уторак, 17. децембар 2019.

Rasturanje DNS-a: Tegeltija izabrao Božovića; Dodik ponizio, rastočio i zatro Pavića


piše: Slobodan Vasković

1.
Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara, odlučio je da kandiduje Mlađena Božovića na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice.

2.
Na taj način, Tegeltija je otpočeo niz “završnih udaraca” koji treba da dokusure Marka Pavića, lidera DNS-a, čiji kandidat Draško Aćimović nije prošao.

3.
To što je Božović presuđivani nasilnik i punac brata Nenada Nešića, poslanika DNS-a u parlamentu BiH koji ga je i predložio,Tegeltiji ni najmanje nije smetalo da ga imenuje, čime se Savjet ministara već kriminalizuje, a nepotizam u potpunosti legalizuje i prije nego je novi sastav te institucije potvrđen u parlamentu BiH.

4.
Ništa čudno, jer takva je “politika” u BiH - kriminalna i usmjerena protiv naroda koji u njoj žive. 

5.
U ovom trenutku važno je naglasiti da je imenovanje Božovića težak, definitivan poraz Marka Pavića i siguran dokaz da on više ne vlada DNS-om niti da može strankom ponovo ovladati u narednom periodu.

Potvrdio je to dodatno i njegov neuspješan pokušaj da sa pozicije šefa Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini smijeni Darka Banjca.

6.
Milorad Dodik, lider SNSD-a, koji stoji iza projekta rasturanja DNS-a, uspio je u jednoj godini dva puta izazvati raskol u toj stranci - prvi put nakon oktobarskih izbora kada je iz DNS-a iznikao DEMOS, stranka Nedeljka Čubrilovića, koji je “odnio” četiri poslanička mjesta; Drugi put Pavić je, poput političkog klena, "pao" na Drašku Aćimoviću, iako je bilo jasno od samog početka da lažni Italijan neće dobiti podršku za ulazak u Savjet ministara BiH.

7.
Pavić je definitivno nasukan, bez mogućnosti da ga se “odsuče”, jer će sada Darko Banjac i Nenad Nešić, potpredsjednici stranke još snažnije krenuti u njeno potpuno preuzimanje.

8.
Koliko je Pavić beskarakteran političar svjedoče i dešavanja od 16.12.o.g. kada su mediji izvijestili o “iznenadnom sastanku" Milorada Dodika, Zorana Tegeltije, Dragutina Rodića, generalnog sekretara DNS-a i Pavićevog čovjeka od povjerenja, Nešića, potpredsjednika DNS-a, i Petra Đokića. Pavić je, preko Rodića, tražio da on i Nešić predlože trećeg kandidata, a da odustanu od Aćimovića i Božovića.

9.
Bila je to potpuna kapitulacija Pavića, koji je ranije tog dana uputio pisma Dodiku, Tegeltiji i Nešiću, što je bila tek isprazna poza, bez ikakvog sadržaja.

10.
Nije samo Pavić veliki gubitnik dešavanja oko kandidata DNS-a, već i banjalučki DNS koji je ostao i bez mrvica vlasti, što i jeste bio jedan od Dodikovih ciljeva u akciji satiranja Pavića i izazivaja raskola unutar DNS-a.

11.
Sledeći je, sasvim realno, rasturanje tog Gradskog odbora, koji se unutar SNSD-a doživljava kao prijetnja njihovim izbornim aspiracijama na sljedećem izjašnjavanju građana na lokalnim izborima, 2020. godine.

12.
Na Banjcu i Nešiću je i da taj posao završe u narednom periodu.

13.
Još je jedan vrlo bitan cilj koji Dodik ostvaruje potpunim rušenjem Pavićevog kredibiliteta - otvara širok put SNSD-u da konačno pobijedi DNS u Prijedoru, koji je sjemenište i bio je najčvršće uporište Pavića i stranke.

14.
Banjac i Nešić imaju zadatak da potpuno preuzmu DNS, a na raspolaganju im je puna podrška infrastrukture SNSD-a, policija, pravosuđe, ostale nazoviinstitucije, kao i dodatni “ucjenjivački kapacitet” protiv Pavića: Ogleda se kroz otvorenu mogućnost smjene njegovih ministara u Vladi RS - Lejle Rešić i Neđe Trninića, koji su linija satrvenog predsjednika stranke.

Rešićeva i Trninić bi vrlo brzo mogli ostati bez ministarskih fotelja.

15.
I ranije je bilo smjena partijskih čelnika, ali niko nije doživio takav debakl kao Pavić, kojeg je Dodik premljeo; Dodikov napad na DNS nije počeo kandidovanjem Aćimovića, već još početkom 2017. godine, kada je Pavić odbio da podrži prodaju RŽR Ljubije, a Dodikov projekat je konačno, uz pomoć opozicije, srušio u Narodnoj skupštini 17.05.2017. godine.

16.
Pavić tada nije DNS odveo u opoziciju niti sa njima nastavio zajedničko djelovanje, već ih zloupotrijebio, okrenuo im leđa i nastavio dalje sa Dodikom, smatrajući da ima “ucjenjivački kapacitet” da lidera SNSD-a drži na uzdi. 

Taj kapacitet se istopio nakon opštih izbora 2018. godine i DNS, koji predstavlja Pavić, sada doživljava konačni slom. 

17.
Paradoks je da je DNS na izborima 2018. ostvario (oteo) istorijski rezultat - preko 100.000 glasova i 12 mandata u skupštini RS, te jedan u parlamentu BiH; Taj jedan ga je koštao razvratne, neiskrene, samožive, egoistične političke glave.

18.
Pavića su polomili oni koje je doveo u DNS u proteklih nekoliko godina, a u tu stranku je većina njih, poput Nešića i Banjca, ušla po Dodikovom nalogu. 

Čekali su pogodan trenutak da urnišu Pavića, za kojim ne treba žaliti.

19.
DNS je bio i ostao proždrljiva mašina, čijim visokim funkcionerima su jedino važne pozicije koje omogućavaju otimanje novca od građana.

20.
Pavić je omogućavao takvo djelovanje, nikada ništa nije učino da se spriječi divljanje Režima nad građanima, besprizorno pljačkanje, tako da je zaslužio mnogo gori kraj političke karijere od ovog koji trenutno “živi”.

21.
Umjesto njega, DNS-om će vladati i dalje pavići koji će nastaviti svoj pljačkaški pohod, pod skutima Dodika, intenzivno, kao i do sada.

Činjenica da će glavne odluke u stranci donositi individue poput Nešića, koji je oteo nezakonito desetine miliona maraka, samo potvrđuju da DNS ostaje ono što je i bio - zločinačka interesna organizacija. 

22.
To što kvaziinstitucije imaju sve dokaze o Nešićevim pljačkaškim pohodima ne znači ništa - dok god sluša Dodika, neće mu faliti “dlaka sa glave”. 

23.
Sistem bezvrijednosti nastavlja da živi; Sve institucije su urušene i otrovane; Nastavak razaranja se nastavlja, što je kontinuitet, a svako drugo djelovanje bilo bi pravi incident.