петак, 13. септембар 2019.

Metuzalem i dalje jaše na budžetu RS



piše: Slobodan Vasković

Svako ko je pomislio da će se Metuzalem prepustiti uživanju u najdubljoj starosti, mjerenoj erama, nakon što napusti poziciju ministra poljoprivrede, grdno se prevario - Stevo Mirjanić se ne predaje.

Sada se Metuzalem “bacio” u zadružne vode - pravi Prastari Zadrugar.

Predano, precizno, strpljivo, bez predaha, kako to samo on zna,  
radi na donošenju Strategije razvoja zadrugarstva do 2025. godine; Nagrada je sitnica za Metuzalema - svega 100.000 maraka. 

Iako radi sam za petstopedesetpetero ljudi, iako ima nekoliko era, plus još sitnih 76 godina, Metuzalem ne stiže sve sam, pa je pola Vlade RS angažovao na dostavljanju podataka za monumentalnu Strategiju. 

Monumentalnu i Momentalnu, jer ne treba zaboraviti da je Zadrugar Strategiju razvoja zadrugarstva, zajedno sa svojim ekspertskim timom za “šišanje” budžeta RS, radio i za period 2012.-2017.godina. 

Naravno, nikada se niko nije upitao da li su realizovane mjere iz te Strategije, a on je od 2013.-2018. godine bio ministar? Kada bi neko i tražio rezultate, ne bi ih našao osim, možda, u arheološkim iskopinama.

U RS radi svega petnaestak zadruga, a ne stotinu deset kako se vole pohvaliti iz Ministarstva poljoprivrede. 

Posebna priča su njihove tvrdnje da je u registru 385 zadruga, a skoro nijedna od njih ne postoji, jer, poodavno, nemaju ni prostorija ni radnika. 

Međutim, koga briga što ne postoje; Bitno je da postoje u glavama zaposlenih u ministarstvu; Posebno u Metuzalemovoj, jer od Strategija, koje ničemu ne služe, se živi, a ne od zadrugarstva.

I za prošlu Strategiju, čiji su rezultati ništa/nula, Metuzalem je uzeo 100.000 KM, a za ovu najnoviju, pare je obezbijedio u smiraj mandata; Učinio je to 2018. godine, kada je hitno izmijenio Pravilnik o podsticajima i prebacio na račun Zadružnog saveza 100.000 maraka.

Kvaka je u sledećem - Isti taj Zavod Metuzalem je htio uništiti, dok je bio ministar u trista mandata, tvrdeći da ništa ne radi. Čak je htio da smijeni sadašnjeg predsjednika Rajka Kulagu, za kog je uvijek tvrdio da je “notorna neznalica i neradnik”. 

Sve se može kada Metuzalemu “zamirišu” šuške, pa mu sad ne smeta da sarađuje s Kulagom.

Možda se neko zapita gdje je sada Vladimir Usorac, stari Metuzalemov i prijatelj i neprijatelj i prijatelj… 


Usorac je izabran za predsjednika Udruženja poljoprivrednika BiH. 

Da podsjetim, Metuzalem ga je, u vrijeme ministrovanja, htio skinuti sa mjesta predsjednika Udruženja mljekara RS, pa je uz pomoć ministarstva osnovano Udruženje proizvođača mlijeka i junadi.

Međutim, Usorac se nije dao, pa je novoosnovano Udruženje “pušteno niz vodu”; Stevo je lično upriličio to “puštanje niz vodu”, jer je sklopio pakt o nenapadanju sa Usorcem.

Usorac koristi podsticaje iz budžeta RS, pa se njegov izbor za predsjednika Udruženja poljoprivrednika BiH u ministarstvu tretira kao “nož u leđa”, jer je Usorac rekao da ga ne zanimaju nadležnosti, već bolji položaj farmera u BiH.

Usorca sada doživljavaju kao “prenos ovlaštenja”, što je već faza ludila, ali šta da se drugo očekuje od Zadrugara bez zadruga. 


Ipak, nije sve tako crno u Vladi RS; Ima tu i poteza za svaku pohvalu, kao što je omogućavanje Metuzalemu da i dan danas koristi, kad mu treba prevoz, vozače i vozila iz Ministarstva poljoprivrede.