понедељак, 11. јун 2018.

Ubistvo Davida je planirano; Osim Ilića i Lukač i Ćulum imaju direktne veze sa nekim od osoba koje se pojavljuju u Kobnoj noći; Opstruisanje Kostreševića brisanjem snimaka videonadzora

piše: Slobodan Vasković

1.
Ubistvo Davida Dragičevića je planirano. U to nema nikakve sumnje, a najbolji i najčvršći dokaz za to jeste činjenica da je javnosti ponuđena navodna pljačka “Kuće na Laušu” koja je trebalo da odvuče pažnju od toga da je Davidovo ubistvo planirano, da je zato otet, prebijen, mučen i na kraju likvidiran.

2.
Brojni dokazi koji svjedoče da David nije bio u “Kući na Laušu”, koji su u posjedu i Tužilaštva i MUP-a RS, argumentuju izneseno. Insistiranje dijela Vrha MUP-a RS na neistini da David jeste bio u kući, iako, što je njima jako dobro poznato, postoje neoborivi dokazi da nije, takođe su svjedočanstvo planirane likvidacije. Ujedno su i dokaz saučesništva vrha MUP-a u prirkivanju likvidacije i potvrda već notorne činjenice da su u likvidaciji učestvovali pojedini pripadnici te institucije.

3.
Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, direktor Policije Darko Ćulum i Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal, prije ili poslije, moraće odgovarati, u najmanjem, za pokušaj zataškavanja zločina Teškog ubistva Davida Dragičevića. 

Zasad (naglašavam zasad) su sva trojica Saučesnici u prikrivanju likvidacije, kao i Nedeljko Lubura, načelnik Uprave za borbu protiv terorizma. Lubura je Lukačev zet.



4.
Lukač i Ilić su tvrdili da je David Dragičević opljačkao kuću porodice Rađen na Laušu, za šta ne postoji nijedan jedini dokaz. Kao što ne postoji nijedan jedini dokaz da je u vremenu od 02 časa 52 minuta do 03 časa 42 minuta David Dragičević bio u toj kući.

5.
Forenzičkim ispitivanjem video zapisa (koje je uradila kredibilna Agencija) sa apartmana “Vesto”, čije su kamere snimile režiranu pljačku kuće Rađenovih, nije utvrđeno da je bilo koje od lica koja u tom periodu ulaze/izlaze iz kuće David Dragičević.

5.
Tako u vodu, definitivno, pada i nalaz slovenačkog forenzičara Gregora Kovača, koji je, prema proporcijama tijela, ocjenom plus dva (raspon od -4 do +4) “procijenio” da bi jedna od osoba, koje ulaze/izlaze iz kuće mogao biti David, ali je naglasio da je “lice neprepoznatljivo”. 



U Kovačevom nalazu, proporcije tijela još najmanje dvije osobe se podudaraju sa Davidovim, pa je njegovo istraživanje, defakto, bezvrijedno.  

6.
Odlično je to poznato navedenim funkcionerima MUP-a RS. Kao što im je odlično poznato da Milorad Mišo Rađen i njegov sin Đorđe Rađen nisu prošli poligraf.

7.
Lukaču, Ćulumu i Iliću je odlično poznato i da ne postoji video zapis sa NLB banke (zgrada “Ekvator”) koji može potkrijepiti njihove tvrdnje da David Dragičević u 02 časa 38 minuta ide prema naselju Lauš. Kamera sa NLB banke čak to ne bi mogla ni snimiti i da je istina. A nije..

NLB banka
8.
Jednostavnije rečeno, oni su lagali i za to postoje čvrsti, neoborivi, dokazi. 

9.
Jedan od dokaza je i izjava Siniše Kostreševića, načelnik UKP-a, (vodi istragu o Ubistvu Davida Dragičevića od 19.04. ove godine), koji je pred Anketnim odborom Narodne skupštine kazao da je posljednji momenat kada se Davidovo lice nesporno i jasno vidi na nadzornim kamerama, vrijeme kada su ga snimile one sa "Optike Rej" u zanatskom centru.


"Optika Rej" nalazi se na potpuno drugom kraju užeg centra Grada od NLB banke (zgrada “Ekvator”), koju su pominjali Lukač i Ilić.

10.
Osim Kostreševićeve izjave, postoje i drugi dokazi da su Lukač i Ilić lagali, ali ih u ovom momentu još uvijek ne mogu objaviti.

