среда, 6. јул 2016.

Istraga protiv Džombića i Milovanovića

piše: Slobodan Vasković

MUP RS istražuje bivšeg premijera Aleksandra Džombića i Miroslava Milovanovića, bivšeg ministra poljoprivrede, potvrđeno mi je iz vrha Režima.

Moji izvori tvrde da je fokus istrage usmjeren na malverzacije sa vještačkim đubrivom, u periodu 2010.-2012. godina, kada je Džombić bio premijer, a Miroslav Milovanović ministar poljoprivrede (pisao sam o tome detaljno 08.06.2015. godine).

Izvori dalje navode da je sasvim realno da Džombić i Milovanović budu procesuirani.

Džombića je nedavno saslušalo i Tužilaštvo BiH u vezi sa slučajem "Bobar banka", a ta institucija protiv njega vodi istragu oko malverzacija sa kreditima datim firmi "Unis fabrika cijevi" Derventa, u kojim je RS oštećena za desetine miliona KM.

Postoje čvrste veze Džombića i Milovanovića, sa Sašom Draginom, bivšim srbijanskim ministrom poljoprivrede, “Viktorija grupom” – firmom “Fertil” i drugim protiv kojih se u Srbiji vode procesi već četiri godine, zbog malverzacija sa vještačkim đubrivom.

Te veze Republiku Srpsku su koštale osam izgubljenih miliona, jer je toliko ukradeno tokom ovih poslova.

Džombić je, kao premijer, dikretno uticao preko tadašnjeg ministra poljoprivrede Miroslava Milovanovića na Komisiju za izbor najpovoljnijeg ponuđača za nabavku regresiranog đubriva za proljećnu sjetvu 2010., 2011. i 2012. godine, te jesenju sjetvu 2011. i 2012.godine.

Ukupna vrijednost ovih poslova bila je 35 miliona KM.

Posao nabavke išao je preko “Fertila” iz Bačke Palanke, koji je u sastavu “Viktoria grupe”. Nabavljalo se NPK đubrivo (formulacije 9:15:15), koje je imao samo “Fertil”.

Džombić je, prema izvorima iz Vlade RS, lično zvao članove Komisije, u kojoj su mahom bili uposlenici “Robnih rezervi RS” i zahtijevao da se posao dodijeli “Fertilu”.

Nabavka je išla preko “Robnih rezervi”, a plaćano je iz budžeta Ministarstva poljoprivrede.

U “Robnim rezervama” posao je “odrađivao” tadašnji direktor Radovan Samardžija.

Nikom iz MUP-a RS niti ovdašnjih tužilaštava nije na pamet palo da reaguje kada je uhapšen Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede u Vladi Srbije, zbog malverzacija sa đubrivom. Iako se optužbe protiv njega odnose na period kada je Vlada RS nabavila đubrivo od “Fertila”, koji je, takođe, obuhvaćen optužnicom protiv Dragina.

Štaviše, nastavljena je nelegalna saradnja sa firmama koje pripadaju “Viktorija grupi”.

“Sumnja se  da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja, davanje i primanje mita. Krivičnom prijavom uhapšeni se terete da su učinili niz nepravilnosti u vezi sa prometom regresiranog mineralnog đubriva u toku 2009. i 2010. koje je po Uredbama Vlade Srbije bilo namenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a u kojima država ima svoj kapital.  To đubrivo su osumnjičeni prodavali licima koja na njega nisu imala pravo i omogućili su da četiri privatna privredna društva dobiju veštačko đubrivo po povlašćenim cenama i na taj način pribave imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara, ili oko pet miliona evra u to vreme, a da za taj iznos istovremeno oštete budžet Republike Srbije”, izjavio je Miljko Radisavljević, tužilac Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala Srbije, 25.11.2012. godine, nakon hapšenja Dragina i ostalih.

Tek sada otvorena je istraga protiv Džombića i Milovanovića. Pitanje je da li je riječ samo o predizbornom triku ili će Džombić i Milovanović zaista biti istraženi zbog pomenutih malverzacija?!

Poznajući rad MUP-a RS, teško je vjerovati da ta institucija može išta ozbiljnije uraditi, pa i po ovom pitanju.