уторак, 10. септембар 2019.

Podnesena Krivična protiv Đokića: MUP i Bajić ćute o istrazi
piše: Slobodan Vasković

MUP RS podnio je krivičnu prijavu protiv Petra Đokića, ministra energetike 
i rudarstva, još prije nekoliko mjeseci; U krivičnoj prijavi ga tereti za brojne malverzacije sa koncesijama, kao i druge kriminalne radnje, koje su nanijele višemilionsku štetu budžetu Republike Srpske, tvrde moji izvori iz te institucije.

Krivičnom prijavom protiv Đokića obuhvaćeni su i brojni stanovi koji su u njegovom posjedu, a koje su inspektori MUP RS otkrili.

Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu proslijeđen je u Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva za borbu protiv korupcije, organizovanog i najtežih oblika kriminala, na čijem čelu se nalazi Miodrag Bajić.

Posebno odjeljenje do sada ništa nije uradilo po podnešenom Izvještaju protiv Đokića, a ako je suditi po “tradiciji” neće ni uraditi.

Interesantno je da ni MUP RS ni Posebno odjeljenje nisu javnost obavijestili da je protiv Đokića podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, što već implicira na njihovu spremnost da se cijeli slučaj zataška.

I za mnogo manje “ribe”, MUP RS  obavještavao je javnost o počinjenom krivičnom djelu, ali je Đokić zaštićen, jer je ministar energetike i rudarstva, predsjednik SP-a i pripadnik vladajuće oligarhije.

Uputio sam pitanja i MUP RS i Posebnom odjeljenju u vezi sa podnošenjem krivične prijave protiv Đokića, ali odgovor nisam dobio ni iz jedne takozvane institucije.

Malo je vjerovatno da će odgovori stići, s obzirom na namjeru vrha RS da cijeli slučaj zataška, što je poodavno postalo pravilo kada se nosioci vlasti uhvate u kriminalu, kao što je ovaj put sa Đokićem.

Uostalom, nije li Bajićevo Posebno odjeljenje i napravljeno da bi štitilo kriminal i kriminalce iz vlasti, dok je krivična protiv Đokića u Posebno odjeljenje upućena “greškom”, jer je prije toga mjesecima bila “Na čekanju”.

Nije Đokić jedini kriminalac iz vlasti koji je zaštićen od istrage i kažnjavanja za počinjena nedjela; Ima ih još mnogo, a među njima su i pripadnici i funkcioneri DNS-a Nenad Nešić, Aleksandar Glavaš i Mladen Lučić, vlasnici firme "Legend". 

Poodavno je pravilo da vrh Režima dokumentovanjem krivičnih djela pripadnika oligarhije navedene drži "pod kontrolom": To je slučaj i sa DNS-ovcima, ali i sa Đokićem. 


U tekstu "Đokić, pogodujući EFT-u, oštetio budžet RS za osam miliona maraka; Samoinicijativno izmijenio brojne koncesije na štetu RS",  (23.02.2018.)" o objavio sam da je  Đokić, tadašnji ministar industrije i energetike u Vladi RS, oštetio budžet entiteta za osam miliona konvertibilnih maraka.

Šteta je nastala nakon što je Đokić, samoinicijativno, izmijenio Pravilnik o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije.

Đokić je teško krivično djelo počinio 21. jula 2016. godine  kada je promijenio Pravilnik čime je određenim koncesionarima omogućio besplatnu eksploataciju uglja; Istovremeno je drastično smanjio naknadu za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju struje.

Đokić je tada, nezvanično, tvrdio da mu je "sve namješteno" i da je štetni Pravilnik donesen bez njegovog znanja, a po nalogu Milana Baštinca, pomoćnika ministra industrije i energetike.


Potpuno je nerealno da je Baštinac, uprkos realnoj moći koju posjeduje, učinio bilo šta bez Đokićevog znanja.


Niko, sem malobrojnih iz vlasti, nije vidio Ugovor sa EFT-om, tako da je potpuno nepoznato šta je sve njime obuhvaćeno.


Ranije sam već objavio da je Vlada RS dala garanciju da će vratiti kredit Razvojnoj banci Kine od 320 miliona evra, ukoliko to ne bude učinila Hamovićeva firma. 
Hamovićeva firma je pokušala demantovati tu informaciju, (koju sam objavio 12.06.2017.), ali moji izvori iz Režima i dalje tvrde da Vlada RS jeste dala garanciju i da je zbog toga u velikom problemu. 


