петак, 22. јул 2016.

Izvori, Optužnica, Zlatko i Igor, Džejn, Džon, Sanela i Pipa

piše: Slobodan Vasković

1.
Izvori: Optužnica u slučaju “Bobar banka” biće podignuta u drugoj polovini avgusta. Biće optuženo 14 lica, među njima i Slavica Injac, direktor AB RS i Snežana Vujnić, direktor IRB RS. Plus brojni funkcioneri “Bobar banke”.

2. 
Izvori (Dodikov krug): U ovom trenutku Dragan Čavić bolje stoji od Igora Radojičića u trci za gradonačelnika Banjaluke. Zaključak izvučen nakon otvaranja kampanja, načina djelovanja/aktivnosti Čavića i Radojičića i dešavanja na društvenim mrežama.

3.
Izvori (Dodikov krug): U SNSD-u su svjesni da će pretrpiti poraz na sledećim lokalnim izborima. Gradišku neće vratiti, a uvjerenja su i da će Banjaluku teško zadržati. 

4.
Izvori (SDS BL): SDS BL stagnira, loša lista već je dala i loše rezultate. Izborni rezultat SDS u BL neće previše, posebno ne opredjeljujuće, uticati na izborni rezultat Dragana Čavića. 

5.
Izvori: Prije par dana Zlatko Maksimović, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Bijeljine, pozvao je Igora Radojičića, kandidata za gradonačelnika Banjaluke.

Razgovor je ovako tekao:

ZM: Igore, ko će biti predsjednik Saveza gradova i opština nakon izbora?
IR: Ti, ko drugi!
ZM: Ma znam da ću ja biti, samo provjeravam.

Komentar: Ahahahahaha

6.
Još sam u Portlandu. Država Oregon.

Dćejn P. Etkins, državni sekretar Oregona
Primila nas  je i Džejn P. Etkins, državni sekretar Oregona. Po rangu, drugi funkcioner ove države.

Ugodna dama, rukovanje, riječi dobrodošlice, slikanje, par biranih riječi. I to je to. Nakon toga objavila je sliku na svojoj FB stranici. Nije loše ni za nas ni za BiH iz koje dolazimo.

7. 
Njeni saradnici cijeli dan su nam demonstrirali otvorenost ovdašnje vlasti, posebno parlamenta, prema građanima. 

Djeluje nestvarno tolika transparentnost, zadržali smo malo skepse, ali viđeno ukazuje na veliki iskorak ove države u sferi informisanja sopstvenih stanovnika.

Parlament ima portal (poseban softver) koji zainteresovanim stanovnicima Oregona omogućava da zakonske akte proprate od njihovog ulaska u proceduru do usvajanja. Sa svim mogućim raspravama, polemikama, verzijama, amandmanima… 

Sve sjednice kongresnih odbora se snimaju i moguće je video (audio) zapisima pristupiti u svakom trenutku. Moguće je zatražiti od skupštinskog info tima da šalju mejlom obavještenja o svakom novom koraku u procesu donošenja zakona. I to tri dana (najkasnije) prije njegovog održavanja.

Svaki građanin može uzeti učešće u predlaganju rješenja/kreiranju zakona.

8. 
Čak 600.000 stanovnika Oregona zatražilo je ovu vrstu usluge od parlamenta. Oregon ima 3,4 miliona stanovnika.

9.
Džon Kicheber, sada već bivši guverner Oregona, prisiljen je od javnosti da odstupi sa te pozicije, jer njegova vjerenica nije mogla pojasniti kako je njena firma došla do državnih grantova. Vjerenica je platila porez, ali za grantove nije pružila racionalno objašnjenje.

FBI istražuje cijeli slučaj, a Džon K. je demisionirao.

Sada se povlači po sudovima.

Svi sa kojima smo razgovarali u Portlandu i Salemu (glavni grad Oregona) ponosni su na tu činjenicu i rado je ističu kao dokaz sopstvene otvorenosti, uticaja javnosti na politička dešavanja i visok prag morala i etike, čije kršenje se ne prašta.

10. 
U listu “Oregonian”, najuticajnijoj i najstarijoj novini države, detaljno su nam pojasnili cijeli slučaj: Korupcija Džonu K. još nije dokazana, ali sama činjenica da njegova vjerenica nije imala racionalno objašnjenje za grantove bila je dovoljna da ga javnost prisili da ode.  

K. je tužio “Oregonian” i izgubio.

11.
Pipa Arend
Večerali smo kod Pipe Arend, direktorice organizacije koja pomaže djecu beskućnike. 

Potpuno su nezavisni, ne primaju nikakav novac od države, samo pomoć od malih donatora. Za 15 godina svog humanitarnog rada Pipa i njena organizacija zbrinuli su 4.500 napuštene djece.

Razlozi napuštanja djece najčešće su ekonomski, a veliki broj njih uspije se vratiti u normalne tokove.

Program se zove “Kruška”, sastoji se iz tri dijela i baziran je na matrici “Duša, Srce, Tijelo”. U njegovoj osnovi je umjetnost. 

12.
Kod Pipe smo zatekli i našu Sanelu iz Bihaća. Otišla je 1995. godine, završila fakultet i postdiplomske studije u Portlandu, onda se prije par godina vratila u Bihać. I razočarala. Potom Švica, Novi Zeland, pa opet Portland.

Sanela je kuhala. Vrhunski.

Nakon toga strpala nas je u fiću, digli smo krov, pustili muziku i kroz Portland…

Perfektan dan.