среда, 17. април 2024.

Teški Dodikovi Uzdasi: Nenad Stevandić, Kontrolor Milorada Dodika, najavio donošenje izbornog zakona RS; Dodik najavio rad na novom Izbornom zakonu BiH; Čović i “Trojka” izrazili spremnost za razgovore


Piše: Slobodan Vasković


Nenad Stevandić, Kontrolor Milorada Diodika, najavio je usvajanje Izbornog zakona Republike Srpske na sjednici parlamenta RS, koja treba da se održi 18.04.o.g.


Stevandić je bio rezolutan, iako je prije toga Dodik izjavio da je spreman raditi na novom Izbornom zakonu BiH, ne pominjući usvajanje Izbornog zakona RS.


Dodik nije htio odgovoriti na pitanje šta znači donošenje entitetskog Izbornog zakona, ako su odlučili raditi na donošenju novog Izbornog zakona BiH.


“Zovnite me u emisiju pa ću odgovoriti ili nekog od prisutnih”, rekao je Dodik, vidno nervozan i vidno pod teškim pritiskom.


Već ranije sam objavio da je Stevandić Dodikov Kontrolor, koji mu ne dozvoljava da pravi sebi svojstvene lupinge - kaže jedno, uradi sasvim drugo. Stevandić je postao Kontrolor po povratku iz Rusije, u drugoj polovini marta ove godine.


Dragan Čović i Nermin Nikšić izrazili su spremnost za rad na Izbornom zakonu BiH, koji bi se našao u parlamentu BiH u narednih sedam do deset dana.


Kako trenutno stvari stoje, potpuno je nejasno oko čega su se dogovarali, jer zbog čega će se raditi na Izbornom zakonu BiH, ako će se usvojiti Izborni zakon RS?


Usvajanje Izbornog zakona RS, ukoliko do njega dođe, značiće pojačanje krize, tu nema nikakve dileme. Stevandić ne da Dodiku da uzmakne, ali duga je noć. 


Parlament RS zasjeda 18.04., tako da ni Dodik ni Stevandić ne mogu pobjeći od onoga što su izjavili. 


Uzdasi tu ne pomažu.