понедељак, 16. септембар 2019.

Cvijanovićeva namjerava kandidovati Tegeltiju za generalnog sekretara SNSD-a; Selakove “diplome” na provjeri kod Viškovića?!



piše: Slobodan Vasković

1.
Glavni odbor SNSD-a bi, prema najavi Milorada Dodika, lidera te stranke, trebalo da se održi 18.09. ove godine.

2.
Dodik je, u izjavi za “Politiku” (10.09.o.g.), istakao da će GO SNSD razmatrati/donijeti političku platformu koju će predložiti parlamentu RS, a koja bi trebala biti odgovor na političku krizu u BiH, koja postaje sve dublja zbog neformiranja Savjeta ministara, kao i na, kako je rekao, opstrukcije “koje dolaze iz Sarajeva i međunarodne zajednice”.

3.
Dodik, do sada javno, nije ništa rekao o tome ko će sve, osim njega, činiti stranački vrh SNSD-a, što je itekako bitno, jer će novi stranački vrh oslikati odnos snaga unutar SNSD-a.

4.
Jedna od najvažnijih pozicija je generalni sekretar stranke.

Na tom mjestu trenutno je Luka Petrović, koji je i v.d. generalnog direktora Elektroprivrede RS.

5.
Ukoliko želi da ostane direktor ERS, Petrović bi morao napustiti mjesto generalnog sekretara stranke, jer Statut MH Elektroprivreda RS precizira da „član Uprave ne može biti lice koje obavlja izvršnu funkciju u političkoj stranci na bilo kojem nivou političkog organizovanja“ (član 46. stav 2 Statuta MH ERS). Statut donesen je 6.06.2012. godine i protokolisan pod brojem: 04/1-012-2-1541/12.

6.
Jasno je da Petrović ne može biti na obje pozicije, a teško je za povjerovati da će napustiti čelno mjesto ERS, bez obzira na dubinu krize u kojoj se nalazi holding.

7.
Do sada se u javnosti pojavilo nekoliko imena za koja se tvrdi da bi mogli zamijeniti Petrovića (Danijel Dragičević, Saša Bursać, Darko Milunović), ali niko nije pominjao Zorana Tegeltiju, koji od svih navedenih ima najveću težinu unutar stranke.

8.
Tegeltija nije prošao kao mandatar za sastav Savjeta ministara i trenutno je na poziciji savjetnika Željke Cvijanović, koja je predsjednik RS. On je njen kandidat za generalnog sekretara stranke, što je jasan znak da Cvijanovićeva pokušava ovladati SNSD-om.



9.
Ukoliko bi Dodik dozvolio da Tegeltija postane generalni sekretar, značilo bi to da gubi kontrolu nad SNSD-om i dodatno ojačalo struju Cvijanovićeve, koju podržava i Dragan Lukač.

10.
Cvijanovićeva, Tegeltija i Lukač su nedavno potukli Dodika u borbi za predsjednika BORS-a. 

Iako je Dodik naredio da bude izabran Vlado Živković iz Prnjavora, pobijedio je Milomir Savčić, za kojeg su lobirali Cvijanovićeva, Tegeltija i Lukač.

11.
Dodik je nakon tog poraza zadao par teških udaraca Cvijanovićevoj ne pozivajući je da prisustvuje na nekoliko značajnih skupova, između ostalog i u Drvaru.

Cvijanovićeva, gurajući Tegeltiju na poziciju generalnog sekretara, pokušava da uzvrati udarac Dodiku i izađe “iz ormara” u koji je strpana. 

Selakove “diplome”
Sve je poznato oko “diplome” Petra Đokića, još uvijek šefa SP-a: On je, iako ne govori engleski, “završio”, kako je ranije potvrđeno iz ministarstva koje vodi, „Megatrend International Expert Consortium Limited“ u Londonu!

Dodik i "osnovac" Selak na Manjači
Budući da Goran Selak, narodni poslanik i direktor KPZ Banjaluka, kojem je Dodik obećao mjesto ministra unutrašnjih poslova, hoće da smijeni i Đokića, bilo bi neophodno provjeriti i njegove brojne diplome.

Selakove “diplome” su vrlo vrlo upitne i to ne samo jedna, pa ga zbog toga, odmilja, i zovu “osnovac”, iako je navodno i “doktorirao”!

Ukoliko bi se zaista provjerila validnost brojnih Selakovih “diploma”, on bi, vrlo lako, od direktora KPZ Banjaluka, mogao da postane stanovnik tog zatvora.

Kako je spin o provjeri diploma postao megatrend unutar režimskih redova, Selak bi se vrlo brzo mogao naći u prvom redu pozvanih za dokazivanje “naučnih radova”! 

Radovan Višković je nedavno izjavio da je stiglo "hiljade dokumenata u Vladu RS", nakon što je on, navodno pismenim putem (iako to nije učinio), pozvao sve zaposlene u Javnim ustanovama da mu dostave podatke o diplomama. 


Višković bi, među tim “hiljadama dokumenata”, trebao da potraži one Selakove, kako bi se uvjerio u “kapacitete” koalicionih partnera iz SP-a.