недеља, 14. април 2024.

Iz arhiva: Prstom u mozak

Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik je u nikad većem političkom problemu u koji je sam sebe gurnuo otpočinjanjem secesije Republike Srpske od BiH donošenjem Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.


Zakon je, istina, donijela navodna Narodna skupština RS, ali to je, suštinski,  samo pomoćna alatka Dodika, autokratskog vladara sa ukradenim izborima, koju je on učinio potpuno deplasiranom kao instituciju.


2.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit poništio je pomenuti Zakon, kao i onaj o neobjavljivanju odluka OHR-a u Službenom glasniku RS, te dodatno izmijenio odredbe Krivičnog zakona BiH i tako olakšao kažnjavanje svih onih koji pokušavaju da ruše Ustavni poredak BiH.


3.

Dodik je prije nametanja Šmitovih odluka izjavio da će mu, ako to učini, “pokazati Srednji prst”, ali do zaključenja ovog teksta to još nije učinio.


Njegov “Srednji prst”, (kao i “djelovanje” njime, odlike su njegovog karaktera), trenutno je snažno zabijen u Dodikovo čelo u pokušaju da se probije do mozga, kako bi, čini mi se, pokušao da pronađe neko rješenje za izvlačenje vlasnika Srednjeg Prsta i Raspuklog Mozga (kao lubenica kada ispadne na asfalt) iz Crne rupe u koju je Dodik upao.


4.

Problem je što u ovom trenutku Dodikov Srednji prst djeluje sabranije od njegovog Mentalnog sklopa. 


5.

Dodiku više nije “problem” Majkl Marfi, ambasador SAD u BiH, na kojeg se mjesecima ostrvljava bez ikakvog valjanog razloga, već su to SAD; Nisu mu problem ni pojedinci iz EU, već Evropska Komisija, jer je najoštrije osudila njegovo separatističko djelovanje i opaki radikalizam koji je, prema strategiji Dodikovog ideologa Slavka Mitrovića, najvećeg Mračnjaka u Regionu, trebalo da zapali isti taj Region.


6.

Mala digresija: Mračnjak je autor brojnih navodnih “antinacističkih izjava” pojedinih visokih funkcionera Dodikove Sekte koji saznaju da su dali izjavu kada je pročitaju u medijima.


7.

Da nastavim: Dodiku više nije problem Tomas Fičen, ambasador Njemačke u BiH, kojem je iz čistog zlog hira uskraćivao agreman dok je bio član Predsjedništva BiH, već Njemačka koja je posljednja dva dana frontalno politički krenula na njega; Dodiku nije problem ni Šmit, već, opet Njemačka; Britanci su mu stalni problem, sada i Francuzi…, NATO!


8.

Jednostavnije rečeno, Dodik je cijeli Zapadni Svijet okrenuo protiv sebe!


9.

Lakše bi prošao u sudaru sa točkom dampera.


10.

Težinu Dodikove situacije teško će ublažiti i moćna Angelina Ajhorst.


Ajhorstova je, istinski, najjači Dodikov lobista u Briselu iz samo njoj znanih razloga. 


Ne bih polemisao o razlozima, ali Ajhorstova je najveća brana snažnom odgovoru Evropske Komisije za ranije Dodikove ultraradikalne, antidržavne i antinarodne poteze. Kako se čini - bila, ali još ćemo da vidimo.


11.

Ajhorst je Izvršna direktorica za Evropu pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), a saopštenje izdano iz te institucije (EEAS) nakon početka puzajućeg državnog udara, što jeste usvajanje Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, toliko je preblijedo, da je jedva čitljivo. I, uz to, vrlo mučno za čitati, jer je iz njega jasno do koje mjere je Ajhorstova uz balkanskog Diktatora Dodika, što je “za žaljenje”!