недеља, 17. јул 2016.

Puč, Spiskovi i BG Rupa

piše: Slobodan Vasković

1.
Redžep Tajip Erdogan izjavio je u noći (“neuspjelog”) puča u Turskoj da je “Sam Bog donio puč”.

“Bog” je baš bio širokogrud prema Erdoganu: Poslao mu je uz “Puč” i spiskove “Pučista”. Odmah su reagovale turske bezbjednosne snage i oko 6.000 sa spiskova je iza rešetaka. Lov još traje!

Od toga preko dvije hiljade sudija i tužilaca. Plus sudije Ustavnog suda Turske, koji su Erdoganu poodavno kolac u oku.

U “Božiju” se ne sumnja.  

2.
Lovostaja u Turskoj nema. 

Borba protiv “Virusa”, kako je Erdogan nazvao nemilosrdno čišćenje svih onih koji su mu se zamjerili i/ili mu smetaju, nastavlja se. Do poslednjeg sa “Božijeg” spiska.

3. 
Da li je Erdogan sam isprovocirao “Puč”? Nemam pojma, ali “Bog” mu previše ide “na ruku”, da bi sve ostalo izvan svake razumne sumnje.

4.
Nije da me Turska ne interesuje, ali bitnije mi je šta se dešava u BiH, sa akcentom na RS.

U kojoj niko ne može da shvati šta “Vodeći Političar” podrazumijeva pod pojmom politika.  

Sve što juče nije moglo, danas već ide kao halva. Tako i adaptacija SSP-a, premda je Režim Milorada Dodika naglašavao/isticao/podvlačio da to neće prihvatiti.

5.
Kristijan Šmit, njemački ministar poljoprivrede, sva je njihova antiSSPobećanja bacio pod noge dolaskom u Sarajevo. I sastankom sa Dodikom. Nakon kojeg je Dodik razorao sam sebe oko SSP-a i prihvatio je adaptaciju.

6.
Tako je samo Jedan Nijemac sam pokorio “Nepokorenu” RS i bacio njen Režim pod noge. Ko zna šta bi se desilo da su došla Dva Nijemca.

7. 
Sreća pa Šmit nije imao nikakvih drugih zahtjeva osim adaptacije.

8.
Koliko iz Sent Luisa mogu da dobacim sada je sporan Mehanizam Koordinacije, a Režim je strogo Protiv.

Možda Merkelova uskoro pošalje nekog Skretničara: Nema potrebe za jačim igračem, kada je već Ministar Šmit uspio da baci “Čuvare Srpske” na pleća!

9.
OK, nakon SSP-a i MK trebalo bi da stigne nešto para od MMF-a. Ali zar taj MMF, takođe, nije bio na listi Režima? Jeste. I sada je ta institucija sasvim u redu za taj isti Režim? I “Čuvara”?! Jeste.

U kakvom sunovratu je Dodikova “politika”, uskoro će biti dovoljna i intervencija Portira ministarstva poljoprivrede Njemačke da bi se stvari otkočile u RS. 

10. 
Uz Portira će biti i Vučić, koji i dalje čini sve da spase Dodika. Koji je nespasiv. Skroz Potrošen. Neobnovljiv.

Ali Vučiću i ne treba neko ozbiljan, sa jasnom politikom, stavovima, vizijom… “sa one strane Drine”.

Njemu treba sluga/poltron, (čija je sudbina direktno zavisna od njegove volje i moći), i slugu/poltrona, (čija je sudbina direktno zavisna od njegove volje i moći) je i dobio.

11.
Skloni cinizmu bi rekli: Našla Rupa Zakrpu.

Netačno. Dodik nije čak ni Zakrpa. Što ne znači da Vučić nije Rupa. Crna!  

12. 
Vučić, svojom podrškom Režimu, nastavlja intenzivno da potkopava RS svakodnevno. Vrlo snažno grabi ka svom cilju: njenom totalnom urušavanju. 

13. 
Desila se i odluka skupštine o referendumu o datumu Dana Republike. Bez ikakvog smisla, jer su sve srpske stranke ostale pri tom da taj datum bude 9. januar. 

Dodik je i ovaj put na mišiće istjerao svoje, jer mu je potrebna bilo kakva “plus” priča u predizbornoj kampanji. Sve ostalo je upropastio.