петак, 20. децембар 2019.

Dodik objavio Program reformi BiH (dokument)


piše: S.V.

Milorad Dodik objavio je javno Program reformi BiH, jer ga je podijelio poslanicima na Kolegijumu Narodne skupštine RS. Na ovaj način Dodik je prekršio dogovor da se dokument ne objavljuje prije izbora Savjeta ministara BiH.

Kako na dokumentu nigdje nije naznačeno da je tajan, objavljujem ga u cijelosti. O njemu će se raspravljati 23.12. o.g. na Posebnoj sjednici Narodne skupštine RS. Dokument, koji je Dodik podijelio poslanicima NSRS, je bez potpisa članova Predsjedništva BiH i pečata te institucije, tako da se ne može znati da li postiji neka razlika između dokumenta koji je Dodik dao na uvid javnosti i onog koji treba biti poslan u sjedište NATO, dan nakon formiranja Savjeta ministara BiH. 

Program reformi BiH usvojen je na sjednici Predsjendištva BiH 19.11. ove godine; Dogovoreo je tada da se prvo formira Savjet ministara, a da se potom dokument pošalje u sjedište Alijanse u Brisel i tek onda objavi.

Program je čuvan u sefu, a Dodik ga je podijelio na sjednici Kolegijuma Narodne skupštine RS.

Kada se dokument pažljivo pročita jasno je da je riječ o ANP-u, preminenovanom u "Program reformi BiH", koji znači aktivaciju MAP-a.

"Pristupanjem NATO programu Partnerstvo za mir, BiH je pokazala svoju predanost za postizanje pune interoperabilnosti sa zemljama članicama NATO što prije i u svim segemntima. BiH je prepoznala evroatlantske integracije kao jedan od svojih spoljnopolitičkih ciljeva. Kako bi se postigao traženi nivo interoperabilnosti, BiH koristi mehanizme dostupne preko NATO PARP i IPP programa", navodi se, između ostalog, u dokumentu.

ANP (Program reformi) ima svih pet poglavlja potrebnih za MAP, a to su: Politička i ekonomska pitanja, Odbrambena i bezbjednosna pitanja, Pitanja resursa, Bezbjednosna pitanja i Pravna pitanja.

U dokumentu se ističe da "članovi Zajedničke Komisije za odbranu i bezbjednost definišu ciljeve u ovoj oblasti kroz Godišnji plan rada (ANP, op.aut.). Svake godine članovi zajedničke Komisije za odbranu i bezbjednost posjete dvije brigade Oružanih snaga BiH, dvije komande OS BiH i jedan od odjeljenja MO BiH. Prednosti ovih posjeta su više nego izuzetne i obostrano korisne. To članovima zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost daje priliku da snime aktuelnu situaciju i probleme u OS BiH. Tradicionalno se održavaju godišnji sastanci generalaskog kora OS BiH i članova zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost na kojima se razgovara o relevantnim odbrambenim i bezbjednosnim pitanjima... Implemetacija zakonskih rješenja vrši se razmatranjem informacija o radu MO BiH i posjetama institucijama i jedinicama OS BiH. Izgradnja održivih vojnih snaga zahtijeva poštivanje i implementaciju važećih pravnih angažmana. Članovi zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost zaduženi su za usklađivanje sa NATO standardima i izradu nacrta i izmjene i dopune kompatibilnih zakona", navedeno je, između ostalog, u dokumentu.

Dokument precizno ukazuje da su iz procesa odlučivanja isključeni niži nivoi vlasti, odnosno RS, Narodna skupština RS, i da je, samim tim, poništena Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS, donešena 2017. godine.