понедељак, 23. јануар 2017.

Zatvoreni Lanac Ishrane protiv BiH

piše: Slobodan Vasković

1.
Odlično je prošao sastanak Aleksandra Vučića, srpskog premijera i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića u Beogradu.

Značajan je, jer znači unapređenje odnosa Srbije i BiH; Značajan je, jer dolazi nakon što su SAD izrekle sankcije Miloradu Dodiku, čime je Beograd poslao lako čitljivu poruku da se ne slaže sa politikom lidera SNSD-a i šefa Režima u RS.

Značajan je, jer je mogao biti otvaranje niza kvalitetnih susreta i konačnog odbacivanja stanja “Zamrznutog rata”, koje, posebno, satire BiH. 

2. 
Svaki korak naprijed u odnosima BiH i Srbije, istovremeno proizvodi i nekoliko koraka unatrag, a brojni su oni koji ih iniciraju. 

Jedan od najznačajnijih inicijatora je, svakako, Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjendištva BiH, koji nikako ne dozvoljava bilo kakvo unapređenje odnosa Bošnjaka i Srba.

Nova tema za raspaljivanje nacionalnih strasti i mržnji na relaciji Bošnjaci-Srbi je Izetbegovićeva odluka da pokrene proces Revizije presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji je u februaru 2007. godine odbacio tužbu BiH protiv SRJ, odnosno Srbije za agresiju i genocid.

BiH ima mogućnost da do polovine februara 2017. godine pokrene postupak revizije presude, Izetbegović će to učiniti i tako ponovo otvoriti ovo staro, u dobroj mjeri već prevaziđeno, polje međuetničkih sukoba.

3.
Izetbegović ne dozvoljava nikakvo poboljšanje odnosa Bošnjaka i Srba iz prostog razloga, jer bi on kao političar postao suvišan, irelevantan, budući da jedino uspijeva da funkcioniše na matrici devedesetih. 

Od svakog pogleda na 21. vijek Izetbegović se od straha naježi, jer njegova retrogradna politika gubi svaki smisao.

4.
Izetbegović je Neprijatelj BiH i ni po čemu se ne razlikuje od Milorada Dodika i Dragana Čovića, kada je rušenje BiH u pitanju: Potpuno svjesno, ruku pod ruku sa njima, on nastavlja da ruši BiH, iako se zaklinje u BiH.

Zaklinje se lažno. 

Izetbegović je, kao i Dodik i Čović, predstavnik Interesnih organizacija, nikako Naroda. 

5.
Taj Zatvoreni Lanac Ishrane, koji čini Triling Izetbegović-Dodik-Čović, u kojem svako svakog hrani jasno iskazanom mržnjom, koju vrlo svjesno i vrlo namjerno i vrlo sračunato izazivaju među Srbima-Bošnjacima-Hrvatima, kako bi sebe što jače “salili” u “nacionalne” lidere, pri kraju je.
Iz prostog razloga što je neodrživ, jer je neprirodan.

Procesi Integracija u Regiji nadjačali su dezintegracione procese i jedino što Izetbegović može dobiti nastavkom ratne politike jeste otkazivanje posjete Tome Nikolića Sarajevu.

Premali je to dobitak naspram velikih, iako kratkoročnih, šteta koje će Iztbegović načiniti svojim postupkom.

Kratkoročnih, jer Vrijeme je pojelo Izetbegovića, kao što je pojelo i Dodika i Čovića. 

Svima njima rok trajanja ističe najkasnije 2018. godine (nekima i ove godine), a iza njih će ostati  podijeljeni narodi i između sebe i unutar sebe, što, svakako, nije ni državnički, ni rodoljubivo, posebno ne prijateljski prema sopstvenom narodu; O drugim u takvoj situaciji ne treba ni govoriti.

6.
Unutar Bošnjaka su teški sukobi između “Eroganovaca” i “Gulenista”, Istoka i Zapada, Muslimana i Novih Muslimana, Bošnjaka i nadirućih Arapa… Sve je to Izetbegovićevo nasljeđe.

