понедељак, 25. јун 2018.

Država po mjeri mafije

piše: Slobodan Vasković

1.
Svjedočimo da Gordan Goci Pavlović, vlasnik firme “Pavgord”, nelegalno, bez ikakvih dozvola, ruši i gradi objekte u centru Foče. 



Prije nešto više od mjesec dana tu se desila i nesreća: radnik na nelegalnom gradilištu je teško povrijeđen… Nikom ništa.

2.
Pravobranilaštvo se, navodno, buni, što je samo fingitanje, kao i Trebinjsko tužilaštvo, koje ćuti oko ovog, ali i drugih kriminalnih, evidentiranih, krivičnih djela Gocija Pavlovića.

Na taj način, tužilaštvo i pravobranilaštvo napredovali su do Pavlovićevih saučesnika. Ništa iznenađujuće, dežavi sindrom. 

Šok bi bio da je drugačije. 

3.
U bilo kojoj zemlji u regionu, na javne, ničin skrivene, nezakonitosti jednog ili grupe lica, kao što je to slučaj sa Pavlovićem, podavno bi se uključile policijske/tužilačke/obavještajne strukture i pohapsile kriminalce.

U Republici Srpskoj to nije slučaj, a policija i tužilaštva svoje postojanje opravdavaju jureći sitne kriminalce. 

4.
Upravo nerad policije i tužilaštava, dobrim dijelom i sudija, su rak rana Republike Srpske: trenutno su stvorili nepremostivu barijeru ostvarenju pravde. 

5.
Korumpirane sudije donesu kriminalnu i nezakonitu odluku, a kad tužilaštvo treba da ih procesuira za taj kriminal, onda se ladice zatvaraju, zakucaju sa hiljade klinova.
Nakon skupljanja prašine, dovoljno debele, slijedi naredba o nesprovođenju istrage. Vrana vrani oči ne vadi.

6.
Sve rečeno viđeno je u bezbroj slučajeva: Jedan od njih je i zvornička “Alumina”, koju Goci Pavlović i njegov politički pokrovitelj Zoran Stevanović Gladni, ober kriminalac i švercerska bitanga, već pune četiri godine pokušavaju da razore. Kriminalnim aktima na koje svi iz pravosudnopolicijskih krugova zatvaraju oči. 



7.
Pokušaji satiranja “Alumine” od Klana, kojem pripadaju sijamski kriminalci Goci/Gladni, traje već 4 godine; Pun mandat Željke Cvijanović.

8. 
Za te četiri godine Kriminalni klan je počinio toliko krivičnih dijela da bi, u situaciji postojanja pravne države i pravde, sijamci Goci/Gladni, advokati Rubež&Rubež, pojedini advokati iz Banjaluke, ministar finansija Zoran Tegeltija, sudije Jelena Krpa Todorović i Slavica Bankomat Tadić, ne bi  izvukli ispod 90 godina robije (kumulativno).

9.
Konkurencija za najtežu presudu, kada se sagledaju imena, je zaista respektabilna. 

10.
Režim Milorada Dodika i Željke Cvijanović ovaj kriminal nije sankcionisao, već ga je dodatno motivisao nedjelovanjem. I sitnim detaljima poput velikodušnog ustupanja aviona Vlade RS na uslugu sijamskom paru Goci/Gladni, kako bi, kao stvarni nosioci vlasti u RS, išli u Litvaniju da pregovaraju upravo sa Banditima koji su iz RS, prema riječima Tegeltije, ukrali milijardu KM!



11. 
Tegeltija, Klajd Republike Srpske, njen osioni Desperado (u Top 3), sigurno je Vladimiru Romanovu, vođi litvanskoruskog Klana, koji je u crno zavio FG “Birač”, u intimnim trenucima pojasnio da je njegova kovanica o “Litvanskim Banditima” bila tek stilska figura za publikum, trostruki aksl za opljačkane, sve pod matricom “Da se Vlasi ne dosjete”!

12.
Zar je uopšte potrebno postavljati pitanje zašto se pregovaralo sa teškim lopužama, svjetskim kriminalcima koji su teško opljačkali RS?!

Naravno da se ne pregovara, ali su Cvijanovićeva, Tegeltija i naravno “Džej” (Dodik) pregovarali sa svojima/onima sa kojim su onu milijardu i izgurali iz RS. Pregovori su se vodili pod motom “slično se sličnom raduje”!

13.
Nastavak sage uslijedio je kada su Cvijanovićeva i Tegeltija, u aprilu prošle godine, primili najpoznatije sijamske blizance Kriminalnog klana u zgradi Vlade; Razlog - kako bi Cvijanovićeva i Tegeltija “ispregovarali” način davanja stotina miliona KM za kriminalne litvanske zaloge nad “Aluminom”.

Javnost je to spriječila, onaj njen “izdajnički” dio, ali ne i do kraja.

14.
Kriminalni Režim Cvijanovićeve, Klajda Tegeltije i neizostavnog “Džeja” (Dodika), nakon neuspješnog “aprilskog paketa”, nanovo je motivisao zločinački duet Goci/Gladni da kidišu na “Alumin” i/ili otimanje 200 miliona KM od firme.

15.
Razloga za motivaciju je 66 miliona, jer, prema riječima Gladnog, trećina pripada “Džeju”.

16.
Plan je privremeno zamrznut/odložen do okončanja oktobarskih izbora, kada će, u slučaju opstanka “La Bande” na vlasti, “Alumina” biti razorena; Postati pustara, kojoj sljeduje neminovan stečaj i gubitak svih 1500 radnih mjesta. 

17.
To je strateški plan Koalicionih partnera/najdugotrajnije koalicije na Balkanu: “Džejovog” Režima i Kriminalnog klana!!! 

18.
Budimo precizni: Njih ne interesuje bilo kakva proizvodnja, posebno (nedajbože) širenje fabrike; Njih samo interesuje 200 miliona koji se mogu naplatiti promptnim otimanjem zaliha robe, potraživanja i sječom fabrike u staro gvožđe. 



19.
Uostalom, ovaj plan je i Gladni Stevanović lično potvrdio u niz navrata.

20.

Svi sve znaju oko Kriminalnog klana; Svi znaju za podmićivanje, prijetnje, brutalna premlaćivanja, ucijene, zloupotrebe javnih resursa… Ali niko ne reaguje. Niti će. Dok “La Banda” svira, a sijamski duet Goci/Gladni pjeva na slobodi!