недеља, 17. децембар 2017.

Spržena Zemlja/Legalizacija Kriminala: Novom pljačkom 19,4 miliona KM Tegeltija, Vujnić, Džombić&co pokrivaju staru pljačku 19,4 miliona KM

Snežana Vujnić, direktorica IRB-a, optužena za pljačku 122,5 miliona KM u Bobar banci, je 16.12.2017. aktivirala mjenice i prisilno sa računa “Alumine” skinula 130.000 KM!!! 

Nakon ove mjenice, slijedi druga od 330.000 KM, a nakon nje će se aktivirati mjenica na 19 miliona KM. Uništenje "Alumine" je neminovnost, jer se tim aktom namjeravaju sakriti kriminalne radnje Tegeltije, Džombića, Vujnićke..., samim tim i njihovog zaštitnika Dodika

piše: Slobodan Vasković

Zoran Tegeltija, ministar finansija u Vladi RS, će uništiti “Aluminu”; Kako stvari stoje, Niko ga u tome neće spriječiti, niti može sve i da hoće. 

Najgore od svega je što ga Niko, baš Niko i ne spečava, a samim tim, njegovi saučesnici u brutalnom ataku na zvorničku firmu, koji će imati fatalan ishod, su premijerka Željka Cvijanović i njihov šef Milorad Dodik.

“Alumina” se uspjela održati nakon višemjesečnih udara Klana, izvršenih preko Gordana Pavlovića, vlasnika firme “Pavgord” i Zorana Stevanovića, gradonačelnika Zvornika. I u tom napadu učestvovao je Tegeltija, koji je strateg i “ne prlja ruke”. Za to su zaduženi drugi.

Kada taj pokušaj otimanja “Alumine” nije uspio, Tegeltija je iskoristio institucije (što je tipično za kriminalne radnje Režima) da bi poravnao zvorničku firmu.

Povratak na mjesto zločina
Jednostavnije rečeno, Zločinci iz IRB-a i nekadašnjeg Velikog kreditnog odbora su se, javno i uz zaštitu institucija, vratili na mjesto zločina: Odlučni su dokusuriti ono što je preostalo iza Vladimira Romanova i njegove LitvanaskoSrpske bande, što je iz FG “Birač” i preko nekadašnje Balkan Investment Banke, izvukla nelegalno 1,7 milijardi maraka. 

O čemu se radi: IRB je 16.12.2017. godine sa računa “Alumine” skinuo 130.000 KM, kao namirenje za kriminalni kredit koji je 10.05. 2012. godine isti taj IRB plasirao zvorničkoj firmi “Energolinija”, što je tada bila pod kontrolom Litvanaca. 

O tom teškom kriminalnom aktu sam napisao niz tekstova (vidi dodatak), kao i o tome kako je IRB plasirao kredit: Umjesto parcijalno i po situacijama (kako se izvode određeni namjenski radovi), IRB je “Energoliniji”, u jednom danu, uplatio svih 19,4 miliona KM. 

Od tog iznosa, oko 14 miliona KM su Litvanci, uz pomoć šefice pravne službe FG “Birač” Sonje Rubež, u jednom danu, prenijeli u Litvaniju i na  Djevičanska ostrva (vidi dodatak).

“Alumina” je, kako sam to već navodio, bila jemac po ovom kriminalnom kreditu. 

Još u junu sam najavio da IRB, uz žestok pritisak ministra Tegeltija, pokušava da cijeli iznos duga naplati od jemca, odnosno “Alumine”. 

Praktično, Tegeltija i vođstvo IRB-a prisiljavaju “Aluminu” da vrati novac koji su Litvanci, zajedno sa domaćim političarima, pokrali.

Teško krivično djelo pokriva se novim teškim krivičnim djelom!

Ovakav scenario ide jedino na ruku Aleksandru Džombiću i Tegeltiji, jer bi se, otimanjem novca od “Alumine”, zataškala afera “Kredit Energoliniji”, a za njom i druga afera - ona vezana za IRB-e, koja je novac uzet od  Evropske investicione banke, bez ikakvog obezbjeđenja dala “Energoliniji”, da bi ga Romanov&co proslijedili sami sebi.

Ukoliko bi se uspjelo sa navedenim zataškavanjem, pitanje i utvrđivanje odgovornosti i umiješanosti Tegeltije u ovom slučaju, kao i Džombića i brojnih drugih domaćih sluga Litvanaca, bilo bi gurnuto u drugi plan.

