четвртак, 5. септембар 2019.

Salcburška veza: Han u ulozi Dodikovog Komesara za proširenje; Pismo Komšića i Džaferovića Hanu i ponešto o Lajčaku, Pikeru i drugim


Vigemark i Han
piše: Slobodan Vasković

1.
Johanes Han, evropski komesar za proširenje, pokušao je dovesti u Brisel članove Predsjedništva BiH da ih ubijedi da naprave vlast/imenuju mandatara u skladu sa "principima" Milorada Dodika.

2.
Milorad Dodik je pristao, ali su se Komšić i Džaferović, 04.09., zahvalili na pozivu, iznijeli stav da takav sastanak neće donijeti ništa i zamolili Hana da ubijedi Dodika da prihvati “evroatlantski put BiH”, što podrazumijeva i usvajanje ANP-a, pa da se onda sastanak održi.


Pismo je otišlo nakon Hanovog prijedloga koji je za Komšića i Džaferovića bio neprihvatljiv. (vidi dodatak).

3.
Dodik je u intervjuu datom 05.09. ponovio, vrlo tvrdo, da od usvajanja ANP-a nema ništa. 

Šta mu je preostalo nakon Hanovog neuspjeha.


Dodik

4.
Tako da ni od sastanka nema ništa.

5.
Hanov angažman nije iznenađujući; Ne zato što je on još uvijek komesar, već što je jedan od najznačajnijih Dodikovih lobista u Evropskoj komisiji.

6.
Johanes Han, evropski komesar za proširenje, glavni je lobista Milorada Dodika u Evropskoj uniji. Uz Hana, tu je još Miroslav Lajčak, slovački ministar inostranih poslova i bivši visoki predstavnik u BiH, kao i Lars Gunar Vigemark, trenutno na birou za nezaposlene propale diplomate.

Ima ih još, ali Han i Lajčak su najjači Dodikovi lobisti.

8.
Potvrđuje to i Hanov “nadnaravni” angažman u pokušaju da se uspostavi vlast na nivou BiH, kao i Lajčakova brzopotezna čestitka nakon potpisivanja “principa o uspostavljanju vlasti na nivou BiH”, 05.08..

Lajčak je pravi alčak - duboko u sjećanju mu je ostao urezan Dubrovnik, iz vremena kada je bio visoki predstavnik u BiH, takozvani vladika Grigorije i još poneko.


Lajčak

9.
Kako stvari stoje, Han upinje uprazno, ali upinje i dalje.

10.
Salcburška veza, o kojoj sam pisao, još prije dvije godine i dalje radi; Bez obzira da li Han uspio/ne uspio.

11.
Dodiku je Hana doveo Aleksandar Piker, kontraverzni bankar, koji je iz Salcburga kao i Han.

Piker
12.
Piker je bio i na čelu Komercijalne banke Beograd, sve do 22.09.2017., kada je podnio ostavku na poziciju predsjednika Izvršnog odbora, kao i na funkciju predsjednika Nadzornog odbora Komercijalne banke.

13.
Za dvije godine vođenja Komercijalne banke uspio je da napravi ogroman minus, a došao je kada je Banka bila u plusu.

Od kraja 2013. pa sve do kraja 2015. godine, Piker je bio na čelu tadašnje Hypo grupacije u BiH. Opštepoznate su ultramahinacije preko te banke iz tog vremena, koje su Hypo koštale desetine izgubljenih miliona u BiH.

14.
Marta te 2017. godine, Piker je bio kod svog prijatelja Dodika, a u maju mu je isplatio, sa računa KOMBANK, onih 200.000 evra, koje je Dodik unio u Republiku Srpsku u maju te godine.

15.
Piker je, tako, KOMBANK uveo u poslovanje sa osobama koje se nalaze na “Crnoj listi SAD-a”, a jedna od njih je i Milorad Dodik.

16.
"Novac je plaćen sa banaka koje su dale kredit kupcima i to je došlo na moj račun. Novac sam podigao uredno sa računa Komercijalne banke i na granici Srbije prijavio da tu sumu iznosim, a na graničnom prelazu u BiH da unosim. Sve sam uradio u skladu sa zakonom", izjavio je tada Dodik, obrazlažući odakle mu 200.000 evra koje je, krajem maja 2017., unio u BiH. (ba.N1)

17.
Pomenuta suma sada nije toliko ni bitna, ali jesu junski letovi u Salcburg, te 2017. I godina koje su uslijedile.

18.
Han će nastaviti - nema besplatnih letova, kao ni ručkova!

I još detalj - Dodika nikada ne treba potcijeniti! Razloga je i previše!

Žurnal: Hanov prijedlog koji su odbili Komšić i Džaferović
Ranije je komesar Hahn poslao prijedlog rješenja s kojim se nisu složili Komšić i Džaferović.
U tom prijedlogu, između ostalog, se navodi:
    1. Novom Vijeću/Savjetu ministara Bosne i Hercegovine da izradi Akcioni plan u odgovoru na Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji te izradi preporuke za njegovu uspješnu provedbu, uključujući izradu (nacionalnog) Programa usklađivanja s pravnom stečevinom Evropske unije;
    2. Novom Vijeću/Savjetu ministara Bosne i Hercegovine da izradi i dostavi modificirani Godišnji nacionalni program (Godišnji program) za unapređenje odnosa s NATO-om, bez prejudiciranja budućih odluka o članstvu Bosne i Hercegovine.
    3. Svim relevantnim tijelima da usaglase i provedu novi set socioekonomskih reformi kao nasljednika ranije Reformske agende, a koji je usklađen s Programom ekonomskih reformi zemlje (skr. ERP) te intenziviraju provedbu Godišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor.  
    4. Svim nadležnim tijelima da poduzmu sve potrebne mjere za učinkovitu koordinaciju kapaciteta za upravljanje granicama i migracijom, uključujući funkcionisanje sistema azila te unapređenje institucionalnog i zakonodavnog okvira, kao i provedbenih kapaciteta potrebnih za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala uključujući pranje novca i terorizam.