уторак, 26. јул 2016.

Liberman se ogradio od Dodika i Livnea

piše: Slobodan Vasković

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman, najjača prozapadna karika Milorada Dodika, odriče se svog štićenika i potpuno je okrenuo leđa lideru SNSD-a, rečeno mi je u visokim diplomatskim krugovima.

Oni navode da Liberman više ne želi da se njegovo ime i pozicija na bilo koji način dovode u vezu sa Dodikom, ali i sa Ariem Livneom, predstavnikom Republike Srpske u Izraelu.

Liberman je ranijih godina u nekoliko navrata imao sastanke sa Dodikom i u BiH, ali i u Austriji i bio je jedan od njegovih najvažnijih lobista. Tada je bio ministar inostranih poslova Izraela.

Na ovaj potez Liberman se odlučio kako bi onemogućio bilo kakvo povezivanje sa koruptivnim radnjama sa kojima se Dodik dovodi u vezu.

Upravo zbog toga se i Livne našao na “crnoj listi” Libermana, ali i izraelskog MIP-a.

Da stvari po Dodika i Livnea, kada je Liberman u pitanju, ne idu više kao ranije, moglo se uočiti i tokom junske posjete Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, Izraelu.

Tada Lukača niko od važnijih funkcionera Izraela nije primio.


Moji izvori još kažu da je Libermanov potez samo prva u nizu nepovoljnih i loših vijesti po Dodika i Livnea, jer se, kako navode, očekuje da se uskoro zvanično oglase i institucije Izraela i konkretno stave do znanja da ni Dodik ni njegov savjetnik ne uživaju ikakvu zaštitu te zemlje, posebno ne njihovi poslovi.