U cilju realizacije ovog minikriminalnog projekta, a u slučaju nekooperativnosti “Alumine”, Tegeltija je već naložio da se aktiviraju mjenice i da se račun “Alumine” blokira. (“Litvanski Banditi i dalje haraju po RS uz pomoć vrha RS”, 05.06.2017.).

Tegeltija uspio blokirati “Aluminu”: Počeo proces spasavanja odgovornih za kriminalna djela
Od juna Tegeltija insistira da se računi “Alumine” blokiraju i konačno je to uspio učiniti u decembru.

Sva tužilaštva u BiH/RS su itekako upoznata o ovom teškom obliku prevare i oštećenja IRB-a, posebno Svetlanka Bijelić iz Posebnog odjeljenja tužilaštva, ali niko ne želi da riješi taj čisti kriminalni akt. Jer, niko ne želi da se zamjeri Vrhu RS, što stoji iza njega. 

Pomenuti kredit, ispred Velikog kreditnog odbora, odobrili su tadašnji premijer Aleksandar Džombić i Zoran Tegeltija, tadašnji, a i sadašnji ministar finansija.

Novac je plasirala Snežana Vujnić, tadašnja, a i sadašnja direktorica IRB-a, jedan od optuženih za pljačku, izvršenu preko Bobar banke, tešku 122,5 miliona KM. Ovaj proces je u toku.

Svi navedeni su tada znali da nije bilo osnova za ovo kreditno zaduženje.

Zoran Tegeltija, blokiranjem “Alumine”, pokušava da spase sebe, Džombića i Vujnićku, jer su oni isključivi krivci za pljačku.

“Energolinija” je prije godinu dana otišla u stečaj i stečajni upravnik je odbio da prizna potraživanje iz kredita budući da je nenamjenski potrošeno, pokradeno, te nema osnova za zaduženje društva. 

Od tog trenutka krenuli su problemi Tegeltiju, Vujnićku i Džombića, jer je postojao rizik da se utvrdi visina štete i kriminala koji su počinili sa Litvancima; Svim silama su atakovali na “Aluminu” da plati ovaj kredit i to bez ikakvog pravnog osnova. 

Logika Tegeltije i Vujinićke je jasna: Sve dok neko plaća kredit, nema štete za IRB, time ni krivičnih istraga, kao ni robije za njih dvoje i Džombića. 

Aktiviranje mjenica
Pošto je “Alumina” odbila da plati osporeno potraživanje i sebe uvuče u kriminalne radnje pomenutog dvojca, Vujnićka je 16.12.2017. aktivirala mjenice i prisilno sa računa “Alumine” skinula 130.000 KM!!! 

Nakon ove mjenice, slijedi druga od 330.000 KM, da bi nakon nje treblo da se aktivira mjenica na 19 miliona KM. Uništenje "Alumine" je neminovnost.

Vujnićka je odigrala vrlo prljavo: Aktivirala je mjenicu na kraju radne nedelje, na kraju radnog dana, kako “Alumina” ne bi uspjela da spriječi ovu otimačinu.  

IRB je, nakon postupka Vujnićeve, koja je novac otela po nalogu Tegeltije, izgubio svaki smisao postojanja: Umjesto da bude Razvojna banka, IRB je, izvan svake razumne sumnje, kriminalna banka, produžena ruka Režimskih Zločinaca.

IRB služi za činjenje, pokrivanje i prikrivanje kriminala, a ne za bilo kakav privredni razvoj. Tako je od osnivanja te institucije, tako je i danas. 

Otimanje novca od “Alumine” će se nastaviti sve dok IRB ne naplati svih 20 miliona KM; “Alumina” će, u takvoj situaciji, vrlo teško opstati. Zato će sasvim supješno opstati Tegeltija, Vujnić i Džombić. I njihov šef Dodik, bez čijeg znanja i odobrenja nije ni moglo doći do aktiviranja mjenica.

Kriminalno postupanje IRB-a je slika i prilika našeg društva. 

Ne mogu Kriminalci iz vlasti da otimaju, ukoliko sistem postupa u legalitetu i ukoliko postoje kompanije koje su jake i međunarodno prepoznate. Zbog toga kriminalci iz vlasti urušavaju sve što može da zaživi, da bi se, nakon toga, preko Strvinara, potpuno opustošilo ono što je preostalo. 

