уторак, 2. април 2024.

Krivične protiv ljekara UKC RS Simatovića i Škrbića koji su lažirali da je narko diler Bojan Raonić boravio u UKC RS, čime s je potvrđeno moje pisanje o ovom slučaju; Umjesto Raonića u bolnici ležale druge osobe, a on bio u Zvorniku; Kako je moguće da Kostrešević nije znao za to

Piše: Slobodan Vasković


Krivična prijava, koju je Uprava za organizovani kriminal MUP RS podnijela Tužilaštvu BiH protiv, kako su naveli, M.S. i V.Š., potvrda je mojih navoda da je narko-diler Bojan Raonić iz Zvornika imao veliku podršku iz institucija Republike Srpske.


"Za navedena lica postoji osnov sumnje da su u periodu od  februara 2020. godine do 30. decembra 2021. godine, izvršila navedena krivična djela vršeći službenu dužnost u jednoj Javnoj zdravstvenoj ustanovi u Banjaluci", navedeno je u saopštenju MUP RS, koji su objavile Nezavisne novine, navodeći da je riječ o nastavku akcije "Spartakus".


Saopštenje nije precizno, jer nije “jedna Javna zdravstvena ustanova u Banjaluci”, već je riječ o UKC Republike Srpske Banjaluka.



Ne precizira se ni ko su M.S. i V.Š., a riječ je o dvojici ljekara sa UKC RS koji su falsifikovali dokumentaciju da Bojan Raonić, tada presuđen od Suda BiH na pet godina robije, leži u UKC RS.


Da podsjetim, dokumente koji svjedoče o lažiranju boravka Raonića u UKC RS, a koji su trebali poslužiti za odlaganje njegovog odlaska na robiju, objavio sam prvi put još 27.10.2021. godine.


Sud BiH presudio je pravosnažno Bojana Raonića (rođen 29.01.1983. godine) na pet godina zatvora 11.11.2019. godine, Presudom broj: S1 2K 024760 19 Kž 12. 


presuda Raoniću

Dokumenti iz UKC RS, koje sam objavio, jasno potvrđuju da je Bojan Raonić 18. avgusta 2020. godine primljen u Urgentni centar UKC RS u 09 časova i 21 minut. 

Raonić u UKC RS BL od 18.08.-24.08.2020.
Kontrola u UKC RS BL 24.11.2020.

Potom je smješten na Abdominalnu hirurgiju i, nakon svih izvršenih pregleda i provedenih šest dana na liječenju, 24.08.2020. godine, otpušten je iz UKC RS. Vjerujem da je bio smješten u VIP apartmanu.


Na kontrolni pregled došao je tri mjeseca kasnije, 24.11.2020. godine.


Raonić je, prema dokumentaciji, ponovo dovežen na UKC RS 05.03.2021. godine i na Abdominalnoj hirurgiji proveo četiri dana. Bio je smješten sve do 09.03.2021. kada je otpušten u 07. časova i 20 minuta. 

NarkoDiler Raonić na UKC RS od 05.03.-09.03.2021.
                                                         kontrola 18.03.2021.

Ponovo je 18.03.2021. godine dovežen u UKC RS na kontrolu. Isti dan je i otišao.


Važno je naglasiti i sljedeće: Tokom njegovog navodnog boravka u UKC RS, od 18.08.-24.08.2020. godine, Raonić je bio u Zvorniku, a umjesto njega u UKC RS ležala je sasvim druga osoba, plaćena za taj akt.


Sada se na ovom mjestu postavlja nekoliko ključnih pitanja: Kako to da MUP RS, odnosno "profesionalni direktor Policije" Siniša Kostrešević nije znao za cijeli ovaj kriminalni slučaj koji se dešavao istovremeno u dva grada - u Banjaluci, gdje je lažiran boravak Raonića, i u Zvorniku, gdje su svi znali da boravi Raonić, samim tim i policija, ali ga niko nije uhapsio i sproveo na izdržavanje kazne?


Da li je moguće da nije znao? Naravno da nije moguće.





Ono što niko nije znao, ni Kostrešević ni drugi, jeste da tokom lažiranja boravka Raonića u UKC RS, tokom marta 2021. godine, on nije bio na slobodi, već u pritvoru u Antverpenu, gdje je uhapšen zbog trgovine ogromnim količinama narkotika.


Da su znali, ne bi ni lažirali njegov boravak u UKC RS.


Niko od pripadnika MUP RS nije ponio odgovornost za ova nedjela, ako ništa drugo, a ono zbog nečinjenja. Ni Kostrešević.


U akciji "Spartakus" početkom februara ove godine uhapšeni su advokat Dragan Stupar iz Banjaluka, te Zvorničanin Bojan Đokić. Stupar je bio advokat Raonića, a Đokić jedan od njegovih najbližih narkosaradnika, o čemu sam detaljno pisao. Stupar se nalazi u kućnom pritvoru, a Đokić je, koliko mi je poznato, još uvijek u pritvoru. 


Upravo je Đokić bio taj koji je našao lica koja su "glumila Raonića". Navešću samo njihova imena, ali ne i prezimena: Renato M. i Ivan B. 



Međutim, nije Đokić jedini učestvovao u organizaciji ovih kriminalnih djela, već je morao imati pomagače iz brojnih institucija RS, bilo da su smještene u Banjaluci ili, pak, u Zvorniku, ali o tome opširnije u nastavcima koji slijede.


Ljekari koji su bili plaćeni za svoj kriminalni akt su Milan Simatović i Velimir Škrbić, a obojica su uposleni u UKC RS.


Zbog objavljivanja ovih dokumenata sistematično sam progonjen, kako od kriminalaca, tako i od pripadnika MUP RS i to već dvije i po godine, ali nisam ni u njednom trenutku ni pomislio da se povučem.


Polako, ali bez dileme, nastavlja da se obistinjuje sve ono što sam pisao o Kavačkom NarkoKartelu duboko zasađenom u institucije RS, sa posebnim nagaskom na MUP RS. (nastaviće se)