петак, 15. јун 2018.

Vladari Podzemlja

piše: Slobodan Vasković



1.
Interesantna je veza između Zorana Stevanovića Gladnog, gradonačelnika Zvornika, koji je “pojeo” taj grad i Mirsada Kukića, vladara Banovića, koji je nesporni gospodar tog gradića, ali i brojnih drugih u njegovoj blizini.

2.
Kukić, koji je okarakterisan kao Vadar Podzemlja, donedavno je bio moćni potpredsjednik SDA, a, nakon sukoba u vrhu te stranke, postao predsjednik PDA. 

3.
Fotografija Gladnog na iftaru kod Kukića i Edina Ramića, potpredsjednika SDA, (kojem je prisustvovao i zamjenik gradnonačelnika Zvornika Bojan Ivanović), mogla bi se okarakterisati i kao veoma rijedak trenutak kada su na jednom mjestu ovjekovječena dva potvrđena “Vladara Podzemlja”. 

4.
Nije Gladni kod Kukića bio samo iz kurtoaznih razloga, već činjenice da je Kukić, vrlo uticajna i kontraverzna ličnost, veoma moćan mecena u političko-sudijsko-tužilačkom miljeu BiH i Federacije BiH. U veoma bliskim odnosima je sa Mijom Krešićem, zamjenikom ministra bezbjednosti BiH, Gordanom Tadić, glavnom tužiteljkom Tužilaštva BiH, a ima uticaj i na neke od sudija Ustavnog suda BiH. 

5.
Kukić je upravo te kontakte stavljao na raspolaganje Gladnom, koji ih je (is)koristio u brojnim prilikama; Rezultati korištenja tih kontakata su odbijanje apelacije “Alumine” protiv odluke sudije Jelene Krpe Todorović (Sud u Zvorniku), koja je nezakonito omogućila da firma “Pavgord”, vlasništvo Gordana Pavlovića, uopšte učestvuje u izvršnom postupku protiv te firme.

6.
Ti rezultati i lobiranje za njih koštali su Gladnog i Pavlovića, prema mojim izvorima, više od miliona KM.



7.
Bačene pare, jer su, formalno, u javnosti, postigli neke poene, ali, suštinski, dobili su duplo golo. Zajedno sa svojim direktnim nalogodavcem Zoranom Tegeltijom, koji je zainteresovan za uništenje “Alumine”, kako bi se spasio istrage koju Tužilaštvo BiH vodi po prijavi EIB-a protiv IRB-a.

Riječ je o nezakonitom davanju 19,4 miliona KM kreditnih sredstava EIB-a firmi “Energolinija”, od kojih je isti dan oprano 14 miliona KM.

8. 
Dana 10.05.2012. godine potpisan je Ugovor o prosljeđivanju sredstava u iznosu od 19.400.000,00 KM, između Fonda za razvoj i zapošljavanje RS ad (IRB predstavnik), kao davaoca kredita i “Energolinije” doo Zvornik, kao korisnika kredita, a jemci za “Energoliniju” su bili “Alusil” doo Zvornik i “Alumina” doo Zvornik.

9.
Tegeltija je bio član Velikog kreditnog odbora koji je odobrio ovaj nezakoniti kredit, a kako se on ne vraća, jer je “Energolinija” u stečaju, pokušao je, zloupotrebom institucije ministarstva finanasija, preko IRB-a, oteti novac od “Alumine”, što je Sud poništio.

10.
Tegeltija je sada u ogromnom problemu - taj kredit mu je “meki trbuh”, kao i drugi dati 2011. i 2012. godine. 

11.
I za Tegeltiju lobira Gladni preko Kukića.

12.
Prije nekoliko nedelja sam objavio da je Gordana Tadić, glavna tužiteljka Tužilaštva BiH (inače bliska rođaka Mije Krešića) imala sastanak sa Gladnim u zvorničkom restoranu Laguna.

Gladni je izričito tražio da Tadićeva obustavi sve istrage koje se vode protiv pripadnika Kriminalnog klana koji otima “Aluminu”, a kojem, osim njega, Pavlovića i Tegeltije, pripada i Milorad Dodik. 

13.
Poseban fokus Gladnog bila je zaštita sudije Jelene Krpe Todorović i Slavice Bankomat Tadić, ali i bračnog para advokata Nenada i Sonje Rubež. 

14.
Saradnjom sa Kukićem, Gladni pokušava da dobije na značaju kod Gordane Tadić; Očito mu nisu dovoljni stalni kontakti sa njom preko Krešića, inače vrlo bliskog saradnika Mirsada Kukića. 


15.
U ovim odnosima je i odgovor na pitanja zašto tužilaštva u RS i BiH do danas nisu podigla optužnicu protiv Zorana Gladnog, Gordana Pavlovića, Zorana Tegeltije, Rubeža&Rubeža… koji već nekoliko godina, naočigled svih, pokušavaju oteti “Aluminu”?! 

Ipak, treba naglasiti da ni Tadićeva nije svemoćna. Istraga po prijavi EIB-a dobija na akceleraciji. 

16.
Trgovali su Vladari Podzemlja i ranije. Glasovima.
I sada Gladno traži od Kukića da glasove, koje Banovićki Vladar kontroliše u RS, usmjeri za Dodika i Željku Cvijanović. Jer oboma rejtinzi nisu obećavajući. Dapače, jer je plus/minus dva posto već ravno porazu!!!



17.
Mora Gladni da zapne za Dodika, jer je potpuno svjestan da bez njegove podrške, ako narečeni izgubi izbore, ne može sprovesti pakleni plan otimanja “Alumine” ili otimanja 200 miliona KM od “Alumine”. 

Otimanje je, upravo po dogovoru sa Dodikom, odloženo do oktobra, tik posle izbora. 

18.

Da podsjetim, prema riječima Gladnog, plan je da se plijen od “Alumine” podijeli na tri dijela - dio za njega, dio za Pavlovića i trećina za Dodika. (nastaviće se)