Kriminalni sistem Spržena Zemlja je na djelu u svom punom obimu. 
Dva u jedan
Pokrivanje kriminalnih djela nije jedini Tegeltijin motiv; Bonus je da slaba i tuđim kreditima opterećena “Alumina” postaje lak plijen za kriminalni Klan, kojem pripadaju Zoran Stevanović i Gordan Pavlović.

Upravo sa njima je u aprilu ove godine, u Vladi RS, Tegeltija dogovarao plaćanje 50 miliona KM iz “Alumine” za kriminalna Pavlovićeva potraživanja. 
Sve što se dešava je Pokazna Vježba moći Zorana Tegeltije i nemoći Milorada Dodika, koji se ne usuđuje suprotstaviti ministru finansija, već podržava njegove aktivnosti. 

To što Dodik nije “ništa potpisao” ne abolira ga od uništenja i pljački izvršenih pod njegovom zastavom. Dapače.

“Aluminu” je bilo moguće spasiti od Kriminalnog Klana, ali je nemoguće spasiti od Kriminalnog Sistema, Države Mafije, koja za uništenje/otimačinu uvijek ima nekoliko kvalitetnih rješenja. 

Pokazalo se to i sa “Aluminom”; Vrijeme je da se kaže zbogom toj zvorničkoj firmi i budućnosti građana Zvornika.piše: Slobodan Vasković

Prije pet godina, nekadašnji vlasnici FG “Birač”, odnosno “Litvanski Banditi”, kako ih je tada nazvao ministar finansija Zoran Tegeltija, preko firme “Energolinija”, uzeli su kredit od IRB RS, u visini od 19,4 miliona KM; Od tog novca opljačkano je više od 14 miliona KM.

Nisu to učinili samo “Litvanski Banditi”, već i njihovi domaći saradnici koji su se ugradili u otete pare. 

MUP RS posjeduje dokaze da je u mahinacijama učestvovao i tadašnji premijer Aleksandar Džombić, ali još uvijek ne postoji “politička odluka” da se on i uhapsi.

Ono što je najgore u cijeloj ovoj priči jeste činjenica da je nerad pravosudnih institucija prouzrokovao udar Gordana Pavlovića, vlasnika firme “Pavgord”, na “Aluminu”, što je pokušaj nezakonitog i kriminalnog preuzimanja te firme.

Svetlanka Bijelić je tužilac Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, Posebno odjeljenje za korupciju, organizovani i najteže oblike privrednog kriminala. Bijelićeva je prije toga bila tužilac Specijalnog tužilaštva RS, koje je ukinuto.

Svetlanka Bijelić zadužena je i da istraži kriminalnih djela u vezi sa “Energolinijom”, ali godinama nije učinila ništa.

Upravo zbog toga, objavljujem O B R A Z L O Ž E NJ E protivpravnog trošenja sredstava iz kredita dobijenog Ugovorom o prosljeđivanju sredstava u iznosu od 19.400.000,00 KM, koje precizno pojašnjava kako je novac izvučen. Svu dokumentaciju posjeduje Bijelićeva, ali ni nakon gotovo pet godina nije uradila apsolutno ništa.

Dana 10.05.2012. godine potpisan je Ugovor o prosljeđivanju sredstava u iznosu od 19.400.000,00 KM, između Fonda za razvoj i zapošljavanje RS ad (IRB predstavnik), kao davaoca kredita i “Energolinije” doo Zvornik, kao korisnika kredita, a jemci za “Energoliniju” su bili “Alusil” doo Zvornik i “Alumina” doo Zvornik.

Ovaj krediti je, zvanično, bio namijenjen za finansiranje Rekonstrukcije kotlova 3. i 4 u vlasništvu “Energolinije”.

“Energolinija” je, nakon dobijanja odvih sredstava, zaključila više fiktivnih ugovora na milionske iznose, kako bi se prikrila krađa ovih sredstava, tj. pokušala da opravda nenamjensko trošenje ovih sredstava. 
Međutim, paraleno sa tim, “Energolijija” je zaključivala i druge stvarne ugovore kako bi se dio posla za koji je uzet kredit i izvršio. 

Radi lakšeg razumijevanja analiziraćemo pojedinačno sporne (fiktivne) ugovore.

