среда, 17. април 2024.

Kumu Kavčana Lazoviću i njegovom najbližem saradniku Katniću pritvor do mjesec dana; Da li će se nadležni iz Tužilaštva BiH "dosjetiti" da provjere šta je Lazović radio u Banjaluci, 25.02.2021.

Petar Lazović, drugi s lijeva i Zoran Lazović, treći s desna, u Banjaluci, 25.02.2021. 


Piše: Slobodan Vasković


Šefu Kavačkog klana Zoranu Lazoviću, bivšem visokom funkcioneru MUP Crne Gore i Milivoju Katniću, njegovom najbližem saradniku i bivšem Glavnom specijalnom tužiocu Crne Gore, određen je, 16.05.o.g., pritvor  do 30 dana, javio je portal “Libertaspres.me”.


Oni se sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu položaja.

Posebno je zanimljiv dio optužbe zbog koje je pritvoren Lazović - tereti se da je “povezan sa skidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru kriminalaca iz Beograda, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, krajem decembra 2020. godine”.


Veljko Belivuk i Marko Miljković, kao i brojni članovi njihove opake, mesarske narkogrupe, uhapšeni su u Beogradu, u velikoj akciji policije, 04.02.2021. godine.


Odranije je poznato da je Petar Lazović, sin Zorana i bivši pripadnik bezbjednosne agencije Crne Gore (ANB), bio zadužen za komunikaciju sa Belivukom.


Najzanimljivije od svega je što Zoran i Petar Lazović, tada visoki funkcioneri MUP Crne Gore i tamošnje službe, samo dvadeset dana nakon hapšenja Belivukove narkogrupe dolaze u Banjaluku, gdje su imali niz sastanaka, kako zvaničnih tako i nezvaničnih sa najvišim funkcionerima MUP RS.


Lazović se sastao sa Sinišom Kostreševićem, a u dva dana koliko su boravili u Banjaluci, sastali su se i sa drugim brojnim visokim funkcionerima MUP RS.


Priča o tome da su se sastali kako bi se zajedno “borili protiv kriminala” je šuplja priča, jer je Lazović jedan od najvećih kriminalaca na Balkanu, a značajan dio pripadnika vrha MUP RS sarađivali su usko sa Kavačkim klanom.


Nažalost, Tužilaštvo BiH koje je počelo pokazivati znakove života, ponovo je “preminulo” i niko ne istražuje ovu posjetu niti činjenicu da je sve vrijeme, tokom boravka u Banjaluci, Petar Lazović komunicirao putem Skaj aplikacije sa Radojem Zvicerom, drugim po snazi vođom Kavačkog klana.


Zoran Lazović bio je neprikosnoveni vođa, a posljednje informacije govore da je nakon zatvaranja Slobodana Kašćelana, trećeg po hijerarhiji Kavčana, njegovo mjesto zauzeo Ljubo Milović, visoki policijski funkcioner koji je u bjekstvu.


Interesantno je navesti da Zoran Lazović nije imao Skaj telefon koji je lično koristio, već su to za njega činili drugi. Međutim, raskrinkan je, jer je “prolazio” kroz Skaj komunikacije drugih pripadnika klana, između ostalih i svog sina Petra, koji je poodavno u pritvoru.


Što se tiče Tužilaštva BiH vrlo je primjetno da oni veoma malo rade na Skaj aplikacijama i da dozvoljavaju brojne manipulacije sa Skaj prepiskama, između ostalog i brisanje pojedinih visokih policijskih funkcionera iz njih kako bi se zaštitili.


U BiH je korišteno oko 2.800 Skaj telefona i oko 300 ANOM aplikacija, a kada se sagledaju rezultati Tužilaštva BiH, stiče se utisak da tih aplikacija u BiH gotovo da nije ni bilo.


Skaj prepiskama se manipuliše, koriste se u privatne svrhe, na njima se zarađuje, jer se kriju oni koji su ih koristili, a mnogi visoki policijski i tužilački funkcioneri ucjenjuju jedni druge onim što su dobili za istrage od EUROPOL-a.



Ovakva situacija je neodrživa, jer i dalje vladaju oni koji bi trebalo da su u pritvoru/zatvoru zbog svojih narkoposlova.


Za kraj da još navedem da je, prema pisanju “Libertaspres”, između ostalog, “Lazović osumnjičen da je formirao kriminalnu organizaciju, čiji su članovi, navodno, postali penzionisani tužilac Katnić, ranije uhapšeni, suspendovani tužilac Saša Čađenović, koji je optužen da je radio za kriminalni kavački klan i Lazovićev sin Petar”. (nastaviće se)