недеља, 28. април 2024.

Optužnica protiv Debeveca i Osmice u prvoj polovini juna

Piše: Slobodan Vasković


1.

Tužilaštvo BiH trebalo bi da, u prvoj polovini juna ove godine, podigne optužnicu protiv Ranka Debeveca, suspendovanog predsjednika Suda BiH, i bivšeg direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića Osmice.


Njih dvojica se terete da su, između ostalog, ilegalno prisluškivali uposlenike Suda i Tužilaštva BiH koji su radili na predmetima “Respiratori” i “Diploma”, za uništavanje dokumentacije, za brojne druge nedozvoljene radnje.


Uz to je Debevec zloupotrebljavao CMS što je poseban dio istrage.


2.

Uzalud su prisluškivali i vršili pritisak, jer je Fadil Novalić, bivši premijer Federacije BiH, pravosnažno presuđen na četiri godine zatvora i nalazi se na izdržavanju kazne u zatvoru u “Vojkovićima”, kao i Fahrudin Solak (presuđen na šest godina) i Fikret Hodžić (presuđen na pet godina robije).


3.

Da li će još neko od brojnih saslušanih u ovom slučaju biti optužen nisam mogao da potvrdim, ali bi bilo logično, jer je ovdje riječ o organizovanom kriminalu, a Debevec i Osmica bili su na čelu organizovane zločinačke grupe uz pomoć koje su, koristeći državne funkcije, počinili brojna nedjela i, između ostalog, sebi pribavili ogromnu imovinsku korist.


4.

U slučaju “Osmica/Debevec” već je, 25.04.0.g., potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović koja je pokušala da prikrije dokaze protiv Debeveca, tako što je njegov telefon, koji je. Skrivao u gaćama, htjela da iznese iz prostorija Sipe, nakon što su Debevec i osmica uhapšeni 18.12.2023. godine.


Svi telefoni Debeveca (njih tri) su otključani i ono što ima u njima će otvoriti još nekoliko velikih slučajeva.


5.

Debevec je duboko umiješan i u presudu kojom je spriječeno izručenje Zdravka Mamića, nekadašnjeg vlasnika FK “Dinamo” iz Zagreba, Hrvatskoj, a Mamićev prijatelj Ljiljanko Palac dao mu je sat vrijedan 15.000 evra.


Zajedno sa Debevecem u ovaj slučaj do grla je umočen i tužilac Oleg Čavka koji je, direktno po instrukcijama Palca, radio na oslobađanju Mamića.


Mamić je potvrdio da je od njega na poklon sat dobio Debevec.


6.

Debevec je progonio i uposlenike Suda BiH, a nerijetko im je po njegovom naređenju, bila uništava imovina, prije svega automobili.


Čak se lažno predstavljao kao “Inpsektor Dževdet”, pa je od konobara u raznim ugostiteljskim objektima u kojima su sjedili uposlenici Suda BiH zahtijevao da mu dojavljuju sa kim su sjedili i šta su pričali.

7.

Debevec je sa Mladenom Lučićem, narkodilerom i peračem narkonovca, koji je dio narkostrukture Nenada Nešića, dogovarao i oslobađajuću presudu za Milorada Dodika u procesu koji se vodi protiv njega zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika za BiH.


Pregovori između Debeveca i Lučića počeli su u Malagi, a finiširani su u Sarajevu.

 

Lučić je krenuo sa ponudom od četiri miliona KM, što je Debevec odmah odbio. Lučić je krenuo da licitira, ali Debevec mu je saopštio - “To će vas koštati četiri miliona evra. Uzmi ili ostavi.”


Nakon toga, Lučić se vratio iz Malage u Istočno Sarajevo “na konsultacije”; Ponuda Debeveca je prihvaćena - četiri milliona evra za oslobađajuću presudu. I to da mu se donesu u njegov stan u Malagi u kešu.

8.

Debevec, je putovao u Malagu u Španiji krajem novembra 2023., zajedno sa Mladenom Lučićem, bratom Miloša Lučića, bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH.


U to vrrijeme, Miloš Lučić bio je još uvijek osumnjičeni za zloupotrebu položaja, a uhapšen je 06.12.2022. godine.


9.

Debevec i Lučić su istim avionom otputovali da navodno gledaju finalni turnir Dejvis kupa 2023. godine, koji je odigran u Malagi, od 21.- 25.11. 2023. godine, a na kojem je učestvovala i reprezentacija Srbije, predvođena Novakom Đokovićem.


Međutim, tenis je bio samo odličan izgovor, a Debevec i Lučić su dogovarali, osim kako da se oslobodi Dodik, i da Miloš Lučić prođe što “bolje na Sudu BiH”.

10.

Moji izvori tvrde da su dogovorili da “Miloš Lučić bude sporazumno osuđen na godinu dana zatvora”, što znači da bi kaznu mogao da otkupi.


I Mladen i Miloš Lučić su članovi Nešićevog DNS-a, a kolika je njegova uloga u cijeloj ovoj “Španskoj priči” pokazaće istraga.


Lučići, koji su u nizu nelegalnih poslova sa Nešićem već godinama, multimilioneri su i nije im bio problem da ispune bilo koju želju Debevecu.


11.

Međutim, ono što su Lučić i Debevec planirali neće se desiti, jer je Ranko Debevec uhapšen 18.12.2023. godine.


12.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je, 29.12.2023. godine, optužnicu zbog korupcije protiv bivšeg državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića i još tri osobe. Tužilaštvo BiH tereti Lučića za zloupotrebu više od 69.260 maraka (oko 35.400 evra).



Prije pregovora sa Lučiće, Debevec je o oslobađajućoj presudi za Dodika pregovarao sa Milanom Tegeltijom, bišim predsjednikom VSTS, savjetnikom Dodika i novimenonovanom konzulu BiH u Rijeci.