уторак, 24. децембар 2019.

Nešić predsjednik, Radović zamjenik, Banjac gensek DNS-a


piše: S.V.

Predsjedništvo DNS-a odlučilo je da za privremenog predsjednika stranke imenuje Nenada Nešića; Njegov zamjenik je Milan Radović, a generalni sekretar je Darko Banjac.

Oni će voditi DNS nakon ostavki Marka Pavića, koji je na liderskoj funkciji bio šesnaest godina i njegovog zamjenika i generalnog sekretara stranke Dragutina Rodića.

Iako je bilo danas izvjesno da će Banjac naslijediti Pavića, došlo je do obrata na sjednici Predsjedništva i Nešić je na glasanju odnio pobjedu i vodiće stranku do Skupštine koja bi trebalo da se održi najkasnije na proljeće.

Rezultat je bio 11 prema 7 za njega. Bilo je to u drugom krugu glasanja, dok je prvi krug završio 9:9.

Sukob unutar DNS-a izbio je nakon što je vrh stranke za poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH predložio lažnog Italijana Draška Aćimovića, 09.12.o.g..

Dan nakon jednoglasne odluke Predsjedništva Banjac i Nešić su povukli podršku Aćimoviću, a potonji je preložio Mlađena Božovića na tu poziciju.

Božović je punac Nešićevog brata, osuđivan za nasilje i mobing, ali pravosnažno oslobođen.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara, odlučio se za Božovića, opravdavajući to činjenicom da je Nešić poslanik u Predstavničkom domu BiH i da je SNSD-u, čiji je Tegeltija član, “potreban svaki glas”.

Bilo je to jeftino opravdanje za udar Milorada Dodika i SNSD-a na DNS, koji je pokleknuo za samo dvije sedmice i rezultovao konačnim penzionisanjem Pavića.

Smijenjen je i Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi RS, koji je bio lojalan Paviću.

Očekuje se i smjena Lejle Rešić, ministra lokalne uprave i samouprave, u narednih nekoliko nedelja.

Igru oko smjene Pavića vodio je Banjac, koji je bio izbor Milorada Dodika i za predsjednika stranke, ali nije prošao. Radović je podržao Nešića.

Prethodno je Nešić predložio Radovića za privremenog predsjednika, ali je on to odbio. Zauzvrat je predložio Nešića, koji je i izabran.

Nakon preuzimanja stranke sasvim je realno očekivati da Nešić nastavi sa čišćenjem Pavićevih ljudi iz stranke, a prvi bi se na udaru mogli naći Gradski odbori Banjaluke i Prijedora.