четвртак, 18. април 2024.

Projekat “Ovca Doli”

Piše: Slobodan Vasković


1.

Bilo je zanimljivo posmatrati intervju Draška Stanivukovića na N1: Besprijekorno obučen, sjedi u svom kabinetu, sporo smireno govori, iznosi navodno svoje stavove, pokušava biti ubjedljiv.


Međutim, kada se sabere sve što je rekao, nesporno je da su gledaoci imali priliku vidjeti i slušati kvalitetno upakovano Ništa.


2.

Besprijekorno obučen je “Kvalitetno upakovano”, ali odijelo ne čini čovjeka; Ne postoje još uvijek ti brendovi, svjetski, koji bi mogli spriječiti eho praznine koji je emitovao Stanivuković.


3.

Spor, smiren, govor, kojim je namjeravao sebe predstaviti kao osobu koja je iznad situacije, samo je razotkrio koliko on ništa ni o čemu ne zna i da verbalnim manipulacijama, koje nisu ništa drugo do verbalna onanija, pokušava sakriti ogromno neznanje i publikum pridobiti sakoom, a ne konkretnim političkim stavom.


4.

Stanivuković ima odličan sako, tu nema dileme, ali svi njegovi “stavovi” samo su kopija ekstremnih politika Milorada Dodika. Dodikov sako mu je prevelik i nikako, ma koliko se trudio, ne može sakriti da ga nema čime popuniti.


5.

Stanivuković je u nastupu na N1, potvrdio ono što sam nedavno i napisao - pokušava preuzeti Dodikove ekstremne politike, kao što je Dodik, svojevremeno, preuzeo SDS-ove politike.


Međutim, ogromna je razlika između Dodika i Stanivukovića i to u korist Dodika, tako da gradonačelnik Banjaluke može, maksimalno, da opstane na nivou nedovršene, iskrzane kopije šefa SNSD-a, čak i u situaciji kada je Dodik politički nemoćan, kao što je to sada slučaj.


6.

Kopiranje Dodika, pokušaj preuzimanja njegovog populističkog, ali veoma rigidnog i opasnog narativa, za Stanivukovića je veliki korak unatrag, a mali, kratkoročni, dobici koje može, eventualno, ostvariti naslanjajući se na veliki populistički talas koji diže Dodik svojim antinarodnim djelovanjem, brzo će nestati, kao i val koji je njegov Vlasnik produkovao.


7.

Neće ostati ni pjena od populističkih talasa zapjenjenog Dodika, kao što ni Stanivuković neće dobiti baš ništa svojim uplivavanjem u Dodikov politički okvir koji niti razumije, niti zna kuda vodi i koji je, suštinski, vrtlog što će politički progutati i Dodika i njegov nakazni Režim, kojem se otvoreno priklonio gradonačelnik Banjaluke.


8.

Odlično popeglane pantalone ne mogu zaustaviti taj proces.


9.

Stanivuković pokušava da surfa na dasci sa koje ni o čemu konkretnom, što je Dodik pokrenuo i što je Republiku Srpsku dovelo pod težak udar SAD-a i najvećeg dijela Zapada, ne odlučuje i smatra da na taj način može da ostvari političke poene, a da, pritom, ne ponese odgovornost ni za šta.


Očito je da nije ukalkulisao da će se Dodikova politika potpuno strovaliti u provaliju iz koje nema izlaza, a da njegovi, Stanivukovićevi, Silajdžićevski potezi, gdje on u vlasti ponekad glumi opoziciju, a u opoziciji tvrdi da je ipak vlast, kako bi se održao u političkom loncu u koji je strpao sve opcije, imaju vrlo određen rok trajanja.


10.

Haris Silajdžić je godinama uspješno igrao opisanu igru, ali je na kraju završio pod točkovima sopstvene nedosljednosti, konvertitstva i radikalizma.


Stanivuković, za razliku od njega, nema kapacitete da igra godinama, jer je svoje već odigrao.


11.

Veoma je važno primijetiti da, dosad, na političkoj sceni BiH/RS nikada niko nije prije kampanje potpuno okrenuo leđa stranci koja ga je kandidovala i nastupao suprotno od onoga što partija pokušava predstaviti javnosti, a upravo to je učinio Stanivuković.


Ubijeđen da mu je sasvim dovoljan Gradski odbor PDP-a, njegova infrastruktura koja jeste razvijena, on je ponizio dio PDP-a koji ga je kandidovao (veći dio pripadnika i simpatizera stranke već mu je ranije okrenuo leđa), ponizio je Branislava Borenovića, koji je žrtvovao zadnji trun obraza za promociju Dodikove kopije, te je definitivno prekinuo sve veze sa drugim opozicionim strankama.


12.

Ulaštene Sanivukovićeve cipele imaju više političke mudrosti od njega.


13.

Suštinski, Stanivuković nije imao kud; Nakon svih laži, prevara onih koji su ga birali, prelaska dugog puta od opozicionara do Dodikovog neukog Klona za vrlo kratko vrijeme, ostavilo mu je samo mogućnost da pokuša preuzeti Dodikovu politiku i kopirajući je, prilično nevješto, pokušati se predstaviti kao neko ko je “saboran”, iako je riječ o makijavelisti koji ne preza ni od najgnusnijih postupaka.


14.

Stanivukovićeva hinjena samouvjerenost, javno potcjenjivanje političkih protivnika i protivkandidata, ispaljivanje netačnih procenata rejtinga, samo su slika njegove slabosti, a ne nadmoći; Slika mladog, ali zaista dosad rijetko viđenog ultrapokvarenog i podmuklog političara, koji svoje najgore osobine ne da nije uspio sakriti, već ih nudi kao “vrline”.


Zato njegova bijela, “uštirkana”, košulja djeluje kao pod zadnjeg bircuza nakon ispijenih velikih količina brlje i žestoke tuče gostiju koji ne znaju ni za šta drugo - sem za brlju i flašu u glavu.


15.

Za kraj da raskrinkam nekoliko Stanivukovićevih laži - da bi dobio nominaciju dijela PDP-a morao se odreći pretenzija na poziciju predsjednika ostataka te stranke; Igor Crnadak bi trebalo da bude sljedeći predsjednik.


Njegovi odnosi sa Crnatkom, Mladenom Ivanićem, Milkom Grmušom, Mirom Pekić… su nulirani, a podršku mu jedino pruža Branislav Borenović, njegov batler.


16.

Milorad Dodik može usmjeriti glasove kombi stranaka što ga prate prema Stanivukoviću, ali ne i glasove SNSD-a.


17.

Stanivuković se neće predati bez velike borbe; Spreman je na sve, a novca za kampanju ima napretek - kako onog opljačkanog sa pozicije Gradonačelnika, tako i tajkuna čiji je sluga, pa sve do ličnog, porodičnog.