среда, 17. април 2024.

Pokušaj pretvaranja suđenja Dodiku u proces protiv OHR-a i Šmita; Da li je Dodik u sudnici čitao “Crven Ban”; Je li “Trojka” Dodikov “Trojanski Konj”


Piše: Slobodan Vasković


Proces Miloradu Dodiku, koji se vodi pred Sudom BiH zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika, njegov advokatski tim pokušava pretvoriti u proces OHR-u i visokom predstavniku Kristijanu Šmitu.


Gigantski poduhvat koji je teško izvodiv, uprkos “optimizmu” koji su na presu fingirali Dodikovi poslušnici, tumačeći Dejton, Bonska ovlaštenja, ponašanje tužilaca i sudije Suda BiH tokom procesa, suđenje Trampu, prognozirajući izborni rezultat u SAD-u, pozivajući na kafe, predstavljajući se “dobroćudnim”, izdižući se iznad Dejtona, negirajući Bonska ovlaštenja, čiju upotrebu je Dodik itekako znao da izlobira kod bivših visokih predstavnika protiv svojih političkih protivnika.


Željka Cvijanović je proces nazvala “budalastim”, što je samo jedna u nizu budalaština koje je izgovorila na presu nakon ročišta. 


Nije uspjela nadmašiti Radovana Vrtnog Patuljka Viškovića koji je pozvao sudinicu Senu Uzunović “na kafu” da joj on objasni gdje je “kvaka” u slučaju, iako sam ne razumije ni ko je ni gdje je ni kuda je pošao.


Višković nije rekao da li bi na sastanak sa sudinicom Senom Uzunović došao kao “Inpsektor Dževdet” ili, pak, “Inspektor Kluzo”.


Samo da podsjetim da je “Inspektora Dževdeta” prilično neuspješno ranije igrao suspendovani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, koji je zvanično pao zbog prisluškivanja sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH, a nezvanično, jer je  zatražio četiri miliona evra u kešu (koja su mu obećana) kako bi oslobodio Dodika, a presudio OHR-u i Šmitu.


I Stevandić je “bildao” mišiće “spektakularnim” pričama o “pobjedama”, ali je sve to luk i voda.


Nakon toga ukazao se konačno i Dodik, koji nije rekao koju knjigu je čitao tokom procesa. Vjerovatno “Crven Ban”. Jer ga …. svaki dan. (UIO odgodila kupovinu zgrade od Mileta Radišića Klena, zbog straha od “Crnih listi”; Banke ne kupuju obveznice Vlade RS; Komandat NATO za Evropu najavio dolazak novih trupa u BiH…).


Onda je Dodik nastavio sa svojom blablabla pričom o politici, pa najavio sastanak sa “Trojkom” i HDZ-om BiH, kako bi, valjda, pokušao da nađe neki izlaz za sebe i kupi neko vrijeme. Na primjer, da ne mora usvojiti Izborni zakon RS, čije usvajanje je najavljeno za sutra, 18.04., a nakon toga bi trebalo uslijediti i objavljivanje u “Službenom glasniku RS”, što bi mogla biti nova krivična prijava i potom optužnica protiv njega.


Da li je “Trojka” Dodikov “Trojanski Konj”, pa se vežu gdje im Dodik kaže,  saznaćemo uskoro. (nastaviće se)