уторак, 17. септембар 2019.

Luka Petrović najbliži poziciji generalnog sekretara SNSD-a?!

piše: S.V.

Luka Petrović najbliži je, od svih kandidata, poziciji generalnog sekretara SNSD-a, tvrde moji izvori iz te stranke.

Generalni sekretar SNSD-a biće izabran na sjednici Glavnog odbora, 18.09., kao i drugi rukovodioci.

Dodik je na Saboru stranke, 15.06.o.g., ponovo izabran za predsjednika.

Petrović je, navode moji izvori, uspio ubijediti Milorada Dodika da je on najbolje rješenje za tu poziciju, koju je obavljao i u proteklom periodu.

Ukoliko se ovi navodi obistine, Zoran Tegeltija, kojeg je Željka Cvijanović željela na poziciji genseka stranke, ponovo će biti poražen.

Njemu je Dodik namijenio jedno od potpredsjedničkih mjesta, ali ta funkcija je tek utješna u odnosu na poziciju generalnog sekretara.

Tegeltija je u proteklih godinu dana doživio pravu “funkcionersku kalvariju” - očekivao je da bude premijer RS, ali je nuliran; potom je očekivao da bude bar ministar finansija RS ili da tu funkciju obavlja neko njemu blizak, ali je i tu nuliran. Nuliran je i kao prijedlog za mandatara za sastav Savjeta ministara, a sasvim realan neizbor za genseka bio bi vrh njegovih poraza.

Jednostavnije rečeno, Dodik Tegeltiji ne da nijednu poziciju koja bi ga dodatno ojačala.

Petrović je v.d. generalnog direktora Elektroprivrede RS, koja bilježi istorijski gubitak, ali je i u sukobu interesa, jer je aktima holdinga precizirano da „član Uprave ne može biti lice koje obavlja izvršnu funkciju u političkoj stranci na bilo kojem nivou političkog organizovanja“ (član 46. stav 2 Statuta MH ERS)”.

Dodiku je to nebitno, jer mu je najvažnije da održi stranku pod punom kontrolom, što sa Tegeltijom na poziciji generalnog sekretara nikako ne bi bilo moguće.