Previše je to sukoba za jedan mali narod, a Bošnjaci su mali narod u Evropi, iako su najbrojniji u BiH. Isto tako su mali narodi i Srbi i Hrvati, iako ih u regionu ima više od Bošnjaka.

7.
Srbi su potpuno podijeljen narod, koji se lomi između Istoka i Zapada, između odlaska na marginu Naroda/Planete ili priključenja njenom Progresivnom, demokratskom dijelu; Srbi se lome između Budućnosti i vječne zaglibljenosti u Prošlosti i Mitomaniji. 

Srbi se lome i oko biološkog opstanka, jer ih je Dodikova politika dovela u stanje hronične besperspektivnosti, dubokog siromaštva i permanentne bijede.

Srbi u BiH su na ključnoj tački Opstati ili Nestati, pretvarajući se u fusnotu na deponiji Civilizacije; Ukoliko Dodik, kojim slučajem, Opstane nakon (2017.) 2018., Srbi će iscuriti iz BiH.

Ukoliko Dodik Ne Opstane, što je sasvim realno, nakon (2017.) 2018., Srbima, svakako, slijedi teška bitka za opstanak, ali sa većim šansama.   

8.
Hrvati djeluju najkompaktnije u BiH, iako su daleko od svake kompaktnosti i podijeljeni su međusobno na brojne frakcije. Ali ćute o tome.

Mnogi samoizolovanost Hrvata u BiH vide kao njihovu prednost, iako je to najgore što im se moglo desiti - Čović ih, dizanjem Ultranacionalističkih Zidova oko Zapadne Hercegovine, drži u logoru. 

9. 
I Čoviću rok trajanja ističe najkasnije 2018., premda je on, bez sumnje, najmudriji u Lancu ishrane, koji čini sa Izetbegovićem i Dodikom.

Čović, za razliku od Izetbegovića razumije da sankcije SAD-a Dodiku nisu usmjerene protiv RS već protiv Lanca Ishrane i da su najteži udarac zadale tom Zatvorenom Krugu Neprijatelja svih naroda u BiH.

10. 
Zato Čović “ignoriše” činjenicu - Sankcije, nastavljajući tamo gdje su Sankcije udarile kao Grom iz vedra neba - “rad” na daljem uzdrmavanju vlasti na bh. niovu i rad na “Izbornom” zakonu, odnosno Trećem entitetu. 

Zasad je “zaboravio” Ustavni sud i zakon o njemu.

11.
Iako mudar, iako BiH ruši po principu “tiha voda, ali svaki dan povazdan”, Čović ne može iz svojih “Čizama 90 i neke”, jer izvan te politike on ne postoji; Biva “pojeden” unutar sopstvenog korpusa, koji je upravo on baždario na takav način.

12.
Dodik pokušava da se pridigne nakon nokauta koji je doživio Sankcijama i dodatne blamaže sa Vašingtonskom ispraznom odisejom Željke Cvijanović.

To pridizanje ide jako jako teško, djeluje gotovo nemoguće, jer je Vučićev odgovor “da neće uvesti sankcije Dodiku” na pitanje Angele Merkel “zašto Srbija ne uvede sankcije Dodiku”, implicitna najava sankcija Njemačke lideru SNSD-a.

13.  
Dodikovi Korisni Idioti ne posustaju, prestrojili su se, pa izmišljeni poziv na inauguraciju Donalda Trampa stavljaju u sferu Metafizike, opet je tema nezavisnot Republike Srpske, opet je tema napadi na Republiku Srpsku… Nastavljaju da Žive Laž, nastavljaju da melju naprazno nadajući se Čudu, koje će njihovo Sredstvo učiniti efikasnim po njihove interese kao i ranije. 

Čuda nema.

14.
Slijede vrlo opasni mjeseci - Zatvoreni Lanac Ishrane je svjestan da je pri kraju. Braniće se svim sredstvima. 

15.
2018. se čini blizu, ali Dan je ovdje k’o Godina.

16.
Prije nego li krenemo naprijed, otići ćemo Dođavola.

17.

Ostanite sa mnom.