Zločinac Vrećo u "slučaju Naerac" u Sud u Gradišci doveo NN lice koje je glumilo optuženog Naerca; Vrećin cilj je bio osloboditi Naerca iz zatvora u Francuskoj, što se, nakon farse od suđenja, i desilo 

piše: Slobodan Vasković


1.
Zločinac Dalibor Vrećo obezbijedio je NN osobu da u sudu u Gradišci, 28.04.2017., godine glumi Dragana Naerca.

Farsa je bila potpuna, jer je Naerac u trenutku suđenja bio u ekstradicionom pritvoru u gradu Versaju u Francuskoj.

2.
Vrećo je obezbijedio nemoguće - Da Naerac bude istovremeno na dva mjesta: I u ekstradicionom pritvoru u Versaju i u Sudu u Gradišci. Cilj je bio osloboditi Naerca iz francuskog zatvora i omogućiti mu slobodu.

3.
NN osoba je u pristupila Sudu i u ime Naerca priznala krivicu, nakon čega je Sud presudio da se Naerac kažnjava sa šest mjeseci zatvora; Praktično, presuđena mu je sloboda, jer je mogao platiti tih šest mjesseci, a da ne ide u zatvor.

Tako se i desilo, a Nerac je nakon lažiranog suđenja u Gradišci pušten iz ekstradicionog pritvora u Francuskoj.

4.
Naerac je masno platio Vreći za ovu uslugu, a tužilac-zločinac mu je obećao da prevara nikada neće isplivati u javnost. Međutim, isplivala je i sada je Vrećo u velikom problemu. I ne samo on, već i kompletno pravosuđe BiH, posebno njegove najznačajnije institucije koje Vreću i dalje drže u svojim redovima.

Da pravosudne institucije uopšte funkcionišu, Vrećo bi već bio razriješen dužnosti po hitnom postupku, a, takođe, i pritvoren, jer postoje svi relevantni dokumenti koji svjedoče kako je taj kriminalac lažirao suđenje i obrukao cijelu državu pred vlastima Francuske.

5.
Međutim, umjesto da je u pritvoru, izbačen iz pravosudnih krugova, zločinac Vrećo je i dalje postupajući tužilac u slučaju teškog Ubistva Davida Dragičevića i nastavlja sa opstrukcijama, sprečavajući otkrivanje Naručilaca Ubistva i Ubica Davida Dragičevića, kao i njihovih pomagača.

Vrećin jedini zadatak jeste da se Nalogodavci Ubistva i Ubice Davida Dragičevića nikada ne otkriju. 

U tome mu svesrdno pomaže Želimir Lepir, Glavni okružni tužilac, koji je, takođe, ucijenjen, jer je za oslobađajuću presudu Mehi Adroviću naplatio 50.000 KM i uzeo stan u Beogradu. 
Objavio sam dokumente o Lepirovom kriminalnom djelovanju u nekoliko navrata, a danas ponovo objavljujem sve dokumente o “slučaju Naerac” koji dokazuju da je Dalibor Vrećo kriminalac i zločinac kojeg treba odmah istjerati iz pravosuđa, zatvoriti i presuditi na dugogodišnju zatvorsku kaznu.

“Slučaj Naerac”

Gradiška

6.
Dalibor Vrećo je bio tužilac u ovom predmetu, a Dragan Naerac je optužen da je 06.04.2006. godine “fizički zlostavljao Aleksandra Grubešića”, kojeg je nakon toga i opljačkao. 

7.
Prije nego ga je opljačkao, prijetio je da će ga ubiti, bo ga sabljom i maltretirao na razne druge načine.

8.
Naerac je, potom, pobjegao u Francusku.

9.
Osnovni sud u Gradišci 01.08.2016. godine donosi Naredbu o raspisivanju međunarodne potjernice za Naercem, a Interpol BiH je odmah prosleđuje Francuskoj.

10.
Francuske vlasti obavještavaju organe BiH 10.02.2017. godine da je Naaerac uhapšen i da se nalazi u ekstradicionom pritvoru.

