недеља, 8. децембар 2019.

RHMZ: Vrijeme je u RS stalo 01.12. ove godine


piše: S.V.

Nemamo pojma kakvo nas vrijeme očekuje danas, a posebno ne sutra. Ni kolike su temperature. Posebno ne kolke će biti.

Vrijeme je u RS stalo, bar kada je RHMZ u pitanju. I stoji već sedam dana. Bez većih izgleda da se pokrene u skorijem periodu.

Razlog je prost, da ne kažem jednostavan - Na stranici Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, kada odete na "trenutne temperature", možete saznati kakvo je vrijeme bilo 01.12.o.g., ali nakon toga vrijeme je stalo: Ne rade instrumenti za prenos podataka izmjerenih temperatura.

Trenutna temperatura 01.12.o.g. iznosila je u Banjaluci 4,1 stepena Celzijusa; U Bileći je bilo 1,4 stepena; Bijeljini 2,6 stepeni, dok je u Gacku bilo -1,2, a u Obrenovoj grupi najtoplije 5,1 stepen Celzijusa.



Kakvo je vrijeme bilo, odnosno kolike su bile temperature, od 01.12. do 08.12.o.g. nećete saznati.

Vrijeme je za RHMZ stalo 01.12. ove godine i posledica je javašluka, nerada i neznanja, ali i sukoba u toj ustanovi.

Preciznije, RHMZ više djeluje kao ustanova za borilačke vještine, nego za mjerenje temperatura i drugih važnih parametara.

Sigurno je da je pritisak u RHMZ-u gigantskih ramjera; Stalni sukob, na ivici fizičkih obračuna, nastavljen je prethodnih mjeseci između Bureta i Usluge.

Bure je Tomislav Šajić, direktor RHMZ-a i čovjek od povjerenja Željke Cvijanović.



Možda Bure njoj na odobrenje šalje visinu temperature, pa je nema na sajtu.

Usluga je Gordan Milošević, Buretov zamjenik i nekadašnji savjetnik Milorada Dodika. Kako stvari stoje, Usluga nema pristup vremenskim podacima, pa Dodiku teško može učiniti Uslugu, reći mu visinu temperature, kako bi  znao šta da obuče, da se ne prehladi.

Sukob između Bureta i Usluge je dostigao vrhunac i očekuje se uskoro fizički obračun koji bi mogao dovesti do teškog povređivanja jednog od njih.

Osim toga, nijedan od njih nema pojma o tome šta bi RHMZ zaista trebao da radi, te ih to i ne interesuje, već načini kako izvući novac iz te ustanove.

Upravo to je i izvorište stalnih sukoba, previsokog pritiska, a dvojica radnika su napustili ustanovu, jer su bili mobingovani od Usluge, koji je morao na nekom da se istrese. 
Dok je kolao kao “kiša oko Bureta”, maltretirao je pomenute koji više nisu mogli da izdrže najteže vremenske uslove u RHMZ-u.



Ukoliko ne bude brze reakcije onih koji Bure i Uslugu drže na lancu, doći će do potpunog raspada RHMZ-a. Što se tiče vremenske prognoze za danas, biće mirno i bez sukoba, jer je nedelja, neradni dan. Pa ne rade ni temperature.

Ranije sam objavio da je MUP RS 17.10. 2019. intervenisao u Hidrometeorološkom zavodu RS kako bi spriječio tuču visokih funkcionera te ustanove.

Policiju je pozvao načelnik Odjeljenja za pravne i finansijske poslove Đorđo Zorić, jer mu je prijetio i fizički nasrnuo na njega Gordan Milošević, zamjenik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda. 

Osim Zorića, u sukobu sa Miloševićem je i pomenuti Bure koji ne ne popušta službenu "škodu oktaviju" po cijeli dan, jer mu je 24 časa na raspolaganju.

Bure je, svojevremeno, izjavio je i da mu Radovan Kilavi Višković ne može ništa i da ga on osrednjim uraganom može oduvati tamo gdje mu je mjesto. 

Šajića je, svojevremeno na poziciju direktora imenovala Željka Cvijannović, a prije toga četiri godine je, svako malo, mijenjao kancelarije u Ministarstvu poljoprivrede; Stevo Mirjanić Metuzalem, tadašnji ministar, držao ga je na poslovima stručnog saradnika. 

Šajića listom smatraju neradnikom, ali ima jake “veze”.

Ništa bolji od njega nije ni Milošević, zvani Usluga. Za svaku Uslugu traži konvertibilnu protivuslugu.

Sukob Bureta i Usluge pogoršao je toliki da je “stalo vrijeme” jer Usluga nastavlja da traži svoj dio kolača, koji je poodavno pojeden. Meteorolozi najavljuju ciklon, a policija prikriva da je sukoba bilo i da su intervenisali.

Ako je nekom interesantno - Zavod i dalje nema ni pfeninga. Ove godine su pare za dvije plate dobili od Ministarstva poljoprivrede. Potrošili su na luksuz.