Energolinija je sa Birač-em zaključila:
-Ugovor o transferu znanja i iskustva (know-how), dana 24.02.2012. godine u iznosu od 2.063.200,00 KM

Ugovorom o transferu znanja i iskustva (know-how), “Birač” je navodno ustupio pravo korišćenja znanja i iskustva u izradi projekata za rekonstrukciju pomenutih kotlova, a i za iznos koji višestruko prevazilazi iznos tržišne vrijednosti takvih i sličnih poslova. 
-Ugovor o izvršenju posla potpisan je 31.05.2012. godine na iznos od 700.000,00 evra; Ugovorom se “Birač” obavezuje da izradi Glavne i Radne projekte, izmijeni tehničku dokumentaciju, uradi projekat izvedenog stanja i da nostrifikuje projekate, a sve za rekonstrukciju  kotlova, (za koje je prije nekoliko meseci ustupio znanje i iskustvo) za iznos od 2.063.200,00 KM!?

-Ugovor za isporuku i montažu br. 15/12, od dana 11.05.2012. godine u iznosu od 503.000,00 evra, a koji je za predmet imao navodnu isporuku i montažu dijelova radi rekonstrukcije predmetnih kotlova.

-Ugovor o kupoprodaji (31.05.2012. godine) u iznosu od 760.000,00 evra, koji za predmet ima navodnu isporuku i montažu delova, a radi rekonstrukcije predmetnih kotlova. 

Na račun Birača u Litvaniju je po ovim osnovama, nezakonito prebačeno 5,9 miliona KM. 

 Sve ove ugovore je, pored Litvanaca, autorizovala Sonja Rubež svojim potpisom.

Ključni dokaz da su ovi ugovori fiktivno zaključeni, te da je novac dobijen iz IRB kredita neosnovano prebačen na nerezidentni račun Birača, (otvoren kod Ukio banke u Litvaniji), su zaključenje sada stvarnih ugovora (isti predmet ugovora kao kod ugovora sa Biračem) koji za cilj imaju stvarno izvođenje radova na rekonstrukciji kotlova i nabavci potrebnih dijelova, odnosno materijala. 

U vezi sa tim, Energolinija je zaključila:
-Ugovor za isporuku i montažu br. 32/12, sa firmom “Elvaco” Bijeljina, na iznos od 473.000,00 KM, čiji je predmet izrada tehničke dokumentacije za rekonstrukciju kotlova,

-Ugovor je zaključen sa PJSC „Engineering Centar EMALJANSK“ (iz Rusije) na iznos od 871.000,00 KM, a trebalo je da se izvrši Tehnički i radni projekat i dostava druge tehničke dokumentacije za rekonstrukciju kotlova,

-Ugovor o izradi projektne dokumentacije zaključen je sa “IRMA project sistem” doo Beograd na iznos od 70.057,00 KM, čiji je predmet izrada projektne dokumentacije.

-Ugovor za isporuku i montažu br. 15/12 zaključen je sa “CENTRO-GAS” Novi Sad na iznos od 134.762,00 KM, čiji je predmet izrada tehničke dokumentacije za predmetne kotlove i isporuka i montaža delova potrebnih za rekonstrukciju predmetnih kotlova.

-Ugovor o izvođenju radova br. 18/12 zaključen je sa “Termoelektro” Brčko na iznos od 488.977,00 KM, a predmet je montaža dijelova potrebnih za rekonstrukciju predmetnih kotlova.

Zaključenje štetnih ugovora se ovdje nije završilo, te je “Energolinija” potpisala i Ugovor o prodaji korištene opreme za obavljanje privredne djelatnosti sa preduzećem “Alumina” doo, dana 01.09.2012. godine, kojim je kupljena oprema koja apsolutno nema tehničke niti fizičke veze sa navedenim rekonstrukcijom kotlova 3. i 4, niti ima veze sa namjenom ovih kotlova; Sve to urađeno je po cijeni iz Ugovora od 9.2014.493,45 KM; “Energolinija” je ovaj štetni Ugovor isplatila sredstvima dodeljenim od IRB-a; Isplaćen je samo dio - u iznosu od 3.216.159,50 KM?! 

Zaključenje ovog ugovora je imalo za svrhu da se koristi kao opravdanje da su pare od kredita namjenski korišćene.

Ovaj ugovor je odobrila Sonja Rubež svojim potpisom.

