петак, 1. јул 2016.

Matora BiH: Zemlja u kojoj se često umire, sve rjeđe rađa i iz koje se bježi glavom bez obzira

piše: Slobodan Vasković

1.
Popis, kakav god da je, priznat/nepriznat, dramatičan je poraz svih poratnih vlasti u BiH. Učinak ratnih je poznat - 100.000 mrtvih na svim stranama.

Učinak poratnih, prema Popisu, je 775.000 “nestalih”, što sa učinkom ratnih vlasti daje ukupnu brojku od 875.000 stanovnika BiH manje u godini 2013. nego u godini 1991.

Ako se ima u vidu da srpski političari ne priznaju cca 200.000 popisanih kao stanovnike BiH, onda fali više od milion ljudi. 

I niko se nije ni nasekirao zbog toga. Gotovo da to niko od poratnih političara nije ni pomenuo. Kao ni negativan priraštaj, koji je postao kontinuitet. I koji obećava da će nas na narednom popisu biti još manje, ma koliko se oni koji vode ovu nesretnu državu borili da je ovih iili onih više. 

Nije nijednih više, svih je manje i to dramatično.

2.
Iz ove zemlje nestaju svi: I Bošnjaci i Srbi i Hrvati I Ostali i Neopredijeljeni…

3. 
Popis je pokazao i da je BiH, oba entiteta, detaljno etnički očišćena. Sarajevo od Srba i Hrvata, Banjaluka od Hrvata i Bošnjaka… Tako je u gotovo u svakom mjestu u BiH. 

Brojke su neumoljive i popis, priznat/nepriznat, je svojevrsna legalizacija etničkog čišćenja. I ratnog i poratnog.

Multietničnost ne postoji u entitetima/gradovima/opštinama, dok BiH jeste multietnična u načelu.

4.  
Onih 775.000 “nestalih” (po srpskoj računici 975.000) nisu se listom iselili tokom rata. Najveći broj iselio se nakon rata.

5. 
Budimo precizni: Najveći broj onih od 775.000 “nestalih” (po srpskoj računici 975.000) nakon rata otjerali su domaći političari. Mahom svako svoje. 

Bošnjački političari otjerali su Bošnjake, Hrvatski političari otjerali su Hrvate, Srpski političari otjerali su Srbe; Svi zajedno otjerali su Ostale, Neopredijeljene…

6.
I nastavljaju da ih tjeraju. 

7.
Tokom 2014. i 2015. godine iz BiH se iselilo preko 80.000 njenih stanovnika. Mahom mladih.

Njih nisu otjerala ni ratna dejstva, niti su žrtve etničkog čišćenja; Otjerala ih je besperspektivnost, beznađe, endemska korupcija, kriminal, bolesne politike u režiji Nadkaste, koju čine političari svih nacija.

8.
Zato su sahrane/dženaze/ukopi češća okupljanja od onih koja slave rođenja.

9.
Crnina je naše prirodno stanje.

10. 
Srpski političari su složni da je Popis neregularan. OK, i to je stav. Ali trebalo bi da pojasne kako im, nakon rata, fali 255.000 Srba, zbog čega je mortalitet dominantan i kako misle promijeniti te negativne trendove, koji vode ka nestanku Nacije sa ovih prostora?!

11.
Šta su srpski političari učinili da Srba u BiH bude 2013. više nego 2011? Ništa. Ali su učinili sve da ih bude manje i to dramatično. Za petinu.  

Da podsjetim, 1.366.000 Srba bilo je u BiH po popisu iz 1991., dok ih je po popisu iz 2013. godine 1.085.000.

12.
Potpuno ekonomsko, finansijsko, društevno rasulo koje je dominantno u RS izvanredna je osnova za dalje curenje Srba  sa ovih prostora. I njihov nestanak.

13.
Srpski zaštitnici, kako sebe vole zvati srpski političari, su u stvari izgonitelji Srba iz BiH. I to vrlo uporni, temeljni i, što je najtragičnije, izuzetno uspješni.

14. 
Nepriznavanje popisa je nepriznavanje pomenutih činjenica. Koje su notorne; I sa i bez onih 200.000, oko kojih se spore tzv. nacionalne politike, koje su antinacionalne. 

15.
Otud i tolika politička tuča oko popisa: Niko ne želi preuzeti odgovornost za nestanak 775.000 (prema srpskoj računici 975.000) stanovnika nakon rata; 

Niko ne želi preduzeti ništa da se pražnjenje BiH zaustavi, da se dramatičan pad nataliteta zaustavi…, da Bošnjaci, Srbi Hrvati… kao narodi uopšte opstanu u BiH, a ne da zemlja, u bliskoj budućnosti, bude posjed staraca koji će poslednje dane provoditi raspravljajući kojih je staraca više. 

Nažalost, rezultati popisa, kako god ga čitali, svjedoče da BiH na mladima ne ostaje. I da bez njih ostaje u sve većem broju.  

16.
Možda bi trebalo da nas ohrabri izjava Angele Merkel, nakon susreta sa troglavim Predsjedništvom, kako je vidjela napredak u BiH.

Odavno veća neistina nije izgovorena o BiH. U kojoj je jedino permanentna destrukcija.

Ne sije Merkelova lažni optimizam zbog BiH, već zbog sebe: Njemačko-britanska inicijativa doživjela je potop; adaptacija SSP-a je odbačena,  Matora BiH je na teškoj stranputici. 

Ali Njemačka je sila, gordost joj ne dozvoljava da prizna još jedan poraz, ma kako ovaj bh. malen bio naspram Bregzita, koji je debakl. Ne samo Kamerona, već i Merkelove.