субота, 2. јул 2016.

Vučić ponovo u ulozi Dodikove Žute Patke

piše: Slobodan Vasković

1.
Srpski premijer Aleksandar Vučić ne odustaje od pokušaja da spase političku poziciju Milorada Dodika, a da prit tom, kao bonus, potopi Mladena Bosića i Savez za promjene.

Nakon dvije neuspješne akcije rušenja Saveza, Vučić je upravo najavio treću - “svesrpski” sabor u Beogradu kojem bi, osim njega, prisustvovali Milorad Dodik, Mladen Ivanić, Mladen Bosić, Toma Nikolić i Maja Gojković.

2.
Prva nesupješna akcija rušenja Saveza za promjene ogledala se kroz brutalni, necivilizovani, prljavi napad Vučićevih medija na srpski narod, koji je 14 maja ove godine, boreći se za slobodu govora, izišao na Protest u Banjaluci.

Vučić je tada pokazao svoje pravo, šešeljevsko, lice i spremnost na najprizemnije objede, optužbe, laži, manipulacije, uvrede… kako bi spriječio Narod, ali i Savez, da izrazi nezadovoljstvo stanjem u RS.

Vučić je tog 14. maja doživio krah. I od tog 14. maja, što je vrlo interesantno, njegove akcije na regionalnoj sceni dramatično padaju. Već su tako nisko, da se on više ne može tretirati vodećim Regionalnim Liderom. 

3.
Drugi napad na Savez Vučić je organizovao preko Mladena Ivanića, srpskog člana Predsjedništva BiH, sa kojim je 31. maja otpočeo novu akciju razvaljivanja Saveza, iako je Ivanić izabran upravo glasovima tog bloka.

4.
Vučićev cilj bio je prekompozicija vlasti u BiH, približavanje PDP-a SNSD-u, što bi značilo razvaljivanje Saveza, ali i rušenje Savjeta ministara BiH; Izbacivanje SDS-a i uvođenje SNSD-a. 

Kao povod za ovaj direktni udar na Savez za promjene poslužila je odluka Velimira Jukića, direktora Agencije za statistiku BiH, da nametne metodologiju popisa u BiH. 

5.
Ivanić je pokušao da razvali Savez, po Vučićevom nalogu, ali je u proteklih mjesec dana uspio da razvali samo sopstveni integritet, od kojeg nisu ostale ni froncle.

6.
Popis, njegova objava i nepriznavanje tih rezultata koje dolazi iz RS, je ponovo uže za koje se Vučić hvata, ne bi li pokušao da sada spase i Dodika i Ivanića, a sve na račun kredibiliteta Mladena Bosića.

7.
Ne treba zaboraviti da su Ivanić i Dodik bez ikakvog ozbiljnijeg razloga odbacili adaptaciju SSP-a i zaustavili približavanje BiH ka EU.

8.
Isto se desilo i Srbiji, jer EU nije otvorila dva poglavlja, kao što je ranije bilo dogovoreno. Razloga je mnogo, a  najveći je, svakako, brutalni napad Vučićevih medija na predstavnike EU i SAD-a, koji obavljaju visoke diplomatske funkcije u Beogradu, a lažno su optuženi za pripremu rušenja srpskog premijera.  

9.
Još je niz razloga/problema u Srbiji, koje Vučić pokušava prikriti izigravanjem Oca Nacije, iako je on osoba koja pokušava da ojača totalitarni režim u Republici Srpskoj i uspostavlja takav (i gori) u Srbiji.

10.
Vučić nije nikakav Otac Nacije, ma koliko priželjkivao tu titulu; On je sve više problem Nacije, jer troši njeno vrijeme ne znajući ni kuda će ni šta će sa podrškom koju je dobio.

11.
Dezorijentisani Vučić orijentisan je jedino na spasavanje obesmišljene političke pozicije Milorada Dodika. Za šta je već potrošio uzalud Mladena Ivanića.

