уторак, 19. децембар 2017.

Premijerka derogira parlament i ruši tek usvojeni budžet; Dodik odobrio imenovanje Stevandića na poziciju direktora UKC Banjaluka

piše: Slobodan Vasković

Premijerka Željka Cvijanović krenula je u rušenje budžeta za 2018. godinu samo nekoliko dana nakon njegovog usvajanja.

Memorandum koje su potpisali Vlada RS i “socijalni partneri” sporni su iz mnogo razloga, a kose se i sa zakonima.

(Realizacija Memoranduma o zajedničkim mjerama u periodu od 2018. do 2020. godine, koji je danas potpisan između Vlade RS i Saveza sindikata RS, uticaće na rast plata i bolju zaštitu radničkih prava.
Rečeno je ovo poslije potpisivanja memoranduma, a svoje potpise su stavile premijerka RS i predsjednica Sindikata.
Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja i zbog konstruktivnih mjera koje je Sindikat donio. Nezavisne novine, 18.12.2017.

Ne može premijerka Željka Cvijanović donositi odluku da potpiše nešto što bi moglo promijeniti budžet za narednu godinu koji je već usvojen (npr. povećanje plata, povećanje najniže plate…).

Na taj način premijerka derogira parlament.

To nije sve: U prvom kvartalu svake godine se usvaja takozvani DOB - dokument okvirnog budžeta, što je, pojednostavljeno, projekcija budžeta za naredne tri godine. I to već postoji kao dokument; Plus silne strategije, reformske mjere…

Sve su to dokumenti koji prolaze silne procedure i u kojim je zastupljen i finansijski dio. 

Na reformskim mjerama su bili angažovani i strani konsultanti, koji su zahtijevali precizno planiranje i jasne ciljeve.

Na sve to, premijerka potpisuje memorandume koji znače i finansijske promjene. To je dokaz omalovažavanja svih dokumenata koji već postoje i institucija koje su ih donijele. 

Ujedno, to je i dokaz da Vlada RS nema nikakvu strategiju, već samo dnevnopolitičke interese.

S druge strane, memorandum, ma koliko pompezan bio, nije stvarna obligacija i to bi trebalo da je jasno socijalnim partnerima. 

Memorandum je vrsta protokola, više moralno-etičke, nego stvarne obaveze potpisnika.

Vladi RS ni moral ni etika nisu poznati pojmovi, tako da je sav lumperaj oko memoranduma tek još jedna demonstracija premijerkinog neznanja i bahatosti.

Dodik odobrio imenovanje Stevandića na poziciju direktora UKC Banjaluka   
Nenad Stevandić trebalo bi da bude novi direktor UKC Banjaluka. Oni bi na tu poziciju trebalo da bude postavljen umjesto Vlade Đajića, sadašnjeg vršioca dužnosti generalnog direktora.

Imenovanje Stevandića samo je dio aktivnosti koje je naložio Milorad Dodik kako bi ojačao njegovu kombi partiju.

Stevandić, koji je na poziciji v.d. zamjenika generalnog direktora UKC (i jedan od potpredsjendika Narodne skupštine RS), uposlio je pedesetak aktivista svoje stranke u tu instituciju.

Imala bi tu šta da radi Inspekcija, ali iz te institucije ne smiju reći ni “hop” a kamoli skočiti.

Mirko Stanetić, bivši direktor UKC, kojeg je Vlada RS razriješila te dužnosti 31.03.o.g., a Okružni sud poništio to rješenje prije nekoliko dana, imao je ambiciju da bude vraćen na direktorsku poziciju.

Na ambiciji je i ostalo, jer je Stanetiću prvo fino rečeno da se ne može vratiti, a kada je počeo da insistira, opomenut je na način koji nije ostavio mjesta nikakvoj dilemi.