четвртак, 28. јул 2016.

Vasković u Njujorku i Gradišci

1.
Njujork je Spektakularan. 

Neopisiva je ta energija.

2.
Slobodno vrijeme.

Sjediš na pločniku. Pušiš. Onda uđeš u radnju u kojoj su minimalne cijene nekoliko stotina dolara. Čisto da se uvjeriš u kojoj mjeri su ti nedohvatljive.

Prošetaš, izađeš, zubi trnu od cifri.

3.
Kad se zasitim vršljanja po superluksuznim radnjama, jurim sniženja. Izjurim Amadua. Cjenkamo se. Prstima. Šije, šete…, tako nekako.

Onda Amadu isuče digitron. Brojke i Prsti. 

Amadu prihvata da spusti cijenu, ali traži keš. Naša posla. 

Uzimam, pa predlažem da se slikamo. Amadu odbija. Vidi skrivenog poreznika.

4.
U Njujorku ima svega, samo cigara nema po prihvatljivoj cijeni. Pakla košta od 11-15 dolara!!!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

To je sve što po pitanju cijene cigara imam reći.

5.  
“Tramp tauer” blješti. Zlatni odsjaj.

Da li će biti i predsjednički?!

U BiH se uveliko navija: Srbi (mahom) priželjkuju Trampa, Bošnjaci i Hrvati (mahom) Hilari. Kao da će se nešto u politici SAD-a prema BiH bitno promijeniti ko god pobijedi?! Neće, ali važno je navijati. I sukobljavati se. Sve je za sukobe u BiH dobrodošlo, pa i američki predsjednički izbori.

6.  
Proteklih dvadeset dana, koliko sam u SAD-u, razgovaram (s kim god mogu) o tome ko bi mogao pobijediti na američkim predsjedničkim izborima.

“Da ste me pitali prije tri mjeseca, lako bih vam dao procjenu, iako to ne znači da bi bila tačna. Sada je to nemoguće”, sukus je većine razgovora.

7.
Prije tri mjeseca Hilari je djelovala kao sigurni dobitnik. Danas se niko ne usuđuje prognozirati.

Među svim tim koji se ne usuđuju su brojni novinari uglednih američkih novina, njihovi urednici, političari, običan svijet…, sa kojima sam imao priliku razgovarati u nekoliko američkih država. 

8.
Tramp i Berni Sanders su razdrmali Ameriku: Ukoliko Hilari pobijedi moraće preuzeti dio njihovih programa i ideja; Pobijedi li Tramp, neće moći ignorisati platforme demokrata.

9. 
“Biračima je dosta više istih političkih obećanja i njihovog neispunjavanja. Traži se iskrenost, treći put. Ni Demokratska stranka ni Republikanci nakon ovih izbora neće moći ostati u dosadašnjem okviru. Promjene su neminovnost”!

10.
Navedeno sam čuo i u Vašingtonu i u Sent Luisu i u Portlandu i u Pitsburgu. Očekujem isto i u Njujorku.

11.
Navedenog sam svjestan i kada je BiH u pitanju. I njene vodeće stranke.

Na neke utičem direktno iz Amerike. Pa mogu konstatovati da su pod mojim direktnim “Američkim” uticajem, jer se trude da me demantuju. Što će reći da hitro reaguju na ono što objavljujem.

12.
SNSD je (27.07.) upriličio foto-sešn u Gradišci, nakon mog teksta “Sukobi unutar SNSD-a u Gradišci, veliki otpor SDS-ovog Juga u Banjaluci, Mektić i mostovi Pitsburga”.

Na slici zajedno (teško zavađeni) Nikola Kragulj i Zoran Adžić, koji time, valjda, žele reći da nisu zavađeni.

13.
Dopada mi se i njihov drugarski, propratni, komentar: “Vaskovićev članak danas je izazvao dosta smijeha u kancelariji OO SNSD-a Gradiška, zahvaljujemo se našem drugu Vaskoviću i nadamo se da će nas i dalje zasmijavati”.

14.
Zahvaljujem se i ja drugovima Kragulju i Adžiću, jer su slikom javno dokazali da ih, osim Druga Dodika, samo Drug Vasković može natjerati da zajedno poziraju, a da ih za potrebe poziranja lisicama ne vežu.

A to nije malo priznanje. Posebno što Dodik djeluje na njih iz Laktaša, a ja preko čitavog Okeana i još nešto Komada Obale.

15.
Što se daljeg zasmijavanja tiče, nastaviću. Prije toga moram primijetiti da na slici nedostaje Nenad Kesić.

Očito je da ni Drug Dodik ni Drug Ja ne možemo Druga Neđu natjerati da stane uz Adžića. 

Bilo bi odlično da me drugovi dragi, biseri rasuti po cijeloj Gradišci, opet demantuju i objave novi “Foto dana”: Gradiški SNSD - Trolist, pa da se svi slatko ismijemo. Do suza. 

I čim se ja vratim zajedno se još jednom sva četvorica slikamo. Pa i tu sliku objavimo. Ja u majici kupljenoj od Amadua.

Oni po volji. 

Drug Neđo štucovanih brkova.

16.
Do tada nekoliko statističkih podataka o značajnim funkcionerima OO SNSD Gradiška, koji su 2012. povukli najveći broj glasova, a sada ih nema na listi, jer su to odbili ili su izostavljeni zbog sukoba unutar odbora. Koji je Adžiću i Kragulju smiješan.

Ognjen Žmirić zadnja dva izborna ciklusa imao je najviše osvojenih glasova na listi SNSD-a, a sada nije nominovan.

Doktor Marija Cvjetković na prošlim lokalnim izborima bila je nosilac liste i druga po broju osvojenih glasova. Uvažena dr. Cvjetković nije nominovana.

Uroš Grahovac je 2012. po broju glasova bio treći. Adžić ga je sklonio i optužio ga za neuspjelo preuzimanje vlasti u Gradišci. Svu krivicu je prebacio na Grahovca, iako je Adžić taj koji je izgubio već dobijenu utakmicu.

Nemanja Panić je 2012. bio četvrti po broju osvojenih glasova. Panić je mladi pravnik zaposlen u “Elektrokrajini” i vrhunski operativac. Tražio je da bude nosilac liste, ali mu Adžić nije dao.

Gojko Zeljković, jedan od osnivača SNSD-a, 2012. je bio šesti po broju osvojenih glasova, dok je dr. Brankica Vrsajković bila deveta. Nema ih.

Na listi nema ni doktora Rajka Dodika koji je 2012. osvojio preko 1.000 glasova…

Na prošlim izborima Zoran Adžić imao je 6.680, a SNSD (Gradiška) 10.917 glasova, što znači da za predsjednika OO nije glasalo 4.237 SNSD-ovih birača. Dalje nema potrebe nabrajati.

17.
Sadašnja lista SNSD-a je Spisak Anonimusa koji je, najblaže rečeno, katastrofalan. Ili, što bi moji Drugovi iz Gradiške rekli, Smiješan!