уторак, 19. децембар 2017.

Ruska LNG Bajka: Ukapljeni plin u funkciji prazne političke forme, bez ikakve ekonomske suštine

piše: Slobodan Vasković

Jedan čitalac je potpisivanje sporazuma između “Gas-Resa” i ruske firme “Gasprom SPG Tehnologija”, kao i efekte tog ugovora okarakterisao kao “Izgradnju aerodroma u Trebinju”.

Vrlo oštra ocjena, ali, bez dileme, stoji.

Nekoliko je razloga za to; Prije svega već čuveni Aleksej Konstantinovič Kahidze, koji je predstavljen kao “predsjednik Upravnog odbora Gasprom SPG Tehnologija”, što je potpuno netačno.

Iz prostog ralzoga, jer je “Gasprom SPG Tehnologija”, društvo sa ograničenom odgovornošću, koje ima generalnog direktora, ali ne i Upravni odbor. Upravnog odbora, niti njegovih članova, uopšte nema u osnivačkim aktima pomenute firme.

Kahidze nije predsjednik UO, jer on ne postoji, što je uočljivo iz registra privrednih društava Ruske Federacije, u koji je upisan “Gazprom SPG Tehnologija”.   

Generalni direktor firme je Sergej Vladimirovič Skrinikov, a firma je osnovana 19.07.2017. godine.

“Gazprom Gazomotornoe Tolivo” jedan je od osnivača firme sa 51% udjela, dok je drugi (sa 49 posto) firma iz Moskve “Gazholdtehnologija”, čiji je direktor i vlasnik Nikolaj Vaganov.

Vaganov je, prema vijesti “Interfaxa”, datiranoj 28. septembra u prigradskom podmoskovskom mjestu Šelkovo registrovao takođe kompaniju “Gazprom SPG tehnologije”, pri čemu je, kao i u Sankt Peterburškom slučaju, “Gazprom Gazomotornoe Tolivo” dobio 51 posto vlasništva,  a 49% Vaganov.

U vijesti agencije “Interfax” još se navodi da će “Gazprom SPG Tehnologija” biti uključena u izgradnju i rad LNG mini-preduzeća, marketing i prodaju proizvoda.

Proizvod je ukapljeni plin. 

Ukapljeni plin bi se, kako se može zaključiti iz nemuštih izjava Milorada Dodika, Slobodana Puhalca i ostalih, koji su prisustvovali potpisivanju sporazuma, trebao proizvoditi u Zvorniku, pa distribuisati po cijeloj RS, BiH, Regionu, što je, budimo realni, smiješno.

LNG tehnologija je preskupa i za prebogate evropske zemlje, SAD i Rusija ulažu u ovu tehnologiju milijarde dolara, a ovdašnjim građanima se nudi šarena laža da će se za 70 miliona evra, koliko, kako se tvrdi, vrijedi zvornički projekat, ukapljeni plin proizvesti u Xvorniku,  a potom i pretvoriti u energiju koja pokreće toplane, vozila i rješava nedostatak energije. 

“Izgradnja aerodroma u Trebinju” djeluje realnije.

Bilo bi odlično da je najavljeno ulaganje zaista ostvarivo, ali sve ukazuje da je riječ o političkoj pričici za jednokratnu upotrebu.

Činjenica jeste da je pomenuta ruska firma povezana sa nekim od djelića “Gasproma”, ali je činjenica i da ruski gigant ima na hiljade projekata, od kojih se mnogi uopšte ne dovedu do kraja, već se odbace kao neizvodivi.

Činjenica je i da ruski gigant nerijetko nastupa i politički, zastupajući stav Kremlja, a on je, u ovom slučaju, usmjeren na emitovanje lažne slike o ruskim investicijama u Republici Srpskoj. Te investicije, praktično, ne postoje; Rusi iz RS samo izvlače novac i to stotine miliona iz naftne industrije, ali i troše Milorada Dodika i RS kao oruđe u sukobu sa SAD-om.

U Globalnom sudaru ruske sile i američke velesile, BiH/RS je tek mali sporedni kolosijek iz ugla Rusije i SAD-a; Iz ugla ovdašnjih građana djeluje kao da je ova zemlja u sred bojnog polja.

Ruse dolazak Kahidzea, koji je, u najboljem slučaju, predstavnik direktora Skrinikova, nije koštao ništa, a politički su dobili još jedan poen, jer je sve predstavljeno kao dolazak Globalnog giganta “Gasproma” u RS, što je potpuno netačno. 

Da bi politički poen bio potvrđen, u Zvorniku je bio prisutan ruski ambasador Petar Ivancov kako bi cijeloj priči dao autentičnost, iako je ona tek puka politička forma bez, usudio bih se reći, ikakve suštine.

Režim je, takođe, dobio poene, a građani su, uobičajeno, ostali praznih ruku.  

Kada se sve sagleda, Aleksej Konstantinovič Kahidze je izvrsno odigrao svoju ulogu i bio najubjedljivi glumac Ruske LNG bajke ispričane u Zvorniku; Kahidze, ko god da je, zaslužio je nagradu!

RTRS i Slobodan Puhalac, direktor “Gas - Res” o ukapljenom plinu
Javni servis o cijelom slučaju objavio je sledeće: 

Novom tehnologijom gas će biti pretvoren u tečno stanje i transportovan do gradova do kojih nema gasovoda.

Dosad, u ovom dijelu svijeta, nepoznat način dopremanja gasa potošačima, mnogo je bezbjedniji od dosad primjenjivanog.
Tehnolozi, nedaleko od krajnjeg potrošača, gas pretvaraju u željeno stanje i omogućavaju nekoliko načina upotrebe.

- Јedan je autonomna gasifikacija manjih gradova, gdje se procesom gasne kogeneracije ostvaruje električna enegrija i toplotna energija, pojašnjava Slobodan Puhalac, v.d. direktora preduzeća "Gas-Res".

Ovako dopremljen energent moguće je koristiti i kao pogonsko gorivo vozila.
Da bi pojedinci i preduzeća osjetili sve pogodnosti nove tehnologije, neophono je registrovati zajedničko preduzeće "GasRes-a" i ruskog "Gasproma".

Ruski partner imaće većinski udio vlasništva, a koliki će biti, tek treba da bude utvrđeno.
Uvođenje mogućnosti korišćenja novog, takozvanog ukapljenog, ne znači odustajanje od decenijama poznatog gasa.
- Očekujemo pokretanje pogona za komrimovani prirodni gas i istovremenu realizaciju oba projekta, tako da ne bi jedan isključio drugi. Dakle, pred nama je mogućnost korišćenja oba, dodaje Puhalac.

Zanimljivo, danas je Rusija i Srbiji omogućila da prirodni gas može prodavati i drugim državama, a ne samo potrošačima na svom tržištu, kako je definisano ranijim ugovorm.

Koliko je gas iz Rusije važan za evropske zemlje pokazuju analize stručnjaka, objavljene u medijima Srbije.

Stručnjaci si izračunali da bi obustavom isporuke ruskog gasa, Italija vanredno stanje morala da proglasi za 14, a Njemačka za 20 dana.