четвртак, 7. јун 2018.

Napad bombom na Ilićevu kuću Posebno tužilaštvo okvalifikovalo kao Teško ubistvo u pokušaju; Okružno tužilaštvo ni sedamdeset dana nakon Ubistva Davida Dragičevića nije dalo nikakvu kvalifikaciju tog zločina

piše: Slobodan Vasković

Ilićeva kuća
Goran Glamočanin, tužilac Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, okvalifikovao je bacanje bombe kašikare na kuću Darka Ilića, načelnika Uprave za organizovani kriminal kao krivično djelo “Teško ubistvo u pokušaju”.

Bomba-kašikara (ofanzivna) bačena je na Ilićevu kuću 05.06. ove godine u mjestu Kočićevo kod Gradiške.

Prema prvim informacijama, bomba je pogodila spoljni dio ograde kuće i nije bilo veće materijalne štete, dok se sada tvrdi da je “istragom utvrđeno da je bomba pogodila nekoliko centimetara od otvorenog prozora” stana u kojem je u tom trenutku Ilić bio sa suprugom.

Istraga se, prema mojim saznanjima, vodi neprekidno, kako bi se utvrdio identitet napadača, a tužiocu nije trebalo ni 48 časova da atak okvalifikuje kao “Teško ubistvo u pokušaju”. I to je sasvim u redu, kao što je za svaku osudu napad bombom na Ilićevu kuću. 

Međutim, ono što je, takođe, za najoštriju osudu, ali i najveću kaznu jeste činjenica da ne postoji nikakva kvalifikacija “smrti Davida Dragičevića” ni sedamdeset dana nakon što je likvidiran.

Okružno tužilaštvo Banjaluka, na čijem čelu je Želimir Lepir, kao i postupajući tužilac Dalibor Vrećo neće da daju nikakvu kvalifikaciju u vezi sa gubitkom života Davida Dragičevića. 

Idu toliko daleko da nisu dali ni kvalifikaciju za zaživotne povrede, koje su nesporne, pa ni njih nisu okarakterisali kao krivično djelo. 

Vrećo odbija da smrt Davida Dragičevića okvalifikuje kao Teško ubistvo, iako je to u nekoliko navrata od njega traižo tim koji vodi istragu, a na čijem čelu je Siniša Kostrešević.

David Dragičević likvidiran je, prema riječima njegovog oca Davora, 23.03. ove godine, a nakon toga je njegovo tijelo bačeno u kanalizaciju Crkvena.

Prije toga, David je pretučen i otet 18.03. u ranim jutarnjim časovima, mučen je šest dana, da bi nakon toga bio i ubijen.

Saučesnici u ubistvu Davida Dragičevića su pipadnici dijela vrha MUP-a RS  Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, direktor Policije Darko Ćulum, Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal RS i Nedeljko Lubura, načelnik Uprave za borbu protiv terorizma, jer prikrivaju, zajedno sa drugim, nalogodavce ubistva, ubice i njihove pomagače.

Bez obzira što se Ilić dovodi u direktnu vezu sa prikrivanjem ubistva Davida Dragičevića, to ni na koji način ne može opravdati bacanje bombe na njegovu kuću, niti ugrožavanje njegovog života.

Kada se dokaže da je kriv, a dokazaće se, Ilić treba da odgovara pred pravosudnim institucijama, kao i svako drugi ko je počinio bilo kakav zločin ili nedjelo.

Postoji mnogo onih koji smatraju da je napad na Ilićevu kuću izrežiran, kao odgovor na optužbe koje mu se stavljaju na račun u vezi sa Ubistvom Davida Dragičevića, ali i kao dio akcije protiv građana koji protestvuju duže od dva mjeseca na Trgu Krajine. 

Takvo što ne mogu potvrditi, ali ako bi se zaista desilo nešto takvo to bi značilo samo jedno - Vrh MUP-a RS se potpuno oteo svakoj kontroli i slijede brutalni dani.