уторак, 5. јул 2016.

Lokalni Rat Dodika i Bosića - Ciljevi, raspored snaga i trenutno stanje

piše: Slobodan Vasković

1.
Narednih dana objaviću dijelove Procjene No2 lokalnih izbornih rezultata, koji će se održati 02. oktobra ove godine. 

Svakako će biti interesantno vidjeti kako stvari stoje po opštinama, ko je bliže pobjedi, u situaciji da su izbori sutra.

Moj tim obišao je cijelu RS i na osnovu prikupljenih podataka objaviću procjenu.

Naglašavam da se procjena tretira u situaciji da su izbori sutra, isto kao i analiza koja slijedi. 

2. 
Prije objave Procjene No 2 (u svim opštinama) potrebno je ukazati na ciljeve/podciljeve dva teško zavađena politička bloka. Konstatacija “Teško zavađena” odnosi se primarno na Milorada Dodika i Mladena Bosića, dok ostali lideri i nisu baš toliko zavađeni. 

3.
Stoga će lokalni izbori primarno značiti sudar Dodika i Bosića, a rezultat koji donesu mogao bi/hoće značajno uticati na raspored političkih snaga u RS, pa i BiH.

4.
Dodik na svojoj strani ima gotovo sve medije u RS i značajan broj njih u Srbiji; Ima kompletan aparat RS na raspolaganju, (istina prilično demoliran, ali aparat je aparat); Na Dodikovoj strani je i najveći dio establišmenta Srbije, sa Aleksandrom Vučićem na čelu, (koji sve više postaje dio problema u regionu, a donedavno je slovio kao dio rješenja). Uz njega je i najveći dio Crkve.

5. 
Na Dodikovoj strani je i dio banjalučkog SDS-a, koji predvodi Ognjen Tadić, kao i dijelovi još nekoliko Opštinskih odbora SDS-a u Krajini, koje su Dodiku priveli raznorazni babići.

6.
Protiv Dodika i njegovih htijenja je značajno rasipanje SNSD-a po dubini RS, veliki broj afera, endemski kriminal i korupcija (kao način života), hronični nedostatak novca za socijalne kategorije, bahatost visokih entitetskih i stranačkih funkcionera, unutrašnji partijski sukobi, nezadovoljstvo dijela tajkuna, koji se plaše žrtvovanja, moguće podizanje optužnica u nekoj od brojnih istraga koje vodi Tužilaštvo BiH, vjerolomstvo koalicionih partnera (DNS i SP), prezasićenost samim Dodikom, galopirajuće siromaštvo i bijeda…

7.
Na Bosićevoj strani, sem djelimično BN TV, nema medija; Na raspolaganju ima opštinske aparate (što nije malo), najvećio dio SDS-a je uz njega i u tom dijelu nema trvenja; SDS se, sem u nekoliko krajiških opština, ne osipa, a što se tiče koalicionih partnera (PDP i NDP), situacija je nešto bolja nego kod Dodika.

Protiv Bosića je, naravno, sve ono što je za Dodika; Za Bosića igra sve ono što je protiv Dodika.

8.
Kada se nabroje činjenice, djeluje da je Dodik Golijat, a Bosić David, što je, ipak, samo privid. 

Dodik ima nesporno medijsko preimućstvo, sve ostalo je relativno. 

9.
Dodikov cilj je da osvoji pola opština u RS (načelničkih mjesta, zajedno sa koalicionim partnerima), a da u tu strukturu uđu Banjaluka, Bijeljina i Trebinje.

Ostvarenje tog rezultata značio bi Bosićev politički kraj, što je Cilj svih Ciljeva Milorada Dodika, jer je lider SDS-a nepokolebljiv u namjeri da politički ukloni Dodika. 

10.
Bosić jeste napravio dosta grešaka, ali uspio je tu nepokolebljivost po pitanju Dodika ipak kapitalizovati, njome pokriti loše korake, i staviti gotovo kompletan SDS (osim već pomenutih dijelova) iza sebe. 

Bosić nema afera, niti može biti podveden pod bilo kakav udar pravosudnih organa, što nije slučaj sa Dodikom&Co i što bi mogla biti jedna od ključnih prelomnih tačaka rezultata u vremenu preostalom do izbora.

11. 
Bosićev Cilj svih Ciljeva jeste ostvariti isti (u najmanjem) broj načelničkih pozicija (zajedno sa partnerima) kao i prije četiri godine. 

U strukturi osvojenih mjesta on vidi Banjaluku, Bijeljinu, Doboj, Trebinje, a bio bi, nesumnjivo, vrlo zadovoljan ukoliko broj načelničkih mjesta bude kao i prije četiri godine, a u strukturi Bijeljina i Doboj.

12. 
Dodik je postavio ciljeve previsoko. On i SNSD mogu smatrati uspješnim naredne izbore ukoliko uspiju ponoviti rezultat od prije četiri godine (sa Banjalukom u strukturi), jer Režim je značajno izgubio i na snazi, posebno na kredibilitetu u navedenom periodu. 

Dodik postoji u medijima, koji su steroidi, ali ne i na terenu u mjeri u kojoj je postojao prije četiri, pa čak i prije dvije godine. SNSD se rasipa i to je nezaustavljiv proces. 

Dodik vješto prikriva tu činjenicu u načelu, ali u detalju stvari djeluju nepopravljive.

Naravno, ova procjena se odnosi na situaciju da su izbori sutra, a do oktobra postoji mogućnost promjene, ali nikako dramatične u korist SNSD-a. 

Javna preduzeća, koja su ponovo nosilac kampanje stranaka na vlasti, ne mogu ponoviti rezultat od prije dvije/četiri godine i Dodik/SNSD će morati u naredna tri mjeseca pokušati naći nove izvore biračkog tijela, nove načine animiranja, ukoliko žele da poboljšaju rezultat od prije četiri godine.

Do sada učinjeno ne ukazuje na takve implikacije, a to potvrđuje i podatak da je SNSD ugrožen u nekoliko mjesta u kojima je tradicionalno na vlasti već godinama. U ta mjesta spada i Banjaluka.

13.
Bosić je objektivno postavio ciljeve, iako (eventualno) ponavljanje rezultata od prije četiri godine u SDS ne bi trebalo da bude slavljeno kao preveliki uspjeh. Dvije godine su na vlasti na bh. nivou i to vrijeme nije baš najkvalitetnije iskorišteno za poboljšanje izbonih šansi. Posebno se to odnosi na borbu protiv kriminala i korupcjie, gdje jeste bilo početnih uspjeha, ali je sve zakočeno politikanstvom Tužilaštva BiH. Ipak, taj dio neuspjeha knjižiće se SDS-u.

14. 
Pred nama je surova bitka Bosića i Dodika, u kojoj neće biti milosti; Koristiće se sva sredstva, a izborna trka biće najbrutalnija u postratnom periodu.

Događaji koji slijede narednih mjeseci više će priličiti gladijatorskoj areni, nikako demokratskom izjašnjavaju građana. 

To neće biti izbori već rat!