четвртак, 28. децембар 2017.

Papak iz sjene: Čubrilović, uz Dodikovu pomoć, želi smijeniti Pavića i preuzeti DNS

piše: Slobodan Vasković

Nedeljko Čubrilović, zamjenik predsjednika DNS-a, potpuno je u funkciji napora Milorada Dodika, lidera SNSD-a, da sruši Marka Pavića, predsjednika Demokratskog narodnog saveza.

Čubrilović je, prije desetak dana, održao sastanak sa Dodikom i njegovim najbližim saradnicima, na kojem je dogovarao rušenje Pavića, kao i smjenu nekoliko direktora iz redova DNS-a bliskih lideru te stranke.

Čubrilović, koji je i predsjednik Narodne skupštine RS, oduvijek je bio Dodikov čovjek, a, nakon što je SNSD snažno napao DNS, otvoreno se stavio na stranu lidera najveće stranke u RS.

Čubrilović u ratu SNSD-a i DNS-a vidi svoju šansu da smijeni Pavića i preuzme stranku.

Pri tom on računa na pomoć Spomenke Stevanović, potpredsjednice DNS-a za istočni dio RS, kao i biznismenke Rankice Panić, vlasnice firme “Premijer”.

Na sastanku sa Dodikom, Čubrilović je tvrdio da je “DNS u raspadu”, izuzimajući Kozarsku Dubicu, koja je pod kontrolom potpredsjednika stranke Darka Banjca, kao i dio Sarajevsko-romanijske regije.

Čubrilović je još istakao da bi, u slučaju da on preuzme stranku, SDS bio spreman za koaliranje sa DNS-om, nakon toga i sa SNSD-om, što je potpuno netačno.

Dodik je Čubriloviću obećao svaku vrstu pomoći u njegovim naporima da preuzme DNS i na tom sastanku najavio nove akcije SNSD-a, ali i institucija, protiv koalicionih partnera i samog Pavića.

Netačno je i da je DNS u raspadu, ali je tačno da je Čubrilović veoma nezadovoljan svojom pozicijom u stranci, jer kao zamjenik predsjednika nema nikakav uticaj, već je ta funkcija bukvalno izmišljena za njega 15.07.2017. godine, na sjednici Glavnog odbora stranke.

Stvarni uticaj unutar DNS-a imaju Pavić i potpredsjednici stranke, među kojima je i pomenuti Banjac, koji je zadužen za Izborne jedinice 1,2 i 3.

Upravo ta činjenica potpuno je konsternirala Čubrilovića, jer on sam u tim Izbornim jedinicama nema nikakav uticaj. I ne samo u tim, jer zamjenik predsjednika DNS-a nema baš nikakvu podršku po dubini stranke, niti u njenim najznačajnijim organima.

Pitanje je i da li bi se Stevanovićeva usudila otvoreno podržati Čubrilovića, bez obzira na njihove “bliske poslovne veze”, dok je Panićeva nebitna, osim zbog činjenice da je u vrijeme Čubrilovićevog ministrovanja saobraćajem i vezama, njena firma, zbog veza sa tadašnjim ministrom, ostvarila milionske ugovore sa JP “Željeznice RS”.

Sukob Dodika i Pavića se multiplikuje, posebno nakon odluke Vlade RS da sa liste strateških preduzeća skine rudnik “Ljubija”, što je izvorište namjere lidera SNSD-a da ga pokuša prodati Evgeniju Zotovu, vlasniku tašna-mašna firme “Izrael investment grupa”. Ovu prodaju spriječila je Narodna skupština RS u maju 2017. godine, a tada su svi poslanici DNS-a, osim Čubrilovića, bili protiv prodaje. Čubrilović je bio suzdržan.


Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora i osoba od najvećeg povjerenja Pavića, izjavio je prije par dana da se “Ljubija” treba prodati firmi koja “ima eksploataciona prava”, a to je “Arselor Mital”, koji već godinama gazduje rudnikom.