субота, 16. јул 2016.

Demokrate, alternative i bitke za Kongres

piše: Slobodan Vasković

U Kongresu, u Vašingtonu, smo (13.07.) bili u kancelariji kongresmena William(a) Lacy Clay, da bih u Sent Luisu (15.07.) na konferenciji “Digitalno organizovanje naroda na lokalnom nivou”, odabrao panel “Prenošenje Bernijeve (Sanders) revolucije u Kongres”, i ne sluteći da će mi to pružiti izvanrednu priliku za istina mali, ali ipak uvid u djelić dešavanja/previranja unutar Demokratske stranke, nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora u SAD-u.

Na panelu je, između ostalih, uvodničar bila i Maria Chappele-Nadal, senatorka u državi Misuri. I direktan protivnik, unutar Demoratske stranke, već pomenutom kongresmenu u trci za za nominaciju za novi mandat u Kongresu.

Lacy i Chappele - Nadal pripadaju istoj stranci, ali ona ga uopšte nije štedila, ističući da je i njegov otac bio kongresmen i da oni, porodično, drže tu funkciju već 48 godina (petodecenijski nepotizam).

“Kada se desio slučaj Ferguson (ubistvo mladog Crnca), naš kongresmen (Lecy) pojavio se tek četvrti dan; Do tada je ispijao koktele. Nema ništa jadnije već kad imaš kongresmena koji nije u svojoj zajednici”, rekla je Chappele-Nadal i ustvrdila da će zbrisati svog protivnika na izborima u trci za kongresmena.

Bitno je ovdje sledeće: Chappel-Nadal, svi ostali uvodničari i najveći broj učesnika panela “Prenošenje Bernijeve (Sanders) revolucije u Kongres”, među kojima je bio i jedan američki senator, Alan Grayson, sa Floride, članovi su Demokratske stranke. I svi oni su izgovorili najteže optužbe na račun stranke kojoj pripadaju, ali koje se i ne odriču.

Oni su, tokom predizbora unutar DS-a, podržali Bernija Sandersa, koji je bio protivkandidat Hilari Klinton, a nastavljaju da stoje iza njegovih ideja i vizije i nakon što je on izgubio unutar Demokratske stranke u trci za predsjedničku nominaciju.

Njihov cilj je promjena Kongresa iznutra, rušenje elitizma kongresmena, njihovo približavanje ljudima… i, jedan od najvažnijih, promjena načina finansiranja stranke. Kako bi postigli te ciljeve organizovali su se u grupaciju “Brand New Congress” i slobodno se mogu nazvati frakcijom unutar Demokratske stranke. 

Ogromna je količina optužbi iz usta pomenutih demokrata na panelu sasuta na račun njihove stranke: Od toga da je ta stranka “sluga Vol strita” do toga da su “kongresmeni kupljeni od multinacionalnih kompanija-donatora kampanja”.

“Živimo u tišini. Treba to promijeniti. Od političara moramo tražiti da vjeruju u ono što govore, da budu realni, stvarni. Istina i akcija”, akcenti su sa ovog panela, a učesnici su najavili organizovanje velikih skupova u sto gradova SAD-a kako bi sve zainteresovane unutar Demokratske stranke (i van nje) ponukali na akciju i mijenjanje stvari u toj partiji. (Na dan konvencije demokrata, oni će u istom gradu održati i svoj skup).

“Ako nastavimo raditi kao i do sada možemo se pozdraviti sa demokratijom, a i sa ovom zemljom”, bile su riječi visokih funkcionera Demokratske stranke o Demokratskoj stranci. Među njima i Alana Grayson-a, senatora SAD-a sa Floride.  

Sadašnju elitu DS-a oni nazivaju “desnim krilom, koje plaća Vol Strit”!

Kao rješenje za ovaj problem (donatora i donacija) navode Sandersov model malih donatora, a kao rješenje za probleme SAD-a, oni promovišu Sandersovu političku platformu, koju je on predstavljao tokom kampanje. (“Sanders je želio da promijeni zemlju”).

Demokratska stranka je tokom proteklih nekoliko godina izgubila 40 mjesta u Kongresu i pripadnici ove njene frakcije u borbi na (novim) izborima za ta mjesta vide svoju šansu. Da bi je dobili, prvo se moraju izboriti unutar DS-a.

Neki su se već i izborili, kao što je to slučaj sa Misty Snow, koja je pobijedila na predizborima unutar DS-a u državi Juta i to u trci za Senat! I ona je govorila na panelu.
  
“Demokrate nisu alternativa, ovakvi kakvi jesu”, rekla je Snow.

Maria Chappele-Nadal
Izrečeno je još niz stvari, veoma zanimljivih, oko organizacije u borbi  da se “Promijeni Kongres” i o načinima da se promijeni stranka, a ključnu snagu vide u malim, lokalnim, organizacijama i njihovom uvezivanju.

Po završetku panela, prišao sam uvodničarima i pitao ih da li njihove kritike na račun Demokratske stranke (kojoj i oni pripadaju) štete kandidatu te stranke u trci za predsjedničke izbore i da li smatraju da bi poraz Hilari Klinton dao dodatnu energiju njihovoj frakciji?
“Vaše pitanje je potpuno legitimno, ali ovdje je riječ o pitanju autentičnosti. Mi ne kažemo ništa što birači već ne znaju. Mi se zalažemo da se ostvari vizija Bernija Sandersa. Iako je Hilari Klinton apsolutno nesavršen kandidat, kao takva bolja je od Trampa”, rekli su u odgovoru na moje pitanje.