Garancija Vlade RS nigdje nije javno objavljena. I, što je najgore, data je na ogromnu sumu, od 320 miliona evra, bez saglasnosti Narodne skupštine RS.


Komapnija EFT negirala je da postoji garancija Vlade RS, ali je navela i da postoji mogućnost da na Vladu RS padne otplata kredita.

“Ni u jednom dokumentu RS nije preuzela obavezu garantovanja ili vraćanja kredita prema kineskoj banci. Eventualne obaveze RS-a nastupile bi u slučaju raskida koncesionog ugovora koji je pruzrokovala RS kao davalac koncesije, na primjer zbog zahtjeva da EFT plaća istu nadoknadu dva puta, kroz nadoknadu za priroodne resurse i kroz koncesionu nadoknadu”, navedeno je u saopštenju EFT-a, datiranom 19.06.2017.

Đokić je smatrao da je uspio teški kriminalni akt zataškati, tako što je 08.02.2018. godine Narodna skupština RS usvojila po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, kojim su, kako je bio ubijeđen, njegove ranije samoinicijativne promjene Pravilnika legalizovane.

Međutim, zakon se ne primjenjuje retroaktivno, tako da je ostalo krivično djelo koje je Đokić počinio i šteta od osam miliona maraka, zbog koje će se lider socijalista, kad tad, morati procesuirati.

Takođe, bitno bi bilo pregledati brojne druge koncesije iz resora Ministarstva energetike, jer je Đokić na njima, samoinicijativno, "uradio intervencije" koje su odreda protiv zakona i štetne su po budžet RS. 

Prema mojim izvorima iz Vlade RS, Đokić je, bez ičijeg znanja, prepravio brojne koncesije, tako da je šteta koju je načinio višestruko veća od utvrđenih osam miliona, koji su direktna posledica pogodovanja EFT-u. U tekstu "Đokić nervozan zbog istrage, optužuje svog pomoćnika; Vlada RS jeste dala garanciju EFT za kredit od 320 miliona evra", koji sam objavio 20.06.2017., naveo sam da se protiv Đokića vodi istraga zbog izmjena Pravilnika o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije. 

Istraga protiv Đokića se vodila, jer je smanjio koncesione naknade EFT-u Vuka Hamovića za TE “Stanari”.

Iz policije su ranije potvrdili da je istraga u toku i da je vodi Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS u saradnji sa Republičkim javnim tužilaštvom.

Đokić je 21. jula 2016. godine  promijenio Pravilnik o visini koncesione naknade, čime je određenim koncesionarima omogućio besplatnu eksploataciju uglja. Istovremeno je dramatično smanjio naknadu za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju struje.

I jedna i druga promjena donijele su ogromnu korist kompaniji EFT, koja gazduje sa TE “Stanari”.

Đokić je napravio niz grešaka nametanjem ovog pravilnika, a ključna je da uopšte nije obratio pažnju na činjenicu da je Ministarstvo finansija dalo negativno mišljenje o tom dokumentu. Potpuno je ignorisao taj stav.

Budžet RS je, primjenom Đokićevog pravilnika, samo u tom periodu bio oštećen za oko sedam miliona KM, a ta šteta se povećala u proteklom vremenu.

Mediji su 2016. godine objavili da će Đokićeva štetna odluka o izmjeni Pravilnika dovesti do gubitka od 100 miliona KM u budžetu RS, i to u periodu na koji je kompaniji EFT, u čijem je vlasništvu TE “Stanari”, data koncesija.

Ključni razlog donošenja i primjene spornog Pravilnika jeste da se na uštrb Budžeta RS pomogne TE “Stanari” da sanira gubitke, koje bilježe nakon pada cijene struje na svjetskim berzama.

EFT je, da bi dobio kredit Razvojne banke Kine, potpisao, svojevremeno, odličan ugovor sa jednom zapadnom firmom. Spekuliše se da i iza te firme stoji Vuk Hamović, vlasnik EFT.

Ta firma tada je trpila značajne gubitke zbog pada cijena električne energije i nisu bili u mogućnosti ispoštovati one ugovorene sa EFT.

EFT je radio smanjenim kapacitetom ili, pak, TE, svako malo, prestajala sa radom, a sve se pravdalo “redovnim remontom”.