петак, 15. децембар 2017.

Akcizna ŠlogTorta: Analfabete, Komesari, Slastičari i KonsiljereBankari

piše: Slobodan Vasković

Aleksandar Piker/foto: Tanjug
1.
Aleksandar Piker podnio je ostavku na poziciju predsjednika Izvršnog odbora Komercijalne banke Beograd, kao i na funkciju predsjednika Nadzornog odbora Komercijalne banke.

Učinio je to 22.09.2017. godine, razišao se sa akcionarima KOMBANK-a, nakon što je tu instituciju za dvije godine rada odveo u teški minus. Iz zatečenog plusa.

Piker je, između ostalog, KOMBANK uveo u poslovanje sa osobama koje se nalaze na “Crnoj listi SAD-a”, a jedna od njih je i Milorad Dodik.

2.
Dodik je, da se prisjetimo, u maju ove  godine unio 200.000 evra u Republiku Srpsku. 


3.
"Novac je plaćen sa banaka koje su dale kredit kupcima i to je došlo na moj račun. Novac sam podigao uredno sa računa Komercijalne banke i na granici Srbije prijavio da tu sumu iznosim, a na graničnom prelazu u BiH da unosim. Sve sam uradio u skladu sa zakonom"izjavio je Dodik, obrazlažući odakle mu 200.000 evra koje je, krajem maja, unio u BiH(ba.N1)

Tadašnje prepucavanje oko toga kako je Dodik došao do tih 200.000 evra bilo je standardna forma, ali ključno pitanje je kako je Dodik uopšte mogao, a tvrdi da jeste, podići taj novac sa računa Komercijalne banke u Beogradu.

U Banke BiH stiglo je, krajem januara, obavještenje iz SAD-a da se Dodik nalazi na “Crnoj listi”, što mu, po automatizmu, onemogućava finansijsko poslovanje u Bankama.  Isto obavještenje je, bez sumnje, stiglo i svim Bankama u Regionu, tako i u Srbiji. 

Sve Banke, koje nešto znače i u BiH i u Srbiji i u cijelom Svijetu, osobama koje se nalaze na listi “OFAC” (Kancelarija za kontrolu imovine stranaca koja je u sklopu Ministarstva trezora SAD), na kojoj je i Dodik, ne dozvoljavaju da imaju otvorene račune niti da posluju preko tih Banaka.

Sve Banke u BiH, koje u svojim aktima imaju odluku vezanu za OFAC - listu, ili to imaju njihove matične Banke, odmah su, po dobijanju obavještenja, uskratiti Dodiku svaku vrstu finansijskih transakcija preko njegovih računa u tim Bankama. Čak i primanje plate.

Sada je pitanje zašto to nije učinila Komercijalna banka u Beogradu i da li će zbog toga ta institucija pretrpiti veliku štetu, jer je osobi sa “Crne liste” SAD-a omogućila finansijske transakcije?!

Piker je odličan Dodikov prijatelj, koji mu je (krajem marta) bio u posjeti u Banjaluci.

Vigemark i Han
Od kraja 2013. pa sve do kraja 2015. godine, Piker je bio na čelu tadašnje Hypo grupacije u BiH.

Piker je iz Salcburga, odakle je i Johanes Han, njegov dobar prijatelj i, uz to, evropski komesar za proširenje. (Salcburška veza; 29.06.2017.)

Vjerujem da je napisano sasvim dovoljno i da nema potrebe za uvođenjem u priču letova “Cesne” Vazduhoplovnog servisa RS u Salcburg, tokom mjeseca juna.

4.
U junu sam vjerovao da je napisano sasvim dovoljno da se shvati ko je Dodikov lobista u EU i zašto se toliko snažno guraju akcizni zakoni koji, primarno, služe za popunjavanje budžetskih rupa, planiranih za 2018. Samim tim i za uspjeh na izborima vladara tih budžeta.

5.
Nakon usvajanja akciznih zakona u decembru, pade mi junska vjera u vodu, jer očito da Savez za promjene baš i ne razumije sve što pročita. Ne na blogu; Generalno.

6.
Posebno nikako ne uspijevaju da čitaju Dodikove providne poteze, iako se navodno trude; Tu su baš funkcionalno nepismeni.

7.
Poseban problem je što predstavnici Saveza ne znaju ni procedure u zajedničkim institucijama BiH. Analfabete su.

8.
Da znaju procedure, akcizni zakoni nikada ne bi bili usvojeni. Ne bi uopšte stigli na dnevni red Savjeta ministara.

Ali su stigli. I prošli. Nakon toga su prošli i u Domovima.

9.
Neću pojašnjavati kako; To bi trebalo da učine predstavnici SzP-a. Što se, kladim se, neće desiti. “Vadiće se” na “mislili smo”!!! 

Loše “vađenje” - Nisu mislili!

Da jesu, akciznih zakona ne bi ni bilo. A da su udar na građane, jesu. I to dramatičan.

10.
Džaba bi Dodiku bili i Han i Piker i Slastičar Vigemark, da je SzP znao da čita.

Ovako, sva ta histerija, što dolazi iz njihovog bloka, čisto je licemjerstvo. I to je važno reći zbog istine o akcizama i načina na koji su usvojene.

11.
Što se Pikera tiče, on je, lobiranjem kod Komesara, uradio još jedan kvalitetan posao za Dodika. Plus Komesar Han i Slastičar Gunar. 

Gurali su akcize iz sve snage. Kad su i sami “Pogurani”. Uljem, šećerom, brašnom i praškom za pecivo.


12. 
Režim nastavlja da opstaje zahvaljujući Opoziciji. Tragična konstanta.

Po narod, jer Opozicija ionako nije alternativa.

Što se Dodika tiče, osim dobrih odnosa sa bankarima iz sivih zona (KonsiljereBankari), očito je da obožava Komesare - bilo da su Ruski ili iz EU.


13.
Ostanite sa mnom.