среда, 6. децембар 2017.

Čovićev “Kosovski put”; Patuljci pojma nemaju; Samošamaranje Opozicije; Gospodar Nedobijenih Kredita i Izolir traka

piše: Slobodan Vasković


foto: N1
1.
Sastanak u Beogradu, gdje je Aleksandar Vučić primio tročlano Predsjedništvo BiH, bio je potpuno nepripremljen i samim tim besmislen.

Njegovo održavanje nije ništa promijenilo u odnosima Srbije i BiH, već samo potvrdilo da se ovakve prilike iskoriste za nove dnevne neprilike.

Inercija dnevnopolitičkih potreba.

2.
Dragan Čović, čija je politika, nakon presude “Hrvatskoj Šestorki”, pretvorena u bezličnu masu ničega, uspio je da, na trenutak, odvuče pažnju od te činjenice.

Njegovo kandidovanje “Kosovskog puta” (“BiH će pratiti Srbiju po pitanju Kosova”) iznjedrilo je “intervenciju” Bakira Izetbegovića koji je rekao da je to “Čovićev lični stav”, kao i da će se “spoljna politika BiH voditi u Sarajevu”. 

Vučić je rekao da je “citirao Čovića” i sve se nazvalo skandalom, iako nikakvog skandala (između Vučića i Izetbegovića) nije ni bilo u svoj toj retoričkoj igrariji.

3.
Jedini pravi skandal je da se tri člana Predsjedništva BiH svađaju javno na teritoriji susjednih zemalja, a još veći da tu činjenicu niko i ne primijeti.

4.
Jednostavnije rečeno, nije u Beogradu primarno “varničilo” između Vučića i Izetbegovića, već između Izetbegovića i Čovića, a sve je fakturisano prvom paru. Što je tek sekundarna činjenica i nikako ne bi trebalo da zasjeni Krater među članovima Predsjedništva BiH, posebno na liniji Izetbegović-Čović.

5.
Što se, pak, srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića tiče on je bio standardno sterilan, neiskren i očekivano dosadan sa svojim plitkim "znao sam" floskulama, koje su smislene koliko i Čovićeve “Kosovske igrarije”; Dovoljno je podsjetiti da je Čović nedavno izjavio da nezavisnost Kosova za njega “nije uopšte pitanje, već je pitanje kako napraviti konsenzus oko toga”, pa je više nego lako zaključiti osnovni motiv njegovog beogradskog “Kosovskog zaokreta”!

6.
Čović jeste na nekoliko časova odvukao pažnju sa činjenice da mu se politika raspala, ali ga taj fakt neumitno čeka (kao i njegove ogromne posledice), odmah nakon što prestanu kratkotrajni beogradski filmski dimovi. Sve je bilo za jednokratnu upotrebu.

Suočavanje Čovića sa sopstvenom propalom politikom je neizbježno, makar se kompletno Predsjedništvo, do kraja mandata, nastavilo javno valjati u blatu. Što im je najomiljenija igrarija.

7.
Što se tiče Vučića on je solidno pazario - dobio je ono što je i želio, i na unutrašnjem i na spoljnom planu - On je bio konstruktivan, a Patuljci pojma nemaju. 

8.
Dok se vrh BiH brukao po Beogradu, Opozicija se pripremala za “Skupštinu Naroda” u Trebinju, a Režim im je, u znak “podrške”, spakovao još jednu nagaznu minu: Zdravko Ponogoš, narodni poslanik iz PDP-a, još i iz Trebinja, napustio je tu stranku i postao “nezavisan”.

9. 
Njegovim aktom Režim je pojeftinio opozicionu “Skupštinu Naroda”, skinuo joj dio značaja i udario još jedan šamar opiziciji.

10.
Opozicija, mora se priznati, nakon prvog šamara, više ne okreće i drugi obraz; Unaprijedili su taj momenat - sada sami sebe javno šamaraju - Besmislicama.

11.
Odjednom su svi iz vrha PDP-a zaključili da “uopšte nisu iznenađeni Ponogoševim postupkom” i slične budalaštine.

Ako je već tako, zašto ga ranije nisu istjerali iz svojih redova? Zašto su čekali “nož u leđa” u Trebinju na dan održavanja “Skupštine Naroda”?!

Mučno je više slušati objašnjenja Papaka, a podjednako mučno (da ne kažem nešto teže) objašnjanja Opozicije o, sada već, Stadu Papaka.

12.
Za promjenu, bilo bi jako dobro čuti ko je iz opozicionih stranaka kriv za loše kadrovske procjene oko poslaničkih kandidata za izbore 2014., a izvrsno bi bilo saznati ko je kažnjen zbog njih gubitkom stranačke ili bilo koje druge funkcije.

13.
Ništa od toga, jer bi to značilo suočiti se sa sopstvenim političkim propustima, što je već tabu. 

Najlakše se sakriti iza ispranih bezvrijednih objašnjenja, koja samo dodatno pojačavaju nevjericu u snagu opozicije.

14. 
Režim je, preuzimanjem Ponogoša, ostvario još jednu Pirovu pobjedu; Pitanje je šta će im, kada nemaju pojma ni šta će sa svojim, a posebno šta će sa entitetom koji vode. Ravno do dna.

P.S.
Gospodar Nedobijenih Ruskih Kredita Milorad Dodik odlazi u Sankt Peterburg po još jedan lažni kredit. Biće interesantna njegova “vrijednost”!


Umjesto kredita dobiće, kao i obično, instrukcije kako da još dublje gurne RS u izolaciju. Jednostavnije rečeno, Gospodar Nedobijenih Ruskih Kredita odlazi po novi kontingent ruske Izolir trake.