уторак, 26. јул 2016.

Sukobi unutar SNSD-a u Gradišci, veliki otpor SDS-ovog Juga u Banjaluci, Mektić i mostovi Pitsburga

piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik nije uspio da pomiri Zorana Adžića i Nikolu Kragulja u Gradišci; Sukobi u OO SNSD Gradiška su nastavljeni, a kako se izbori budu približavali, eskaliraće.

2. 
Na kandidatskoj listi za odbornike SNSD u Gradišci nema članova te stranke koji su 2012. povukli najviše glasova. Odbili su da se kandiduju.

3. 
Procjena unutar SNSD-a za Gradišku je da će imati maksimalno sedam odbornika, što bi značilo debakl. Uopšte ne razmišljaju o tome da bi mogli pobijediti kandidata Saveza za promjene Zorana Latinovića, koji je aktuelni načelnik opštine.

4.
Nedeljko Kesić, nekadašnji narodni poslanik i bivši visoki funkcioner SNSD-a, najoštriji je Adžićev protivnik. Neću navoditi njegove ocjene Adžićevog rada - ni vord ne trpi baš sve.

5.
Doktor Slavko Dunjić nedavno je, u Gradišci, uzviknuo: Koliko košta pismen čovjek?!

Dunjić je to rekao nakon što je CIK BiH vratio listu na doradu Ekološkoj partiji, na kojoj se nalaze pikovi Izvornog SDS-a. Izvorni SDS je eliminisan ranije iz izborne trke zbog nepravilnosti u prijavi.  

6.
U Banjaluci Dragan Čavić igra na kartu velikog nezadovoljstva vladavinom SNSD-a. I sasvim solidno mu ide. 

Radojičić će morati da se baš potrudi ukoliko ima namjeru da se ne vraća na tviter kao gubitnik.

7.
Radojičiću, kako sada stvari stoje, ne idu u prilog ni sukobi u Gradskom odboru SDS, koje su izazvali Ognjen Tadić i Vlado Babić, sa namjerom da onemoguće pobjedu kandidata Saveza za promjene. 

8. 
Tadić i Babić su se slomili u Sektoru Jug Gradskog odbora SDS-a, iako su, nezakonito, isključili Sašu Lovrića iz stranke. 

Ali, ne lezi vraže: Čak 28 Mjesnih odbora podržava Lovrića. I radiće i za stranku i za Čavića.

9.
Interesantno je da Predrag Vulin, kvisko Tadića, na neposlušni Jug pokušava instalisati Predraga Kovačevića, koji je odnedavno član SDS-a, a odvajkada desna ruka Nebojše Radmanovića.

10.
Možda Vulin pokuša i sa Draškom Ilićem, tajkunom SNSD-a, kad već ne ide sa Kovačevićem?!

11.
Jug GO SDS BL će čekati da prođu izbori, a onda Kosidba. Ni blizu onom brukanju na Manjači u Vulinovoj režiji, kada čak ni Vulin na kosidbu nije došao. Kosibašu i da ne pominjem.

12.
Lijevčanski tajkuni sve više reže na Dodika: Ugroženi su im poslovi.

Sam Dodik bi najsretniji bio kada bi mogao otići negdje, daleko što dalje, ali ne može. Nervoza dalje u tim odnosima raste; tek će biti perjanja.

13.
Što Dragana Mektića više osporavaju režimski gaulajteri, to on sve bolje kotira na međunarodnom planu.

Mektić je jedini funkcioner iz BiH koji je dobio poziv Međunarodnog instituta za borbu protiv terorizma (ICT) da učestvuje na konferenciji u Herzliju u Izraelu koja će se odžati 15. septembra.

Mektić će biti jedan od govornika na ovom svjetskom samitu, odnosno 16. konferenciji o borbi protiv terorizma koju organizuje ICT.

Radi se o konferenciji  koja obilježava 15 godina godina međunarodne saradnje u borbi protiv terorizma, nakon što je ICT osnovan poslije terorističkog napada na SAD 11. septembra  2001. godine.

Na konferenciji će učestvovati javne ličnosti, nosioci vlasti i eksperti iz svih dijelova svijeta, pri čemu će, kako je navedeno, Metkićevo učešće doprinijeti cilju konferencije i biti jedna od osnova za diskusiju u borbi protiv terorizma.

Još se navodi da će će Mektićeva specifična iskustva u vezi sa pitanjem terorizma doprinjeti svima da budu spremni i preventivno djeluju kada je riječ o budućim prijetnjama terorizma u svijetu.

ICT djeluje više od deset godina, a na ovoj konferenciji očekuju više od hiljadu učesnika iz preko 60 zemalja svijeta.

Konferencija je prilika da se razmijene iskustva o tome šta su najbolja rješenja u borbi protiv terorizma.

Učesnici u dosadašnjim konferencijama su bili premijeri, ministri, parlamentarci, predstavnici policijskih agencija, kao i vrhunski eksperti u brobi protiv terorizma. Izmedju ostalog, na konferencijama ICT su učestvovali Benjamin Netanjahu, Vesli Klark, Majk Smit, Vladimir Vasiljev, kongresmen Majk Rodžers i drugi.

ICT je dobitnik medjunarodnog priznanja za borbu protiv terorizma. 

14.
Još uvijek sam u Pitsburgu, a sljedeća destinacija je Njujork. I Brodvej. Fantom u Operi.

Pitsburg je nekada bio najveći industrijski grad u SAD-u. Već odavno to nije. Sve čeličane su zatvorene, kao i brojne druge fabrike. Okrenuli su se drugim poslovima i ide im odlično. Grad iz godine u godinu raste i razvija se.

Nijedna od starih fabrika/čeličana/staklara nije porušena. Mahom su pretvorene u muzeje, galerije; brojne su preuređene iznutra za hiljade malih firmi, neke su adaptirane u hotele, apartmane najviše klase…

Isti je slučaj i sa objektima Željeznice.

Mostovi su najatraktivniji dio grada. Ima ih 446, tri više nego u Veneciji.

Grad sada gradi mostove prema dvije siromašne četvrti: Veliki projekat otvaranja niza malih firmi u tim četvrtima finansiraju zajedno država i najveće kompanije. Transparentnost potpuna.