среда, 6. јун 2018.

Parlament na zadnjoj raskrsnici


piše: Slobodan Vasković

1.
Anketni odbor Narodne skupštine RS uradio je svoj posao. Hirurški precizno.

Najvažniji Zaključak Anketnog odbora glasi:
“Anketni odbor smatra da postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen i očekuje da se po ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo Republike Srpske sa odgovarajućom tužilačkom odlukom”. 

2.
Izvještaj, Zaključci, upućeni su Narodnoj skupštini RS, koja je Anketni odbor izglasala jednoglasno.

3.
Samo jednoglasno prihvatanje Izvještaja Anketnog odbora pokazaće da je Narodna skupština to što jeste; Sve osim toga bilo bi njeno dalje urušavanje; U najcrnjem scenariju - Potvrđivanje prava na Likvidaciju onim koji su sebi prigrabili prava Boga, što bi parlament dovelo u poziciju Saučesnika u Ubistvu Davida Dragičevića i inspiratora budućih egzekucija.

4.
Prihvatanjem Izvještaja Anketnog odbora Narodna skupština bi iskoristila zadnju šansu za vraćanje sopstvenog legitimiteta, potvrdila svoj subjektivitet i spasila samu sebe od definitivne delegitimizacije Ustavom preciziranih nadležnosti.

5.
Usvajanjem izvještaja Anketnog odbora, parlament RS bi otpočeo povratak vlasti u institucije, njeno preotimanje iz ruku pojedinaca/grupa što su uzurpirali institucije, kidnapovali njihova ovlaštenja i koriste kao sopstvena, ničim zagarantovana, prava u lične svrhe.

6.
Usvajanjem Izvještaja Anketnog odbora, Narodna skupština RS bi stavila institucije iznad pojedinaca koji su na njihovom čelu i tako označila početak povratka pravnog poretka iz haosa ličnih interesa, koji su dominantna kategorija već godinama.

7.
Čini se jednostavnim, ali pretežak je to posao, jer će sve do sjednice parlamenta, na kojoj će se raspravljati o Zaključcima Anketnog odbora, Narodna skupština, njeni poslanici, biti izloženi najoštrijim, vrlo brutalnim napadima onih koji ne žele pravni poredak, već bespravlje u kojem su na snazi zvjerska pravila, čija je osnovna potka relativizacija svega postojećeg.

8.
Narodna skupština, opredjeljujući se o zaključcima Anketog odbora, biraće između RS, same sebe i naroda, s jedne strane i samouzdignute, samoproglašene Kaste Nedodirljivih, sa druge strane.

9.
Drugi izbor je kratkoročan i vodi direktno u pogibelj naroda. Ustav, u toj situaciji, kao i zakoni, institucije… postaju potpuno irelevantni, poništeni. 

10.
Zakon Jačeg bio bi ozvaničen i legalizovan. Takav, eventualni, ishod imao bi svoj vrlo brz, dramatičan i krajnje brutalan kraj. 

11.
Narodna skupština, usvajanjem Izvještaja Anketnog odbora, posjekla bi, kao mačem, Policijsku huntu, koja narasta; Vratila MUP-u ovlaštenja, koja su mu oteta, potom i dignitet; Usvajanjem predloženih Zakona, stavila bi pravosudne institucije, posebno tužilačke, konačno pod kontrolu građana. I omogućila svakom stanovniku RS zakonske načine da se izbori za Istinu i Pravdu, koristeći institucije. 

Iste one institucije koje su sada, u pravilu, protiv građana. 

12.
U Slučaju Ubistva Davida Dragičevića te institucije su pokazale svu svoju odmetnutost - One su direktno stale protiv njegove porodice, građana koji je podržavaju i protiv RS.  