Energolinija” je zaključila još jedan fiktivni ugovor i to Ugovor o izvođenju radova, dana 30.12.2012. godine sa preduzećem “Mehanika” doo Zvornik; Tim Ugovorom je “Mehanika”, kao Izvođač posla, bila obavezna da nabavlja i ugrađuje razne dijelove za kotao 4., po cijeni koja odgovara tržišnoj cijeni rezervnog dijela uvećanog za 15%. Ovim putem je Mehanika doo naplatila svoje usluge u iznosu od 4.959.230,00 KM, a da pri tome uopšte nije ugrađivala navedene rezervne dijelove, niti ih pribavljala, već je sve fiktivno rađeno.

Ovaj ugovor je odobrila Sonja Rubež svojim potpisom.

Kao pokriće ovog ugovora, a u cilju stvarne realizacije dijela rekonstrukcije kotlova, zaključeni su:
-ugovor za nabavku dijelova kotla 4 u iznosu od 864.597,00 KM sa “Sibeneromaš OAO “iz Rusije,

-Ugovor za nabavku djelova kotla 4 u iznosu od 241.583,00 KM sa “Čepo” doo Slavonski Brod, 

-Ugovor za nabavku djelova kotla 4 u iznosu 234.699,00 KM sa “Clayde Bergemann GmbH Njemačka”, 

Ugovor za nabavku djelova kotla 4 za iznos od 148.833,00 KM sa “Grosshandel doo”, Beograd.

Osnovni motiv zaključenja navedenih ugovora sa “Biračem”, “Aluminom” i “Mehanikom” je da se stvori prividna situacija da se kredit IRB-a koristi radi rekonstrukcije kotlova 3. i 4. 

Po osnovu ovih poslova, “Energolinija” je na nerezidentni račun “Birača” prebacila 5,9 miliona KM, na račun “Alumine” 3,2 miliona KM, a na račun “Mehanike” 4,95 miliona KM. Ova sredstava su, naravno, završila u privatnim džepovima.

Kada se sve sabere, “Energolinija” je, po osnovu fiktivnih ugovora, od ukupno 19,4 miliona KM kredita IRB-a, nezakonito otuđila preko 14 milion KM. 

Nenamjenski utrošak ovih sredstava, kreiranje kriminalnih ugovora,, doveli su i do stečaja “Energolinije”, kao i činjenice da “Alumina” sada vraća ovako opljačkane pare.

O nenamjenskom trošenju ovog kredita upoznata je i Investiciono-razvojna banka RS, kao i stečajni upravnik Energolinije.

Pored “Litvanskih Bandita”, fiktivne ugovore je, listom i bez primjedbi, odobravala Sonja Rubež, tada vrlo bitna figura među saradnicima Vladimira Romanova, a danas bliska saradnica Gordana Pavlovića, Zorana Tegeltije i Zorana Stevanovića u novom projektu otimanja “Alumine”.

Interesantno je to da je Sonja Rubež imala primjedbi na sadržinu stvarnih ugovora, dok primjedbi nije bilo na fiktivne ugovore.

Javnost treba da zna da je specijalni tužilac Svetlanka Bijelić, (iz Specijalnog tužilaštva RS koje je preimenovano u Posebno odjeljenje za korupciju, organizovani i najteže oblike privrednog kriminala), koja bi, navodno, trebalo da vodi istrage u ovom predmetu teškog i organizovanog privrednog kriminala, tokom 2014., 2015. i u 2016. godini bila u intenzivnoj i više nego srdačnoj komunikaciji sa Sonjom Rubež!!!

Ako se uzme u obzir značaj tadašnjeg premijera Džombića i ministra Tegeltije za vrijeme čijeg mandata se desio ovaj težak kriminal, te interes grupe Zorana Stevanovića, Zorana Tegeltije i Gordana Pavlovića, kao i saradnja ove grupe sa Sonjom Rubež, uz njene konekcije sa tužiocem Svetlankom Bijelić, potpuno jasno zbog čega istraga protiv lica, koja su opljačkala/oprala preko 14 miliona KM iz kredita IRB RS i dalje tapka u mjestu, odnosno zašto za ovaj kriminal već 5 godina niko nije odgovarao; Odgovornih je mnogo i nisu pobjegli u Litvaniju, već se nalaze u Republici Srpskoj.

Svi dokumenti su u mom posjedu, a ne objavljujem ih kompletne zbog obimnosti.