субота, 9. јул 2016.

Smjene na RT RS-u

Piše: Slobodan Vasković

U Radio-televiziji Republike Srpske (cinici bi rekli takozvanom javnom servisu) krenulo je vruće ljeto. Smjene pljušte na sve strane, što je jasan znak da u toj medijskoj kući ništa nije kako treba.

Zanimljvo je da je generalni direktor RT RS-a Draško Milinović, koji je na tu funkciju došao sa pozicije šefa kabineta premijerke Željke Cvijanović (prethodno bio u kabinetu Milorada Dodika), vrši “čistku” kadova, uglavnom onih koje je sam postavio kada je preuzeo čelnu poziciju u ovoj medijskoj kući od Ratka Radovanovića.

Poslednji talas smjena u RT RS je krenuo prije nekih mjesec dana, a među prvim žrtvama je bila Sanja Popović, urednica Zabavnog programa. Njeno mjesto dobio je Srđan Radanović.

Veliki pad naplativosti rtv takse koštao je pozicije rukovodioca Službe rtv takse Jadranku Radojičić. Zanimljivo je da je upravo Radojičićeva bila među prvim imenovanjima koje je Milinović sproveo nakon što je postavljen za generalnog direktora RT RS-a 2014. godine.
Radojičićeva je poslije smjene prebačena u Regionalni centar RT RS-a Prijedor, a na njeno mjesto postavljena je Slavica Amović, koja je prethodno radila na poolovima unutrašnje revizije.

Milinović je smjenio i Jelenu Kojović-Tepić, dugogodišnju urednicu Redakcije kulturnog, obrazovnog i religijskog programa, koja je i dobitnica više književnih nagrada. Na njeno mjesto došla je Tatjana Mizdrak.
Kojovićeva je bila smijenjena i za vrijeme kratkog direktorskog mandata Rajka Radovanovića, ali je vraćena na uredničku poziciju odmah po dolasku Milinovića na čelo RT RS-a.

Najveće promjene desile su se u Službi multimedija, redakciji koja upravlja web portalom, teletekstom i društevnim mrežama. Odlukom Upravnog odbora Multimedija je izgubila status službe i postala Odjeljenje pri Informativnom program sektora Televizije, odnosno od sada je direktno potčinjena uredniku Informativno-političkog programa.

Dosadašnji urednik Multimedije Boro Petković je smijenjen prije par dana, uglavnom zbog loših rezultata u radu i čestih sukoba s radnicima. Tvrdi se da je zbog Petkovićevog sukoba sa jednim od mlađih radnika došlo do tenzija između RT RS i Poreske uprave, zbog neuplaćenih doprinosa radnicima.

Osim toga, Petkoviću se zamjeraju i stalni sukobi sa dugogodišnjom urednicom Ružicom Kasalović, koji su kulminirali nakon ukidanja samostalnosti ove redakcije.
U nemogućnosti da uguši taj sukob, menadžment je kaznio i Kasalovićevu, koja je izgubila status urednik-šef smjene, pa je sada samo novinar.
Kasalovićeva je smijenjena nakon što je otišla na godišnji odmor.

Redakcijom će sada upravljati Momčilo Ostojić, bivši urednik Dnevnika. Drugi urednik – šef smjene u ovoj redakciji, Radovan Kovačević, je napustio RT RS i novo zaposlenje našao u Kabinetu Milorada Dodika.
Kovačevićevo mjesto popunila je Jelena Vojinović, supruga komandida Policijske stanice Lauš.

Moji izvori tvrde da tu nije kraj smjenama i kadrovskim tumbanjima na RT RS. Milinović nije zadovoljan ni radom pojedinih dopisništava i Informativno-tehničkih cenatara, a ni Program plus (drugi kanal) nije ispunio očekivanja, Milinovića i menadžmenta.

To što RT RS nije ispunio očekivanja javnosti, Milinovića ne brine. Njemu je bitno da RT RS ispuni očekivanja i izvrši naloge vladajućeg SNSD-a, koji skoro dvije decenije gospodari javnim servisom RS.