12.
Vučić najavljuje da će On, Milorad Dodik, Mladen Ivanić, Mladen Bosić, Toma Nikolić i Maja Gojković “zauzet jedinstven stav u vezi sa popisom u skladu sa vitalnim nacionalnim interesima Srba u Republici Srpskoj i Srbiji”!

Potpuno je nejasno zbog čega Vučić treba da zauzima “jedinstven stav” o popisu u BiH, kada su predstavnici svih srpskih stranaka već zauzeli jedinstven stav da ne prihvataju rezultate popisa, a Bosić je uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH, zahtijevajući da se preispita zakonitost nametnute metodologije popisa?!

Da mu je bilo do rezultata popisa, organizovao bi 2013. godine, kada je već godinu dana bio vlast u Srbiji, da se popišu svi Srbi porijeklom iz BiH. Da je to učinio danas ne bi imali manjak od 280 hiljada Srba u BiH, ma kakva metodologija bila.

13. 
Nije to učinio, niti mu je palo na pamet, jer Vučić nema nikakve vizije. Sem one lažne o sebi kao sinonimu za kompletnu srpsku istoriju. U kojoj on do danas nije ostavio nikakav trag i nije dogurao dalje od fusnote.

14.
Nije Vučiću ni do kakvih Vitalnih Nacionalnih Interesa, njemu je jedino da se pred domaćom javnošću u Srbiji pokaže kao Svesrpski dušebrižnik, a da u RS pokuša popraviti obesmišljenu političku poziciju Dodika i razorenu Ivanića. I to žrtvujući Bosića.

15.
Mladen Bosić treba da se sastane i sa Vučićem i sa Nikolićem i sa Gojkovićevom, ali bez Dodika i Ivanića. 

Ukoliko na sastanak ode sa tim dvojcem koji je najveća prepreka nacionalnim interesima Srba u BiH, onda će Bosić i sam postati njihov saučesnik.

16.
Ukoliko se sastane sa vrhom Srbije bez Dodika i Ivanića, pokazaće da uvažava institucije Srbije (ne nužno i njihove reprezente), demonstriraće sopstvenu snagu, a imaće i odličnu priliku da Vučiću&co u lice kaže šta misli o njihovom direktnom miješanju u unutrašnje političke prilike u RS/BiH, sa akcentom na ponižavanje ovdašnjih Srba u Vučićevim medijima, sa akcentom na pokušaje uništenja Saveza, sa akcentom na uvezivanje prododikovskih i provučićevskih tajkunskih grupacija…

17.
Na Bosiću je da izabere da li će biti žrtva Vučićevih prozirnih, jalovih igara ili će, pak, istom tom Vučiću jasno staviti do znanja da je njegovo djelovanje u Republici Srpskoj usmjereno direktno protiv interesa srpskog naroda. 

Bosić bi tom prilikom mogao da kaže Vučiću da zaista počne sa “podrškom Republici Srpskoj”,  tako što će obuzdati svoje tajkune i naložiti im da prestanu izvlačiti desetine miliona KM iz ovog entiteta. A to se dešava i to je jedan od glavnih razloga Vučićeve podrške Dodiku. Uz onaj paranoičini koji glasi “Ako Dodik padne, Vučić je sledeći”!

18.
Perušanje RS, u kojem intenzivno učestvuje novopečena SNS-tajkunska elita, svakako nije “prirodna i zakonska obaveza” vlasti Srbije, koju predvodi Vučić. Posebno ne "podrška Republici Srpskoj"!

19.
Vučić treba da brine o Srbiji, a politički predstavnici Srba sa ove strane Drine o BiH/RS. I to bez beogradskog mentorstva. 

20.

Vučić bi i za dobro Srbije, ali i za dobro Srba iz RS/BiH, trebao da prestane izigravati Dodikovu Žutu Patku, koja uporno pokušava da sruši Savez za promjene, njihovo učešće u bh. vlasti; Žutu Patku koja ne uspijeva u tome, ali itekako uspijeva da dodatno uruši interese Srba u BiH!