11.
Najčvršći dokaz da David Dragičević nije bio u kući Rađena jeste činjenica da ne postoje njegovi DNK tragovi u njoj.

12.
Lažirana pljačka Kuće, prepiska Đorđa Rađena i inspektora Bojana Karanovića, u kojoj prvi optužuje Davida da je opljačkao kuću, nedvosmisleno svjedoči da je Ubistvo Davida Dragičevića planirano; Da je Kuća Rađenovih trebalo da posluži kao alibi za likvidaciju, za odvlačenje pažnje sa Ubistva na navodnu provalu i navodnu zadesnu smrt; U istom pravcu usmjerena je i javna kriminalizacija Davida Dragičevića ("narkoman" i "provalnik"), koja je plasirana na presu Ilića, Željka Karana, patologa i Željka Spasojevića, načelnika Uprave policije Banjaluka, 26.03. ove godine; Nastavilo se sa manipulacijama i neposredno nakon presa, objavom na društvenim mrežama nevalidne “toksikološke” analize, koju je “uradio” Karan, a koja navodno svjedoči o "prisustvu" LSD, THC i "velike" količine alkohola u krvi i urinu ubijenog Davida.


13.
Sam Karan demantovao je sopstveni “nalaz” pred Anketim odborom, izjavom da nema nikakvu dokaznu vrijednost.

14.
Karan, prvi patolog koji se u poslednjih sto godina pojavio na presu policije, imao je ulogu “dodatnog argumenta” da je David izvršio samoubistvo ili, pak, sam pao u rijeku, a ne da je ubijen. 

15.
Kada se sagledaju sve, treba to naglasiti, dokazane činjenice, oko Režiranja/lažiranja pljačke Kuće Rađenovih, nameće se jasan zaključak da je Ubistvo Davida Dragičevića pomno planirano. I da su u planiranju, kasnije premlaćivanju, otmici, mučenju i likvidaciji, (u periodu 18.03., kada je David otet do 24.03., kada je njegovo tijelo pronađeno u kanalizaciji Crkvena), učestvovali i pojedini pripadnici MUP-a RS. Tu nikakve dileme nema.



16.
Kao što nema dileme ni oko toga da Nalogodavce Ubistva, Ubice i saučesnike štiti dio Vrha MUP-a RS, koji čine Lukač, Ćulum, Ilić i Lubura.

17.
Interesantno je još nekoliko stvari.

Nema samo Ilić direktne veze sa osobama koje je David Dragičević pominjao ili se sa njima sreo te noći; Takve veze imaju i Lukač i Ćulum.    

18.
David Dragičević je u noći 18.03., u 00 časova i 15 minuta, preko “Instagrama”, svom drugu poslao poruku ”Čuj potukao sam se i živ sam, ako mi se nešto desi, Filip Ćulum je kriv…”.

Članovi najuže porodice Filipa Ćuluma direktno su, poslom, vezani za Ilića. Njih oboje imaju inicijale I.Ć.

MUP RS je objavio da Filip Ćulum ima alibi za 18.03.; Sam Filip Ćulum je demantovao bilo kakvu vezu sa ubistvom. 

19.
Međutim, bloger Borislav Radovanović postavio je odlično pitanje: Da li ima alibi i za ostale dane do 23.03., kada je, prema riječima Davora Dragičevića, Davidovog oca, njegov sin mučen i na kraju i likvidiran.

20.
Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je da su njegovog sina likvidirali pojedini pripadnici MUP RS, 23.03.2018. godine, u periodu od 22-23 časa. Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena.



“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Dragičević.

Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. ove godine.

21.
Dragan Lukač i Darko Ćulum imaju direktne veze sa nekim od značajnih učesnika događaja u noći 17/18.03.

Te veze su preko Lovačkog saveza, odnosno Lovačkog udruženja “Zmijanje”, čiji je Ćulum (Darko) predsjednik. Šef svih lovaca u RS je Dragan Lukač. 


O navedenim vezama uskoro ću opširnije izvijestiti.

22.
Treba primijetiti još nekoliko detalja: Kostrešević preuzima slučaj Ubistva Davida Dragičevića 19.04. Zašto je bitan ovaj datum? 

David Dragičević nestao je 18.03. Snimci video nadzora, na većini objekata, se čuvaju 30 dana, nakon čega se brišu. 


Lično je to potvrdio Kostrešević pred Anketnim odborom. 

23.
Davoru Dragičeviću je još 27. marta, iz vrha RS, obećano da će Kostrešević preuzeti istragu. Kostrešević je tada bio u SAD-u, ali se vratio nekoliko dana poslije obećanja koje je dobio Dragičević.


24.
Kostrešević je, pred Anketnim odborom, izjavio da je 02.04.o.g., po  Lukačevom nalogu, obavio dug razgovor sa Davorom Dragičevićem. Uprkos tome, slučaj preuzima tek 19.04., kada se većina video nadzora briše. 

25.
Saučesnici u Ubistvu Davida Dragičevića su i tužioci Želimir Lepir i Dalibor Vrećo. (nastaviće se)