13.
Zato je usvajanje Izvještaja Anketnog odbora imperativ. Jedina zaštita svakog građanina RS. 

14.
U suprotnom - bio bi to, već pomenuti, Najcrnji scenario - Potvrđivanje prava na Likvidaciju onim koji su sebi prigrabili prava Boga, što bi parlament dovelo u poziciju Saučesnika u Ubistvu Davida Dragičevića i inspiratora budućih egzekucija.

Zaključci Anketnog odbora Narodne skupštine RS

Na osnovu sagledavanja saznanja, činjenica, podataka, obavještenja dobijenih od svih relevantnih institucija i pribavljenih na osnovu izjava pojedinaca, a sve s ciljem kreiranja što potpunijeg Izvještaja vezanog za slučaj stradanja Davida Dragičevića, Anketni odbor donosi sledeće: 

Z A K Lj U Č K E 

1. Anketni odbor smatra da su građani sa pravom uznemireni paušalnim, neutemeljenim i pogrešnim tvrdnjama izrečenim na konferenciji za medije u MUP-u od 26.03. vezano za stradanje Davida Dragičevića koje su izazvale negodovanje građana Republike Srpske i porast njihovog nepovjerenja u institucije Republike Srpske. Anketni odbor smatra opravdanim i u potpunosti podržava zahtjeve građana koji traže punu istinu i pravdu za stradanje mladića Davida Dragičevića.

2. Anketni odbor smatra da postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen i očekuje da se po ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo Republike Srpske sa odgovarajućom tužilačkom odlukom. 

3. Anketni odbor traži da nadređene institucije zbog evidentnih učinjenih propusta, povreda procedura i pravila utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, direktora policije RS, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS i direktora Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske te donesu odgovarajuće odluke o razriješenjima ovih lica, kao i svih onih koji su svojim neadekvatnim ili protivpravnim činjenjem ili nečinjenjem otežali utvrđivanje istine u ovom slučaju. 

4. Anketni odbor smatra da su tužioci u ovom slučaju učinili brojne propuste i zahtjeva od Narodne skupštine Republike Srpske da uputi inicijativu  prema Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine sa ciljem pokretanja odgovarajućih disciplinskih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca. 

5. Anketni odbor predlaže NSRS da se po hitnoj proceduri donesu izmjene Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske i Zakona o javnim tužilaštvima Republike Srpske kojim bi se omogućilo da oštećena strana može nastaviti krivično gonjenje u sudskom postupku, da se utvrde mogućnosti tužilačke odgovornosti u vršenju službene dužnosti, kao i da se u slučaju nestanka lica odmah preuzimaju adekvatne istražne radnje.

6. Anketni odbor smatra neprimjerenim, neobjektivnim, pa čak i tendencioznim izvještavanje javnog servisa Republike Srpske - RTRS i Srpske novinske agencije – SRNA. Izvještavanjem na dan sporne, gorenavedene pres-konferencije, novinska agencija SRNA prekršila je sva pravila tačnog i fer izvještavanja, u interesu javnosti. Takođe, i ignorantskim odnosom prema svakodnevnim okupljanjima i zahtjevima građana za istinom i pravdom RTRS i SRNA prekršili su principe poštovanja profesionalnih i opšteprihvaćenih vrijednosnih i etičkih standarda, kao i pravila pravičnosti i nepristrasnosti, navedena u zakonima i kodeksima o radu javnog servisa i novinarskom izvještavanju.

Nacionalni javni servis – Radio-televiziju Republike Srpske i nacionalna novinska agencija SRNA obavezni su da izvještavaju u profesionalni,etičkim i zakonskim okvirima, s ciljem otkrivanja istine.

7. Anketni odbor poziva sve institucije da svoje djelovanje vrate u Ustavom i zakonom propisane nadležnosti i da, ako je potrebno, radi sagledavanje svih profesionalnih, naučnih, zakonskih i stručnih analiza vezano za smrt Davida Dragičevića, treba koristiti isključivo relevantne svjetski priznate forenzičke institute i ustanove