уторак, 12. децембар 2017.

Žiko Krunić - “Kapitalac” od ukradenih sto miliona KM

piše: Slobodan Vasković

Žiko Krunić
Žiko Krunić, aktuelni direktor za korporativno upravljanje u TE “Ugljevik”, zaista uživa na toj izmišljenoj poziciji, koju je dobio 23.12.2015. godine, kada je teškom mukom smijenjen sa mjesta generalnog direktora Termoelektrane.

Međutim, Krunić ne bi trebalo još dugo da uživa, budući da je predmet nekoliko istraga zbog brojnih malverzacija koje je počinio dok je suvereno vladao sa TE, od marta 2013. godine, pa sve do tog 23.12.2015. godine.

Kada je Krunić došao na čelo TE Ugljevik, na računu je bilo cca 50 miliona KM, a poslovnu godinu 2012. Termoelektrana je završila u plusu od cca 11,5 miliona KM.

64,4 miliona KM nestala za godinu i po
Međutim, Krunić je sve te milione, doslovno, o(t)puhao. TE “Ugljevik” je poslovnu 2014. godinu završila sa gubitkom od 14,4 miliona KM, što znači da je od marta 2013. godine (kada je na računu zatekao 50 miliona KM) pa do kraja 2014. godine, Krunić omogućio pljačku od 64,4 miliona maraka. A to je samo dio ukupne otimačine izvršene u TE “Ugljevik”.

Jedan od Krunićevih “specijaliteta” bila je eksproprijacija zemljišta, gdje su počinjene milionske malverzacije, a on je preko tih prljavih poslova “namirivao” svoje podređene. Tako je kupovao ćutanje o onom što čini, (uskoro opširnije).

Interesantno je da je sam vrh SNSD-a obećao Kruniću zaštitu od bilo kakvog progona, samo da podnese ostavku krajem decembra 2015. godine, jer je DNS, kojem je raspodjelom kolača vlasti pripala pozicija prvog čovjeka TE “Ugljevik”, uslovio podršku budžetu RS.

Krunić je podnio ostavku, odmah mu je izmišljena nova pozicija - direktor za korporativne poslove, nakon čega je DNS podržao budžet za 2016. godinu, a na Krunićevo mjesto je imenovan Mile Stevanović.

Ostap svuda
Treba naglasiti da nije Krunić sam učestvovao u pljački desetina miliona maraka iz TE “Ugljevik”, već je to činio u uskoj vezi sa Lukom Petrovićem, aktuelnim gensekom SNSD-a, trebinjskim Ostapom Benderom i Branislavom Milekić, koja je u to vrijeme bila generalni direktor Elektroprivrede RS.

Milekićka, Krunić i Petrović zadali su gotovo smrtonosni udarac EPRS i vrijeme će pokazati da se od njihovog rušilaškog rada to Javno preduzeće neće nikada do kraja oporaviti.

Zaštita preko Nezavisnog odbora i lomljenje Mileta Stevanovića
Važno je znati da je Krunić godinama bio na čelu Nezavisnog odbora za civilni nadzor policije, što je koristio kako bi zaštitio svoju grupu od progona; Nakon što je utvrđeno da je u sukobu interesa, Krunić je decembra 2016. godine konačno podnio ostavku na to mjesto. Upravo taj postupak otvorio je vrata za istrage o malverzacijama što ih je počinio. 

Koliko velike kriminalne interese je Krunić zastupao u TE “Ugljevik” kao generalni direktor, svjedoči i podatak da su njegovog nasljednika Mileta Stevanovića “pomeli”/polomili za samo par mjeseci.

Mile Stevanović je izvukao jedva živu glavu, jer su mu namjestili havarije u TE “Ugljevik”, o čemu sam pisao  13.01.2016. godine.

Tada su namjerno iskrivljene lopatice turbine, čime je TE dovedena na rub kataklizme. 

Mile Stevanović se vrlo brzo povukao sa čela TE, nakon što je shvatio da će izgubiti život u ratu sa Krunićevom kriminalnom ekipom. A u njoj je, sem navedenih, i Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika, kao i još niz drugih visokopozicioniranih ličnosti iz Režima i najjačih stranaka.

Krunićevih 300

Za dvije i po godine mandata na čelu TE “Ugljevik”, Krunić je u ovu firmu zaposlio 300 (tristo) novih radnika. Od te brojke samo jedan je primljen putem konkursa, što je, zaista, pravi raritet čak i u BiH. (nastaviće se)