субота, 30. децембар 2017.

Metuzalemove regresirane laži

piše: Slobodan Vasković

Stevo Mirjanić Metuzalem ponovo je slagao javnost i seljake tvrdnjama da je na regres za dizel gorivo Ministarstvo poljoprivrede, u protekle četiri godine, izdvojilo cca 33 miliona maraka.

Notorna neistina, jer je taj iznos manji za pet miliona i izdvojeno je cca 28 miliona KM.

O čemu se radi: Regres poljoprivrednicima koji su u sistemu PDV-a nije 0,60 KM, već 0,51 KM po litri goriva. Distributeri regresiranog dizel goriva dostavljaju knjižna obavještenja za PDV, na cjelokupan iznos, sa veleprodajnih faktura, iako su obveznici PDV prilikom preuzimanja dizela platili cijenu umanjenu za 0,60 KM/l. 

Ovim poljoprivrednici gube 0,09 KM/l i regres im iznosi 0,51 KM/l.

Distributeri regresiranog goriva koji potpišu Sporazum sa Ministarstvom poljoprivrede formiraju maloprodajnu cijenu tako što na osnovnu cijenu iz rafinerije najprije dodaju sve dadžbine - akcizu, putarine, a zatim zaračunavaju maržu i PDV.

Iako seljaci već godinama ukazuju na ovaj gubitak, Metuzalem još uvijek nije shvatio o čemu se radi. I takav “stručnjak” vodi naš agrar. 

Navedeno je samo još jedan u nizu dokaza da Mirjanić nema pojma o ekonomiji u poljoprivredi; jedino čime se on bavi jeste samohvala lažiranim podacima i ispraznim izvještajima i brojkama, koje uopšte ne oslikavaju stvarno stanje na terenu.

Među seljacima vri zbog novog Zakona o akcizama koji će dovesti do poskupljenja goriva, a time i radova u poljoprivredi. 


Metuzalem je nedavno pokušao da ugasi tu vatru novim lažnim obećanjima, ali mu to nije pošlo za rukom. Kada na snagu stupi Zakon o akcizama i dođe do spokupljenja goriva, uslijediće veoma teški dani za Prvog Minhauzena Vlade RS.