субота, 16. децембар 2017.

KrimAkcija “Noseća Greda”: Žiko Krunić i Zoran Stevanović oštetili TE “Ugljevik” za tri miliona KM

piše: Slobodan Vasković

 Žiko Krunić, u vrijeme dok je bio generalni direktor TE “Ugljevik” i Zoran Stevanović, tadašnji načelnik Zvornika, oštetiti su Termoelektranu za preko tri miliona KM. I to na samo jednom posliću.

Tolika je (minimalna) šteta zbog neispunjavanja ugovornih obaveza o izgradnji servisnog objekta za održavanje transportne mehanizacije.

U tom objektu trebalo je da se servisiraju damperi, ali je vrijeme pokazalo da je on pravljen, ne i napravljen, samo da  bi Krunić i Stevanović izvukli milionska sredstva iz Termoelektrane.

Nadležno tužilaštvo vodi istragu o ovom slučaju, trenutno procjenjuju štetu, ali slabe su nade da će nešto uraditi, jer su pod direktnom kontrolom politike. I Krunića i Stevanovića.

Ugovor
Ugovor je potpisan novembra 2014. godine između TE “Ugljevik” i “Enikon gradnje”, iza koje stoji Stevanović. Riječ je o njegovoj firmi, koja se vodi na druga lica.

Ukupna vrijednost posla iznosila je 2.202.334,37 KM (sa PDV-om) i sav novac je isplaćen Stevanoviću. Kao i nekoliko stotina hiljada maraka za “dodatne radove”; Ali, ni redovni ni dodatni radovi nisu doveli do izgradnje i završetka objekta.

On je potpuno neupotrebljiv.

Da bi Stevanović dobio ovaj posao, iz projekta je 
izbačena noseća greda, što je zapanjujuće, pošto je dug čak 70 metara. Međutim, kriminalna družina na sve je spremna samo da bi se dokopala para. Čak i na moguće žrtve do kojih bi došlo u slučaju rušenja objekta, što je više nego izvjesno, jer je riječ o nekvalitetnoj gradnji.

Potonuli temelji
Ono što je zaista fascinantno je da su i temelji objekta sfušereni, pa je čitav servisni objekat potonuo pola metra u zemlju. Kako stvari stoje, u njemu se neće nikad ništa servisirati, već taj nedovršeni objekat treba servisirati.

Za radove sanacije Termoelektrana treba da potroši najmanje 800.000 KM, a koliko je novca još potrebno za završetak radova veoma teško je procijeniti. Isplativije ga je srušiti, a Krunića i Stevanovića privesti pravdi.

Kako god, Krunić i Stevanović, dio kriminalnog Ganga, oštetili su TE “Ugljevik” na ovom poslu za preko tri miliona KM, ako se računa vrijednost ugovora, dodatni radovi i novac potreban za sanaciju.

Nije ovo njihov jedini posao na kojem su opljačkali TE “Ugljevik”, već ih ima još nekoliko. 

65 miliona KM
Para je, očito, bilo na bacanje, jer je Žiko Krunić za samo godinu i po mandata, sa saučesnicima, oteo cca 65 miliona KM.

Potonuli servis
Glavni Krunićevi zaštitnici su bili i ostali Branislava Milekić i Luka Petrović. Milekićka je tada bila generalni direktor EPRS, a Petrović je snažno napredovo u hijerarhiji SNSD-a, nemilosrdno pljačkajući HET. 

Glavni Stevanovićev zaštitnik je Zdravko Cvjetinović, osoba koja se dovodi u vezu sa švercom opasnih supstanci, zlata i drugih unosnih roba,a  iza koje stoji najopasniji dio beogradskog podzemlja.
(nastaviće se)