понедељак, 30. децембар 2019.

Godišnjica slamanja mirnih protesta građana i terora nad svima koji traže istinu o ubicama Davida Dragičevića i kaznu za njih



piše: S.V.

Navršena je tačno godina dana otkako je na Trgu Krajine-Davidovom trgu održan poslednji veliki skup neformalne grupe “Pravda za Davida”.

Te večeri, 30.12.2018., skup je razbijen brutalnom policijskom silom, hapšenjima građana, koji su se te večeri okupili na gradskom trgu.

Nasilničkom akcijom slamanja mirnog građanskog protesta komandovao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Bio je to jedan u nizu skupova na kojima je zahtijevano da se otkriju ubice dvadesetjednogodišnjeg mladića Davida Dragičevića.


Te noći je poslednji put u Banjaluci bio Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, koji se od hapšenja spasio tako što se uspio skloniti na nepoznatu lokaciju, odakle je otišao u Austriju.




Od 30.12.2018. godine MUP RS zabranio je okupljanja grupi “Pravda za Davida” na Trgu Krajine, mada o tome ne postoji nikakav zvaničan dokument.

Nastavljen je progon ljudi koji i dalje zahtijevaju da se otkriju ubice i kazne za njih; MUP RS je, bez ikakvog osnova, podnio desetine prijava protiv onih koji traže da se zločin riješi, pri tom opstruišući istragu teškog ubistva Davida Dragičevića.


David Dragičević otet je 18.03.2018. u centru Banjaluke, potom je mučen i ubijen, a njegovo tijelo pronađeno je 24.03.2018. na ušću Crkvene u Vrbas. 

Istraga o ubistvu nije pokrenuta sa mrtve tačke, ne dozvoljava to postupajući tužilac Dalibor Vrećo, a brojni su dokazi koji upućuju da su u ubistvo i njegovo zataškavanje umiješani pojedini pripadnici MUP RS.


Prije tačno godinu dana Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, lažno je optužio građane koji su protestvovali da su oštetili opremu postavljenu na bini za doček Nove 2019.; Nadležno tužilaštvo istragom je utvrdilo da je Radojičić tada rekao neistinu. On se zbog toga nije izvinio građanima, što je jasan pokazatelj o kakvoj moralnoj nakazi je riječ.