уторак, 19. јул 2016.

Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv Darka Aleksića, suvlasnika ATV-a, zbog pranja novca; Pod istragom i povezana lica sa ATV-a

piše: Slobodan Vasković

Tužilaštvo BiH otvorilo je nedavno istragu protiv Darka Aleksića, suvlasnika Alternativne televizije, i još nekoliko povezanih lica iz te kuće, pod sumnjom da su učestvovali u pranju novca.

Aleksić je nepune dvije godine pod istragom, a u aferi “Gibraltar”, je bio trećeosumnjičeni. On je i hapšen u oktobru 2014. godine, ali je pušten iz pritvora.

Sud BiH potvrdio je, krajem maja 2015. godine, optužnicu protiv Stipe Prlića, Zorana Bakule (nekadašnji rukovodioci “Eroneta” i Nevena Kulenovića (SV-RSA) u toj aferi.

Aleksić nije obuhvaćen ovom optužnicom, ali je predmet nastavljen i istraga je proširena i na “Mrežu plus”, firmu čiji je Aleksić bio direktor. 

Sada je istragom, osim Aleksića, obuhvaćeno još nekoliko drugih odgovornih lica Alternativne televizije, što je novina u ovom predmetu. 
(O malverzacijama preko “Mreže plus” pisao sam desetak puta u proteklih pet godina na ovom blogu).

U optužnici protiv Prlića, Bakule i Kulenovića je navedeno da su Stipe Prlić i Zoran Bakula, kao članovi uprave JP HT .d.o.o Mostar, svojim nezakonitim radnjama omogućili SV-RSA d.o.o Sarajevo ostvarivanje protivzakonite imovinske koristi u iznosu od 6.682.812,31 KM…  “te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist Stipe Prlić u iznosu od 331.513,18 KM, a Zoran Bakula u iznosu 386.256,86 KM koja im je isplaćena na njihove račune u Republici Austriji sa računa kompanije sa sjedištem u Gibraltaru čiji je opunomoćenik Neven Kulenović”.

“Slobodna Bosna” je, 03.06.2016. godine, objavila svjedočenje novinara Alije Behrama pred Sudom BiH, u ulozi svjedoka Tužilaštva BiH. Behram je jedan od osnivača i vlasnika kompanije „Mreža plus“ d.o.o Sarajevo, a koja je također „pokrivena“ istražnim radnjama kao dio marketinško-medijske hobotnice preko čijih računa se također krčmio na kriminalan način inkasiran novac kompanije „Eronet“.

Na traženje tužioca u postupku, Miroslava Janjića, da objasni kako su se u okrilju „Mreže plus“ donosile odluke o enormno visokim marketinškim popustima, Behram je rekao da je to rađeno po sistemu „zavrtanja ruku“, u stilu: „Ili dajte velike popuste, ili od posla neće biti ništa!“

Behram je izjavio kako je Neven Kulenović pred vlasnicima „Mreže plus“ pokazao ovjereni dokument od javnih emitera BiH, koji su za njegovu agenciju već odobrili marketinški popust na usluge oglašavanja u iznosu od čak 92 odsto. Sve druge stanice, uključujući Mrežu plus, RTV Mostar, Oscar C, TV Tuzla, OBN i brojne druge... birajući između ništa i – nešto, također su nakon toga odobrile visoke popuste agenciji SV-RSA.

Na traženje tužioca i predsjedavajućeg sudskog vijeća Ranka Debevca da objasni vijeću šta su bili motivi da se ustupe tako visoki popusti, Behram je rekao da se očigledno radilo o „iznuđenim popustima“ u korist Kulenovićeve agencije SV-RSA, a kako bi se „eliminisala konkurencija“ na već objavljenim tenderima za medijske usluge.

Behram je pojasnio kako nema sumnje da je ovakvim popustima Kulenović pridobio rukovodstvo „Eroneta“ da uskrati prethodno datu saglasnost marketinškoj agenciji McCann Erickson, te da se, mimo zakonske procedure i obaveznog - ponovljenog tendera, višemilionski posao preko noći „povjeri“ agenciji SV-RSA.

Inače, odobravanje tako visokih popusta kod medija, rekao je Behram, je potez mimo svakog ekonomskog rezona, iz ugla biznisa – ekonomski potpuno nerezonski, sulud, neopravdan i za normalno poslovanje poguban čin. Iako se tome, kako kaže, lično protivio, i „Mreža plus“ je pod pritiskom odobrila visoki popust na svoje usluge od čak 88 odsto.

Tek naknadnim provjerama i novim saznanjima, kako je posvjedočio Behram, postalo je jasno da su tako visoki popusti od strane Nevena Kulenovića i njegove agencije SV-RSA kasnije nadoknađeni i „vraćeni“ kroz ekskluzivne ugovore i nagrade u milionskim iznosima i to samo televizijskim kućama „Hayat“ i ATV, putem skrivenih tripartitnih ugovora pod okriljem „Mreže plus“, a mimo znanja i učešća drugih suvlasnika, dok su tri tv stanice (RTM, Oscar C i TVTZ) bile potpuno isključene iz tog medijskog posla.

