уторак, 5. децембар 2017.

Deba i Đorđo sasjekli "Zelengoru"

piše: Slobodan Vasković

Đorđo Sladoje postavljen je za v.d. direktora ŠG “Zelengora” iz Kalinovika, 13.04.2016. godine, bez objavljenog konkursa.

Za vršioca dužnosti imenovan je zaključivanjem Ugovora o radu; Ugovor je potpisao generalni direktor JP “Šume RS” Risto Marić. 

Imenovanje je bilo nelegalno, jer Sladoje ne ispunjava uopšte uslove za bilo koju rukovodeću poziciju, posebno direktorsku, ali šta je u poslovanju “Šuma” uopšte zakonito?! Ništa.

Od aprila prošle godine pa sve do danas, Marić, aneksima na Ugovor o radu, produžava na po dva mjeseca Sladoju direktorsku poziciju, a Sladoje, kako se može zaključiti iz dopisa Sindikalne organizacije ŠG “Zelengora” Ministarstvu poljoprivrede i brojnim drugim insitucijama, pravi ogromnu štetu, koja se mjeri stotinama hiljada KM.

Sladoje je, prema tvrdnjama sindikalaca, oštetio “Zelengoru” za iznos od cca pola miliona KM.

On omogućava bespravnu sječu, kojom je načinjeno cca 130.000 KM štete, a uprkos nalazima inspekcije i kaznama zbog navedenog, sa nelegalnom sječom se nije prestalo.

Nije se prestalo ni sa izvozom drvnih sortimenata u Srbiju, preko firmi iz Rudog, Čajniča i Višegrada, iako je Vlada RS svojom odlukom zabranila izvoz.

Međutim, kako iz “Zelengore”, tako i iz drugih Šumskih gazdinstava nastavljen je nelegalni izvoz, a sve pod patronatom Riste Marića.

U prvih šest mjeseci ove godine, planirani razhodi prekoračeni su za 260.000KM; To se odnosi na samo jedan dio rashoda, navodi se u dopisu, “u kojima nisu obuhvaćeni značajni rashodi po utrošku goriva i maziva koji se obezbjeđuju na benzinskoj pumpi - Blondi- vlasništvo Radomira Sladoja, zvanog Deba.

Deba je zamjenik načelnika opštine Kalinovik i, defakto, je vlasnik tog mjesta,a Đorđo Sladoje je predsjednik Skupštine opštine i sprovodi sve Debine naredbe.

Đorđo Sladoje progoni radnike koji ga ne podržavaju, prijeti im, naziva pogrdnim imenima, a inženjerima, koji nisu na njegovoj strani i koji imaju preko 30 godina radnog staža, daje da rade fizičke poslove. 

Istovremeno, one bez iskustva, ali sa odgovarajućom partijskom knjižicom postavlja na rukovodeća mjesta.

Ne preza od najtežih uvreda, pa neke radnike “naziva ušima”.

Plate radnicima se isplaćuju iz pozajmica - od ŠG "Visočnik" 850.000 KM, kao i iz kreditnih sredstava od 590.000 KM.

O svemu ovome obaviješteno je, nekoliko puta, rukovodstvo JP “Šume RS”, kao i druge institucije, ali ništa nisu učinili da spriječe Sladoja u njegovom rušilačkom pohodu na firmu koju vodi.