недеља, 3. јул 2016.

Avdo Avdić: Gdje je nestao čovjek


Haški tribunal je utvrdio – u BiH je tokom posljednjeg rata stradalo 105 hiljada ljudi. Agencija  za statistiku BiH je tokom posljednjeg popisa utvrdila da u BiH živi  835 hiljada manje stanovnika nego prije rata. Razlika - 730 hiljada.
Zar je nakon ovoga bitno išta?  Zar je bitno koliki su procenti Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih, kada smo, u suštini, svi  zaostali? Ekonomski.  Zar je bitno koliko stanova imamo, kada su, uglavnom, pod hipotekom? Zar je, uopće, bitno koliko imamo koza i ovaca – kada smo, manje-više, svi ovce?
Fali nas 730 hiljada. Živih. Današnja vlast će reći da su to posljedice rata, da je mnogo ljudi raseljeno. Ali čemu onda  tri ministarstva za izbjegla i raseljena lica? Dvadeset godina je prošlo od rata, potrošeno je više od milijardu budžetskih maraka za “pomoć izbjeglim i raseljenim“ i opet nas fali 730 hiljada. Šta su radili čordaši, osmanovići, ramići ...? Čemu, uopće, služe ministarstva za pomoć izbjeglicama i raseljenim licima dvije decenije nakon rata? Ko se to vratio? Srbi u Sarajevo? Bošnjaci u Banja Luku? Hrvati u Derventu? Posljednji popis je pokazao koliko se izbjeglih i raseljenih vratilo. Samo oni koji su morali. 
Izlizana poslovica da budala živi tamo gdje je rođena, a pametan tamo gdje mu je bolje objašnjava zašto nas fali 730 hiljada. Ko  više ima  snage da živi sa Dodikom, Radončićem, Izetbegovićem, Čovićem? Ko to ima snage da vjeruje da će nam biti bolje nakon nekih izbora kada su alternativa Lijanovići, Bosić, Komšić, Nikšić? Ovdje su ostali samo oni koji moraju i oni koji žive na njihov račun.
Milorad Dodik je svesrpski lider  i najveći zaštitnik srpskih interesa. Tokom poljednje dvije decenije, na vlasti je proveo – 12 godina. U ratu je, prema procjenama haškog tribunala, stradalo oko 23 hiljade Srba. Rezultati popisa pokazuju da je, u odnosu na 1991.godinu, Srba manje za oko 280 hiljada. Ko je odgovoran za nestanak 250 hiljada živih Srba? Šta je uradio Dodik? 
Dragan Čović je iznenađen činjenicom da fali 217 hiljada Hrvata. U ratu je poginulo/ubijeno oko 9 hiljada Hrvata. HDZ BiH od 1992 godine, pa sve do danas nije bio u vlasti samo dvije godine. Kako se moglo desiti da najviše Hrvata fali tamo gdje je Dragan Čović najjači? Legitimni hrvatski lider koji ostaje bez naroda kojeg vodi.
Izetbegovići vladaju Bošnjacima ravno 23 godine. Bošnjaka je, tokom rata stradalo, 68 hiljada. Po popisu ih je manje za 142 hiljade. Razlika 75 hiljada. Još samo 25 hiljada i Bakir Izetbegović bi mogao ispuniti obećanje o 100 hiljada radnih mjesta. Istina, u inostranstvu.
Reformska agenda Fadila Novalića i njegove mu omiljene kolegice Željke Cvijanović polako ulazi u legendu. Otkako su počeli provoditi reforme i Angela Merkel je postala zadovoljna. Kaže da BiH napreduje ka EU. Tačno. Građani BiH nikad nisu bili bliže EU. Naročito od kada je Hrvatska ostala članica. A pored toga, samo prošle godine 70 hiljada građana BiH uspjelo je ući u EU. I nikad se više neće vratiti. A onda će 2023. godine ponovo biti urađen popis. Zbrajat  ćemo prazne stanove. Zbrajat ćemo prazne školske klupe. Zbrajat ćemo stare i iznemogle. I zbrajat ćemo krvna zrnca. Jer to je najbitnije. Svaki broj ima 50 posto. Bošnjaka, Srba i Hrvata. Svejedno je.