ODGOĐENA LIKVIDACIJA MREŽE PLUS

Dok traje istraga državnog Tužilaštva i u slučaju drugih šest osoba, ranije takođe privođenih u okviru istrage u „Aferi „Gibraltar“, te njihovih medijsko-marketinških kompanija, saznajemo da je sudija Općinskog suda Sarajevo, Denis Kurtović, prolongirao postupak pravne likvidacije kompanije „Mreža plus“ pred ovim registracijskim Sudom, nakon potvrda da se i protiv „Mreže plus“ i njenog direktora Darka Aleksića vodi istražni postupak u okviru „Afere Gibraltar“.

Sudija Kurtović je također, na traženje suosnivača Mreže plus, Alije Behrama i Semira Salihovića, naložio održavanje Skupštine tog privrednog društva kako bi se osnivačima i vlasnicima podastrli svi podaci iz inkriminisanih djela koja su predmetom istrage Tužilaštva BiH. Sudija Kurtović je ovaj zadatak pismeno naložio direktoru „Mreže Plus“, Darku Aleksiću. (Slobodna Bosna)


Dosje/ATV na Gibraltaru (24.10.2014.)

FAKTI:

-      „Darko Aleksić se tereti da je počinio krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250 stav 2. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlasti, propisano članom 383 stav 1. u vezi sa stavom 3. propisana KZ FBiH, krivičnom djelom poreska utaja iz člana 273 KZ FBiH, krivičnim djelom pranje novca, propisanim članom 209, stav 1. u vezi sa stavovima 2. i 3. KZ BiH“, navodi se u optužnom prijedlogu Tužilaštva BiH. 

-      Darko Aleksić je trećeosumnjičeni u aferi „Gibraltar“. Neven i Belma Kulenović su prvoosumnjičeni i drugoosumnjičeni. Ukupno ih je devet na listi Tužilaštva BiH: Osim narečenih, tu su Stipe Prlić, Zoran Bakula, Senad Zaimović, Lajla Torlak, Sanjin Kulenović, Ejup Kučuk. 

-      Darko Aleksić ima 10 posto (10%) udjela u vlasništvu ATV-a. Suvlasnik je.

-      Darka Aleksića uhapsila je, 22.10.2014. godine, SIPA, po nalogu Tužilaštva BiH. 

-      Tužilaštvo BiH posjeduje neoborive dokaze da je organizovana grupa, čiji je dio uhapšen u akciji „Gibraltar“, oštetila budžet BiH za preko 5 miliona evra. 

-      Aleksić nije prezao ni od falsifikata. Zajedno sa Nevenom Kulenovićem, kao ovlaštenim licem of šor kompanije „3 Media Limited“, falsifikovao je tri ugovora između Mreže plus, čiji je Aleksić direktor i gibraltarske firme. Na osnovu tih ugovora, Aleksić je, kao ovlašteno lice, izvršio bezgotovinski prenos sredstava u iznosu od 486.000,017 evra sa računa Mreže plus na račune kompanije „3 Media Limited“. Osnov za ovu kriminalnu transakciju bio je navodni otkup TV prava, koja nikada zaista nisu kupljena od od šor kompanije, niti ih je ta gibraltarska firma uopšte posjedovala. Postupajući na ovaj način Aleksić je oštetio budžet BiH za 95.053,37 KM po osnovu izbjegavanja plaćanja poreza na dobit Mreže plus. Aleksićev tal u ovoj kriminalnoj transakciji iznosio je 156.000 evra, koje mu je Kulenović, na osnovu dara i krivotvorenih ugovora, prebacio sa računa of šor kompanije na Aleksićeve račune otvorene u Hrvatskoj i Srbiji (dokumenti su u mom posjedu).

-      Nije to jedina šteta koju je Aleksić napravio kao član organizovane kriminalne grupe, koja je godinama pljačkala BiH, donatore, klijente, ali i radnike ATV-a. Aleksić je tokom 2008. i 2010. godine oštetio budžet za dodatnih 259.637,21 KM takođe falsifikujući dokumente. Aleksić, kao direktor Mreže plus, i Dženan Priganica, kao uposlenik te firme su čak u 30 slučajeva uvoza „Betacam SP PAL COLOR video kaseta“ sa licenciranim sadržajima, ukupne ugovorene/fakturisane vrijednosti 1.080.920,94 KM, nabavljenih od sedam različitih ino dobavljača, podnosili neadekvatnu i falsifikovanu dokumentaciju u kojoj su tražili oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina. Pri ruci im se našao Vehid Sadiković, šef Carinske ispostave Aerodrom Sarajevo, kao i niz carinika, koji su prekršili carinske procedure propisane Zakonom o carinskoj politici i u skraćenom postupku izvršili oslobađanje „Mreže plus“ plaćanja uvoznih dažbina na pomenute sadržaje (dokumenti u mom posjedu)