Mirsad Vilić, direktor Direkcije za Koordinaciju policijskih tijela BiH, 10.02.2017. godine navodi da su od Interpola zaprimili obavijest da je taj dan Dragan Naerac uhapšen na području Francuske. Obavještava o tome Ministarstvo pravde BiH i Osnovni sud u Gradišci.

11.
Od Ministarstva pravde zahtijeva da uputi hitnu molbu za izručenje Naerca iz Francuske, jer bi po zakonu zbog djela koje je počinio mogao biti presuđen na deset godina robije.

12.
Iz Ministarstva pravde 14.02.2017 upućuju dopis Osnovnom sudu u Gradišci da je Naerac uhapšen u Francuskoj i traže se hitno dokumenti za zahtjev za ekstradiciju.13.
Prizivni Sud Grada Versaja 06.04. upućuje advokatu Naerca poziv na ročište koje će se održati 27.04.2017. godine, iz čega je jasno da je Naerac u ekstradicionom pritvoru.14.
Međutim, umjesto dokumenata za ekstradiciju, 28.04., u Osnovnom sudu u Gradišci organizuje se suđenje Naercu, na kojem se fingira da je i optuženi Naerac prisutan, iako je on u tom trenutku u ekstraadicionom pritvoru u Francuskoj u gradu Versaj.


15.
Dalibor Vrećo, kao postupajući tužilac zna da je isti u ekstradicionom pritvoru u Francuskoj u gradu Versaj, ali se ponaša kao da je Naerac u sudnici. 

16.
Vrećo to radi sve u dogovoru sa zaštitnicima Naerca, Naercem, ali i sudijom Branimirom Maletićem.

Iako Naerca nema, Vrećo učestvuje u postupku  kao da je tu, a u presudi, napisanoj, 03.05.2017. godine, čak se navodi i izjava “prisutnog” Naerca.

17.
“Optuženi na pretresu održanom 27.04. priznaje krivnju za djelo koje mu se stavlja na teret. Krivnju je priznao dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem upoznat sa posljedicama vezanim za imovinskopravni zahtjev i troškove postupka”, navodi se u presudi, kojom je Naerac presuđen na šest mjeseci zatvora.


18.
Kako je Naerac mogao navedeno izreći u sudnici u Gradišci, kada je u tom trenutku bio u ekstradicionom pritvoru u Versaju, Francuskoj? Nikako. Sve je lažirano, a u lažiranju je učestvovao Dalibor Vrećo, koji je prihvatio donešenu presudu.19.
Nevjerovatna je drskost, bezobrazluk, poniženje pravosudnih institucija u kojem su učestvovali Vrećo i sudija Maletić. To je ujedno i svjeočanstvo da je pravosuđe potpuno trulo i da njime vladaju kriminalci.

Naravno, Naerac je mogao da plati ovakvu izrečenu kaznu i da ne ide u zatvor, što je on i učinio.

20.
Nakon ovakve presude, Sud u Gradišci je donio Naredbu o obustavii potjernice za Naercem i on je pušten na slobodu.
Osnovni sud u Gradišci, 01.06. obustavlja potjernicu, jer je “lice pristupilo Sudu” 28.04.2017. godine. Kakva laž.

Direkcija za Koordinaciju stavlja van snage potjernicu. 

21.
Iz Ministarstva pravde Francuske 02.06.2017. traži se objašnjenje o “slučaju Naerac” i obavještavaju organe BiH da su sljedeće saslušanje u vezi sa pitanje ekstradicije  zakazali za 27.06.2017. godine. 


Nakon lažiranog suđenja u Gradišci, upućivanja dokumenata koji su, defakto, falsifikovani, jer Naerac nije bio prisutan na procesu, sud u Francuskoj ga je pustio na slobodu.

22.
Ukoliko Vrećo ne završi u zatvoru nakon sveg zla i zločina koje je počinio, onda je definitvno da je pravosuđe u potpunosti u rukama Zločinačkig organizacija koje ga koriste kao alatku za čišćenje kriminalnih djela koja su počinili i čine - od nasilništva, pljački, pa do ubistava!x