уторак, 5. децембар 2017.

Osveta za “Ljubiju”/Zotov ponovo u akciji: Ruski novac za rušenje DNS-a

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik nije oprostio Marku Paviću obaranje projekta prodaje rudnika “Ljubija” Evgeniju Zotovu, vlasniku firme “Israeli investment group” (IIG). 

“IIG” nije nikakva kompanija iz Izraela, već je riječ o ofšor firmi sa Dominikanskih ostrva.

Mediji su objavili da iza banjalučke “IIG” stoje Israeli Investment Group – Overseas Inc sa ostrva Komonvelt Dominika, „Topgreen“ d.o.o. Laktaši i preduzeće „Lavi“ d.o.o. Banjaluka.

Narodna skupština, polovinom maja ove godine, spriječila je prodaju rudnika Zotovu, a ključni su bili poslanici DNS-a, koji su, zajedno sa opozicijom, glasali protiv prodaje “Ljubije”. Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik DNS-a, nije glasao kao i svoje stranačke kolege - bio je suzdržan.

Tokom višemjesečne sapunice o prodaji “Ljubije”, koja je prethodila glasanju, Pavić je izjavio da mu je Zotov prijetio.

On je, krajem februara ove godine, saopštio da trpi napade “na svom ognjištu i u svojoj zemlji” i da, kako je naveo, treba  da se pazi "nekog Zotova", samo zato što ima svoj stav i svoje mišljenje.
“Ako je firma koju on predstavlja, a kaže da je to ‘Izraeli investment grup’ ista kao on onda je sve jasno”, izjavio je tada Pavić.

Prodaja “Ljubije” nije bila samo ekonomsko pitanje, već i strateško pitanje: Da su Ruski biznismeni, koji su stajali iza Zotova, kupili Ljubiju, ostvarili bi ogroman uticaj u cijeloj BiH.

Nakon što su izgubili “Ljubiju”, vrlo bitnu stratešku poziciju, što jeste bio veliki poraz, isti su krenuli u rušenje DNS-a i Marka Pavića, zajedno sa Dodikom.

Cilj je urušiti DNS do mjere da ne predstavlja značajnu političku snagu u RS, posebno ne da bude ključni faktor koji može odlučiti o vladajućoj koaliciji.

Napadi na DNS, koji se najviše ogledaju kroz brojne pokušaje preuzimanja njihovih odbornika (posebno u Prijedoru, ali i drugim opštinama), kao i poslanika, traju već mjesecima. I neće se zaustaviti.

Cijela akcija urušavanja DNS-a finansira se ruskim novcem; Glavni organizatori cijele akcije su Zahar Prilepin i Mihael Zižigin, a Zotov je osoba preko koje se novac dotura u ovaj entitet.

Uz to, svim onim koji se pokušavaju prevesti iz DNS-a u kombi partije koje prate SNSD, primarno stranku Nenada Stevandića, obećavaju se značajne funkcije, velike svote novca i brojni drugi benefiti.  

Pavić je uspio do daljnjeg spriječiti odlazak četvorice odbornika DNS-a (Prijedor), ali to nije završena priča, jer se i dalje na njih “juriša”; Kao i na druge značajnije funkcionere te stranke, poput Mirka Sovilja, direktora prijedorske bolnice.  

Mediji su ranije objavili da je za finansiranje proruske stranke u ovom entitetu obezbijeđeno 800 hiljada maraka.