уторак, 26. јун 2018.

Dr Ivica Milosavljević reobdukcijom nije mogao utvrditi da se David Dragičević utopio



piše: Slobodan Vasković

Dr Ivica Milosavljević, patolog sa VMA, nije ni na koji način reobdukcijom mogao utvrditi da je smrt Davida Dragičevića nastupila usled utopljenja u vodi.

Navedeno mi je potvrdilo nekoliko eksperata iz oblasti sudske medicine sa kojima sam prethodnih dana razgovarao. 

“Smrt je nasilna i nastupila je neposredno usled utopljenja u vodi”, naveo je Milosavljević u svom reobdukcionom nalazu. 

Milosavljević: Smrt nastupila usled utopljenja u vodi
Na osnovu čega je Ivica Milosavljević ustvrdio da je smrt nastupila usljed utopljenja?

“Tokom reobdukcije on to jednostavno nije mogao utvrditi, jer je Karan tokom obdukcije sve najvažnije dijelove tijela isjekao, obdukovao i isprao.
To je način rada, tako da Milosavljević nije mogao vidjeti i konstatovati utopljenje”, naglasili su eksperti iz oblasti sudske medicine.

Sam Milosavljević u svom nalazu navodi da “u ustima, nosu, ušima… nema stranog sadržaja”, čime, defakto, potvrđuje navode mojih sagovornika.

Milosavljević: U ustima, nosu... nema stranog sadržaja
Takođe, Milosavljević uopšte ne navodi bilo kakav “strani sadržaj”, mulj ili muljeviti sadržaj u ostalim disajnim organima - plućima i dušniku.

Dio “Iz presečenih dušnica i dušničica cedi se tečan, sitnopenušav, zamućen, mestimično muljevit sadržaj” Milosavljević je doslovno, od riječi do riječi, prepisao iz Karanovog nalaza.

Milosavljević prepisao dio Karanovog nalaza o dušnicama i dušničicama
U Karanovom nalazu se navodi: “Iz presječenih dušnica i dušničica cijedi se tečan, sitnopjenušav, mjestimično zamućen, mestimično muljevit sadržaj”! 

Karanov nalaz o dušnicama i dušničicama
Jasno je da Milosavljević, tokom reobdukcije, nije mogo vidjeti taj sadržaj, jer su svi dijelovi obdukovanog tijela isprani.  

“Reobdukcijom se pravi uzrok smrti ne može utvrditi! Milosavljević je mogao jedino konstatovati početne truležne promjene i kraj priče”, zaključili su eskeprti sudske medicine sa kojima sam razgovarao. 

Oni su još dodali da bi sasvim druga stvar bila da je Milosavljević radio kao vještak na slučaju, “ali on je radio kao obducent, a tako se u svom nalazu i izjasnio”!

Oba obducenta, i dr Ivica Milosavljević i Željko Karan, su se potpuno protivpravno ponašali i načinili su brojne propuste koji su, sa aspekta struke, neoprostivi. Neoprostivi su i sa aspekta ljekarske etike, morala, ali i sa brojnih zakonskih aspekata!

Jednostavnije rečeno, Milosavljevićev nalaz po pitanju uzroka smrti je potpuno proizvoljan i nikako se ne bi mogao nazvati tačnim!

Milosavljević je reobdukciju uradio 28.03., dok je Karan obdukciju uradio 25.03. ove godine.


Već sam objavio da je Karan, u nalazu obdukcije, naveo da se mulj nalazi u nosu i ustima, da se “mjestimično muljevit sadržaj cijedi iz presječenih dušnica i dušničica”, ali, prema njegovom nalazu, ni mulja ni muljevitog sadržaja nema ni u plućima ni u dušniku ubijenog Davida Dragičevića.

Karan  ni riječi o mulju u dušniku
“Kako nema mulja u svim disajnim organima pokojnog Davida”, ključno je pitanje koje se nametnulo nakon svih razgovora sa stručnjacima iz sudske medicine koje sam vodio.

“Nemoguće je da se mulj nalazi u u nosu, ustima i završnim dijelovima dijasnih puteva - dušnicama i dušničicama, a da ga nema u dušniku i glavnoj dušnici. Nema ga u traheji, ali ga ima u alveolama. Ako je mulj ušao na nos i usta mora doći u pluća, a tamo nije nađen. To je najveća nelogičnost obducenstkog nalaza Karana”, reklo mi je nekoliko vodećih stručnjaka iz oblasti sudske medicine. 

Karan niriječi o mulju u plućima
Potpuno je neobjašnjivo kako mulja nema u svim disajnim organima?! 

Ovo pitanje otvara i pitanje tačnosti Karanovog nalaza po pitanju načina smrti Davida Dragičevića?! 

I nije to jedino pitanje, već ih je još niz što su se otvorila nakon spoznaje da dr Milosavljević, prema riječima stručnjaka iz oblasti sudske medicine, nije reobdukcijom ni na koji način mogao utvrditi uzrok smrti!

Nakon ovih činjenica, koje su mi saopštili stručnjaci sudske medicine, potpuno je otvoreno pitanje kako je nastupila “smrt Davida Dragičevića”, odnosno načina na koji je on Ubijen!

David Dragičević nestao je u noći 18.03. ove godine.

Davor Dragičević
Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je da su njegovog sina likvidirali pojedini pripadnici MUP RS, 23.03.2018. godine, u periodu od 22-23 časa. Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena.

“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Dragičević.

Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. ove godine.

Davor Dragičević apsolutno je u pravu kada tvrdi da su njegovog sina Davida likvidirali pojedini pripadnici MUP-a RS. Isti su, ujedno, i članovi NarkoKartela koji hara Banjalukom, ali i drugim gradovima u RS.


Saučesnici u Ubistvu Davida Dragičevića su Dragan Lukač, Darko Ilić, Darko Ćulum, Nedeljko Lubura, Dejan Mitrić, Bojan Karanović (svi pripadnici MUP RS); tužioci Želimir Lepir, Dalibor Vrećo, Saša Labotić, Željko Karan, patolog, Mišo i Đorđe Rađen i drugi… (nastaviće se)