-      Akcija “Gibraltar” pokrenuta je iz Slovenije, čiji su istražni organi utvrdili pranje novca. Slovenački sud donio je 8. septembra 2012. godine rješenje da se u tamošnjoj Unikredit banci blokiraju račini Stipe Prlića, Zorana Bakule, Nevena Kulenovića i ostalih, kao i da se blokiraju računi i imovina firme „3 Media LTD“ Gibraltar. Osnivač i vlasnik te firme je Oskar Lionel Ruiz Ramirez iz Gvadalahare u Meksiku, koji je odmah po osnivanju firme dao punomoć Nevenu Kulenoviću. Kulenović nakon toga otvara račune kod Unikredit banke u Austriji i Sloveniji. Na te račune S.V.R.S.A. (čiji je vlasnik Kulenović) je uplatila 2,5 miliona evra; Mreža Plus, koju su činili ATV i Hajat, te još tri manje TV kuće, uplatila je 685.000 evra; Pink 696.000 evra; Ujedinjeni mediji 768.000 evra; UFA Medija 61.000 evra...


-      Darku Aleksiću uplaćeno je 214.000 evra na račun Rajfajzen banke u Zagrebu. Broj računa je HR70248400846020399. 


-      Bitno je naglasiti da je Neven Kulenović vlasnik/suvlasnik marketinških agencija “SV-RSA” i “Ujedinjeni mediji”, dok je Darko Aleksić, nekadašnji snimatelj na banjalučkoj Alternativnoj televiziji, suosnivač i direktor firme “Mreža plus”. 
-      “Mreža plus”, društvo za medijsko poslovanje i distribuciju programa osnovana je 2001. godine, a njeni suosnivači sem Darka Aleksića (ispred ATV-a), su bili Elvir Švrakić (direktor TV Hajat), Alija Behram (vlasnik RTV Mostar), Semir Salihović (direktor TV Tuzla), te Ante Krišto, čelnik TV “Oskar C” iz Mostara. Prema dokumentima, osnivački ulog “Mreže plus” je 10.000 KM, a svaki od suosnivača uložio je po 2000 maraka. 
-      Cijeli ovaj projekat osmislili su, prema tvrdnjama Darka Aleksića, on i Nataša Tešanović, direktor ATV i član UO “Mreža plus”. Društvo je od početka imalo snažnu podršku međunarodne zajednice i njenih donatora. 
-      Prema pouzdanim procjenama, preko računa “Mreže plus” u gotovo deset godina (društvo je zaledilo rad početkom 2011. godine) prešlo je cca 30 miliona KM, od kojih je 10-12 miliona maraka završilo u privatnim džepovima. Kao glavne aktere nelegalnosti i nezakonitosti moji izvori navode Darka Aleksića, koji je bio direktor “Mreže plus”, Nevena Kulenovića, Natašu Tešanović i Elvira Švrakića, osnivača TV “Hajat”. 
-      Najveće žrtve mahinacija sprovedenih preko “Mreže plus” nisu RTV Mostar, TV Tuzla i TV Oskar C, već Alternativna televizija. “Mreža plus” suvereno je gospodarila sa 80 posto programa ove kuće i to u vremenu od 09-24 časova (tačnije sa 12 sati programa). Oni jesu punili to vrijeme kupljenim programima, ali su imali na raspolaganju gotovo 90 posto učešća u marketinškim minutama. Suštinski, “Mreža plus” je prodavala marketinško vrijeme ATV-a za program koji im je davala. ATV nije imala nikakav uvid u poslovanje “Mreže plus”, već su prihvatali “bačeno im”. ATV nije imala uvid, ali jeste Nataša Tešanović, koja je kao direktor ATV i član UO “Mreža plus” jedina sve znala (i zna) o tokovima novca obje firme. 
-      Novac se otimao tako što su Kulenovićeve firme poslovale sa Mrežom plus, koja je posjedovala, primjera radi, gotovo sav reklamni prostor ATV-a.  Kulenović je novac od firmi koje je zastupao, uplaćivao Mreži plus, a ovi bi vrlo male cifre prebacivali na račune matičnih TV kuća, plaćajući im za reklamni prostor. Ostatak, lavovski dio, završavao je u džepovima Kulenovića i njegovih saradnika sa ATV-a i Hajata. Mareco je namještao rezultate gledanosti, jer su na taj način Kulenovićeve firme mogle zaključiti mnogo vrednije ugovore sa komintentima.
-      Do previranja u “Mreži plus” dolazi kada su Behram, Salihović i Krišto uočili da su izigrani u ovom poslu, te da su njihovim TV kućama uskraćena ogromna sredstva. Zatražili su reviziju poslovanja “Mreže plus”.