среда, 10. април 2024.

Borenovićev dio PDP-a izolovan je, zbog Stanivukovićeve uske saradnje sa Dodikom, od većinskog dijela opozicije u Banjaluci

Piše: Slobodan Vasković


Milan Miličević, Nebojša Vukanović, Jelena Trivić i Branislav Borenović, očekivano, nisu se dogovorili oko zajedničkog kandidata za gradonačelnika Banjaluke.


Vukanović i Trivićeva su ponovili ranije stavove da je Draško Stanivuković, većinski vlasnik PDP-a, defakto, kandidat Milorada i Igora Dodika za gradonačelnika Banjaluke i da ni na koji način ne može dobiti njihovu podršku.


Trivićeva je najavila ozvaničenje kandidature za desetak dana, a Vukanović je, ranije, na svom blogu naveo da neće imati kandidata za Banjaluku.


Te činjenice ukazuju na veliku mogućnost obnove saradnje Vukanovića i Trivićeve, kao i njihovih stranaka Pokreta za pravdu i red i Narodni Front, što bi bila odlična vijest za opoziciju. Posebno je to važno i zbog činjenice da je Narodni front druga po snazi stranka u Banjaluci, dok je Vukanovićev Pokret treća, a PDP sve dublje i dublje tone.


Miličević i dalje igra na “Solomonska rješenja” i navodi da će SDS “razmisliti o svom kandidatu za gradonačelnika Banjaluke”. Na taj način, Miličević ostaje spona u opoziciji koja povezuje, sa jedne strane, Vukanovića i Trivićevu, i sa druge Borenovića, koji je ostao čvrsto uz Stanivukovića iako je PDP njegovim kandidovanjem doživio novi raskol i dalji pad rejtinga.


Ništa nije gotovo dok nije sve gotovo, pa tako ni podrške, ali je, nakon današnjih izjava sudionika sastanka, jasno da opozicija djeluje po principu 2-1-1 kada je u pitanju Banjaluka.


Teško je očekivati i da manje lokalne opozicione stranke iz Banjaluke podrže Stanivukovića, tako da je dio PDP-a koji ga je kandidovao u sve većem i većem problemu u vezi sa opozicionim biračkim tijelom. Posebno zbog toga što značajan dio birača koji su glasali za ovu stranku ranije, na sljedećim izborima to neće učiniti upravo zbog činjenice da je Stanivuković sluga Dodika&Dodika i grupe tajkuna, a nikakav kandidat opozicije.


Stanivuković je istinski kandidat interesnih organizacija koje krčme Banjaluku.


Istovremeno, Trivićeva koja je kandidat za gradonačelnika može biti jako zadovoljna dosadašnjim raspletom situacije oko Banjaluke, ali i njenog priključenja opoziciji, jer nije više izolovana, kao što je to bilo do prije nekoliko mjeseci, a na čemu su intenzivno radili upravo Borenović i Stanivuković.


Suštinski, najizolovaniji u opoziciji sada je Borenović, koji je svoju političku karijeru vezao za Stanivukovića i već doživio poraz na opozicionom terenu, jer je ostao u manjini, budući da ni SDS nije saopštio da će razmisliti o podršci Stanivukoviću, već o svom kandidatu.


Vukanović je ostao dosljedan po pitanju Stanivukovića, a nakon njegove kandidature, i Borenovića, koje je svrstao u Dodikov tabor i to sa mnogo razloga i činjenica koje potvrđuju takav stav. 


Usudio bih se reći, nakon sastanka opozicije, da se situacija kreće u pravom smjeru, prirodnom, i da se udružuju i u Banjaluci, ali i u svim drugim gradovima i opštinama oni koji jesu na liniji borbe protiv Okrutnog Režima Milorada Dodika, dok oni, poput Borenovića i Stanivukovića, koji su pravili dilove sa Režimom, odlaze na političku marginu.